Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 14:21 3 085 11

Важни преговори за доставката на петрол в Европа

  • казахстан-
  • германия-
  • петрол-
  • доставки

Казахстан може да увеличи доставките за Германия

Важни преговори за доставката на петрол в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на енергетиката на Казахстан води преговори за увеличаване на обема на доставките на петрол за Германия по нефтопровода „Дружба“ до 2 милиона тона годишно.

"По време на държавното посещение на президента на Казахстан във ФРГ германската страна изрази интерес към увеличаване на обема на доставките на казахстански петрол. В момента се водят преговори и споразумения с руската страна относно осигуряването на транзит на казахстански петрол през територията на Руската федерация и петролните рафинерии относно възможността те да получават петрол“, съобщи на брифинг ръководителят на ведомството Алмасадам Саткалиев.

Според него обемът на доставките може да достигне до 2 милиона тона петрол годишно. Окончателният обем ще бъде определен след преговори.

През декември 2022 г. националният оператор на Казахстан по магистралния нефтопровод Kaztransoil изпрати годишна заявка за транспортиране през 2023 г. на 1,2 милиона тона казахстански петрол през системата от магистрални нефтопроводи на Транснефт PJSC в посока Адамова застава петрол точка на доставка за по-нататъшна доставка до Германия. Този транзит на петрол се осъществява в рамките на съответното споразумение между правителствата на Казахстан и Русия от 7 юни 2002 г.

През януари - септември 2023 г. обемът на транспортиране на казахстански петрол през магистралната нефтопроводна система на ПАО "Транснефт" към точката за доставка на нефт Adam's Outpost за по-нататъшна доставка в Германия възлиза на 589 600 тона. През октомври Kaztransoil планира да достави 100 000 тона казахстански петрол в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пе-Трол

    24 8 Отговор
    Горкичките.. Няма да купуваме от Русия, но ще преговаряме да разреши транзит.. Казаците ще намажат филията без да излезе и един барел казахски петрол ...

    Коментиран от #4

  • 2 дядото

    19 5 Отговор
    мислите ни за големи наивници.2 милиона тона за германия и европа,казахстан и пр.това ли е новото извинение за започване доставки на нефт от русия.

    Коментиран от #9

  • 3 Умирам от смях

    22 7 Отговор
    Абе миналата година ли Казахстан извика руснаците да укротят опита за цветна революцийка от типа на тази в Украйна? Не съм сигурен колко е демократичен този петрол. Също и азерския дали не е агресорски?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "дядото":

    До 2 ком - много си умен -твърдиш че в Казахстан няма нефт ли другарю
  • 10 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Ами сега Русия трябва да изисква 20% такса транзит за петрола през територията на Русия на страните от ЕС така ще бъде по благоприятно за Русия хахахахаха но нека да видим какво ще се случи не ме учудва да го направят все пак ЕС налага същото на тях и те ще направят същото
  • 11 Хахаха

    0 1 Отговор
    20% такса транзит от$90 за барел и разбира се спрямо цената на световния пазар ако там достигне 130 пак се плаща 20% това ще е много изгодно за агресора даже няма нужда да продава неговия на Европа ще печата от транзита хахахаха идеал Петров