Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 14:07 1 408 7

Стоян Панчев посочи кои са най-често срещаните грешки в личните ни финанси

  • стоян панчев-
  • финанси-
  • инфлация

Без да е настъпвала промяна в потреблението ми, разходите ми нараснаха в последните 3 г., защото се усети ефектът на инфлацията

Стоян Панчев посочи кои са най-често срещаните грешки в личните ни финанси - 1
Снимка: БГНЕС

Кои са най-често срещаните грешки в управлението на личните ни финанси разказва Стоян Панчев, икономист, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Първото, което трябва да правим при инфлация, е да проверим какво се е случило с доходите ни спрямо инфлацията. "Ако да кажем от 2020 г. досега не сте получили индексация на заплатата си поне с 30%, значи сте обеднели в реално измерение“, категоричен е той.

Ако сте в такава ситуация, трябва веднага да предприемете стъпки, за да получите по-висока заплата – да говорите с работодателя или да смените работата си, смята Панчев. Следват някои традиционни съвети за спестяването – едно от най-важните неща при оптимизация на разходите е да знаем какви са те, за да ги проследим. "Можем да си записваме разходите в тефтер или да ползваме някое от популярните приложения за телефон, които смятат разходите ни автоматично на база на някои предварителни данни, които вкарваме“, поясни още специалистът.

Като комбинираме това спестяване с по-високи доходи, които да са адекватни на инфлацията, не би трябвало тя да ни се отразява особено зле, убеден е Панчев. Той ежедневно записва разходите си, което позволява дългосрочно планиране на личния бюджет. "Без да е настъпвала промяна в потреблението ми, разходите ми нараснаха в последните 3 г., защото се усети ефектът на инфлацията“, свидетелства той. Повечето българи работят на заплата, знаят какви пари постъпват в сметката им всеки месец и колко ще получат за една година – промени обикновено се правят в разходите, не в приходите, защото те са ясни.

Данните показват, че голяма част от българите успяват навреме да изплатят бързите кредити, които взимат покрай празничните декемврийски дни, за да посрещнат разходите си. В това отношение нашето общество управлява добре парите си и няма проблеми с ликвидността като цяло, убеден е икономистът.

Колко по-ниски са лихвите, толкова по-голям стимул имаме да взимаме кредити и то големи. Сега сме в период, в който лихвите се повишават и това може да ни направи още по-спестовни в близките година-две. Лихвите по депозитите съще ще вървят нагоре, прогнозира Панчев.

Повишава се културата на българина относно влагането на средства – учим се кога да пестим и кога да вложим спестеното. Класическата идея винаги е да ги вложим в имот, но търговията на фондовите пазари и с криптоактиви или злато става все по-популярна, поясни икономистът.

Най-голямата грешка в личните ни финанси е да не помислим за спестяванията си – те да не бъдат приоритет. "Грешка е и да не знаеш в какво да вложиш парите си. Публичните системи като пенсионната имат сериозни проблеми, близо 50% от пенсионерите са с недостиг на финанси. На всички работещи в главата им трябвада стои идеята, че първо могат изобщо да не достигнат пенсионна възраст, която се увеличава и второ, че може, ако стигнем, тя да не бъде достатъчна да нормален живот“, каза още Стоян Панчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    12 1 Отговор
    "Ако да кажем от 2020 г. досега не сте получили индексация на заплатата си поне с 30%, значи" - значи е време да изринем парламента.
  • 2 Мъдрият

    9 3 Отговор
    Аз ще споделя моята финансова система: тя е желязна и работи!

    1. Постоянно усъвършенстване и развитие в професионален план - аз лично не го правя, заради пари, а защото ми е интересно, но това в даден момент ще ви донесе и финансови резултати!

    2. Никога не си записвам разходите, а просто не давам пари за излишни неща!

    (Двамата със съпругата ми работим и не сме на високи заплати)

    3. Живеем скромно и харчим умерено и разумно в семейството ми. Не пушим, нямаме кола, пием много рядко и по малко - главно на празници, не даваме пари за пороци - примерно хазарт под никаква форма - включително и тото, лотария или търкане на билетчета...Пътуваме с градски транспорт. Рядко ходим по заведения, само при специални поводи - и то невинаги, защото по-често се събираме с приятелски семейства в къщи.

    4. Пазаруваме главно от Била(там намаленията са големи: 30, 40, 50%), не четем предварително брошури, просто отиваме и пазаруваме главно това, което е намалено, но без да купуваме излишни неща! Давам пример, когато олиото беше 4,50лв си купихме 7-8 бутилки на 2,50лв, меса купуваме с по 2-3лв намаление, дезодоранта който по принцип ползвам струва 8лв, като беше намален на 4,80лв - си купих 10бр.

    По този начин само от пазаруване месечно се спестяват около 200лв.

    5. Спестяваме всеки месец, това което ни остава. Вероятно е около 15-20% от доходите ни.

    Не сме стиснати - примерно винаги помагаме на хора, които имат нужда.
    През лятото ходим и на море, и на др

    Коментиран от #5

  • 3 Мъдрият

    6 3 Отговор
    Не ми се е отпечатал целия коментар, затова го довършвам:

    През лятото ходим и на море, и на други кратки екскурзии!

    Така живеем и винаги благодарим на Бога за всичко!

    Коментиран от #4

  • 4 Още в началото

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    На изложението ти, ми стана ясно, че го пише човек, на когото 40% от времето през деня отива да благодари на Бог! Не, че не трябва, но някои основно с това се занимават. Ако го използваха за работа, щяха да могат да не пестят толкова!
  • 5 Крум

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Не сте стиснати,ама ходите само на промоции. Представям си как ходите на море...с влак и сандвичи .в бунгала от 80те и 2 торби с буркани от в къщи. Сигурно и от кино и театър икономисвате...чужбина само по дискавъри я гледате...поне телефони имате ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.