Last news in Fakti

4 Декември, 2023 14:21 1 889 4

Казахстан ще строи 3 вятърни електроцентрали с мощност от 3 GW

  • казахстан

Общата инвестиция е на стойност над 4.5 млрд. USD

Казахстан ще строи 3 вятърни електроцентрали с мощност от 3 GW - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Споразумения за изграждането на три вятърни електроцентрали в Казахстан бяха подписани с няколко компании в рамките на посещението на президента на републиката Касим-Жомарт Токаев в Обединените арабски емирства.

„Като част от посещението на президента на Казахстан Токаев в Дубай в кулоарите на Световната среща на върха за климата бяха подписани редица споразумения с френската компания TotalEnergies, саудитската компания ACWA Power и емиратската компания Masdar“, съобщи председателят на Управителния съвет на АД Фонд за национално благосъстояние Самрук-Казына Нурлан Жакупов.

Общият размер на инвестициите в проектите ще надвиши 4,5 млрд. USD. В Жамбилска област ще бъде построена вятърна електроцентрала с мощност 1,5 GW, в Жетису ще се появи станция с мощност 1 GW регион и станция с мощност 0,5 GW - в Костанайска или Акмолинска области на републиката. Това ще засили енергийната сигурност на републиката и ще допринесе за постигането на въглеводороден неутралитет.

В кулоарите на срещата на върха за климата са подписани и други документи. Сред тях са споразумение между Kazatomprom и Emirates Nuclear Energy Corporation за доставка на концентрати от природен уран, меморандум между Министерството на енергетиката на Казахстан, Samruk-Kazyna JSC и Министерството на инвестициите на ОАЕ за взаимно разбирателство относно разработването на нисковъглеродни енергия с общ капацитет от 10 GW в републиката, меморандум между нефтената и газова компания Kazmunaigas и AD Ports Group за взаимно разбирателство относно създаването на кораборемонтно и корабостроително предприятие в Казахстан и споразумение между компаниите Казахстански железници и Abu Dhabi Ports Group за създаването на съвместно предприятие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Как ще поръчват вятъра кога да духа?

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    Вятъра духа постоянно, духльо и е по- евтин от АЕЦ

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.