Last news in Fakti

24 Януари, 2024 05:29 9 133 11

Светлана Боянова: Земеделските производители не искат просто някакви пари

  • светлана боянова-
  • земеделие-
  • власт

Приветстваме започването на разговор с правителството, но очакваме и резултати, заяви изпълнителният директор на Българската аграрна камара

Светлана Боянова: Земеделските производители не искат просто някакви пари - 1
Снимка: Евронюз България

„Когато виждаме, че се започва разговор, това не означава, че протестната готовност отсъства. Когато видим, че някой иска да работи, го приветстваме. Но накрая трябва да има поети ангажименти. И това би трябвало да се случи следващата седмица.“

Така изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова коментира пред Евронюз България срещата на бранша с премиера, след която зърнопроизводителите обявиха, че засега отлагат протестите и ще работят с правителството за промени. Земеделските производители настояват да получават компенсации заради войната в Украйна.

Конкретни обещания не сме очаквали. Говорим за няколко групи въпроси, които сме поставили още през декември. Те изискват точни разчети – когато говорим за финансовия въпрос, и конкретни текстове, които са предложения за промяна на законодателството. Обсъдихме начина, по който би трябвало да се работи оттук насетне, защото не сме доволни от темпото, с което се работи.

Не искаме да чуваме „ще се случи това“, искаме да участваме активно като бранш в работните групи, където се изготвя законодателството.

Бяхме на едно и също мнение, че докато не се направят реформи в законодателството, свързани с основните фактори на производството – земя, напояване, работна ръка – каквито и финансови стимули да има, каквото и подпомагане да има, то няма да ни свърши работа.

Втората тема – за парите – е нещо конкретно и свързано с форсмажора. И войната в Украйна, и разклатени пазари, които последваха.

Нашите земеделски производители не просто искат някакви пари. Те трябва да се справят с доста сериозни проблеми, свързани с нарушенията на пазара. При положение, че нямат необходимите инструменти (извън финансовите), те нямат никакъв друг избор, освен да изразят своята позиция чрез протести.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкциите работят

    6 10 Отговор
    Япония е увеличила вноса на зърно през миналата година с 381,8%, но е намалила вноса на руски енергийни ресурси. Така количеството закупен петрол е намаляло с 94,8%, въглища - със 70,2%, а LNG - с 10,7%.
  • 2 Ъерен

    22 6 Отговор
    Те не сакт просто пари. Те са кат всичко и да си цоцат качествено. Хем от държавата, хем от Европа,..... Ненаситници. А като пуснат продукцията с цени до небето почват пак да се жалват. Никакви помощи
  • 3 Не искат

    24 4 Отговор
    просто някви пари. Искат много пари. При това редовно.
  • 4 Те не искат просто някакви пари

    26 6 Отговор
    Те искат много пари, че да си накупят още майбаси, яхти, имоти в чужбина...
  • 5 Брабус

    16 2 Отговор
    Спрете субсидиите и всякакви други пари! Да работят!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иванчо

    4 1 Отговор
    Бре тая, не искали някакви пари, искат всякакви.
    Украйна, Македония, Турция нямат субсидии и пак произвеждат по-качествена и по-евтина продукция.
    Гърция има субсидии, но стопанските стоки в магазините са значително по-евтини.
    Ама ние от всякъде ще печелим, веднъж от държавата и втори път от купувача.
    Иначе ще трябва да слезем от майбасите и да ходим пеш.
  • 8 Прост Българин

    3 0 Отговор
    Да не искат просто пари,искат много пари така са свикнали
  • 9 Дивергент

    1 0 Отговор
    Виждам че във форума има специалисти в селското стопанство, които даже не знаят какво е мотика, камо ли как се ползва. Въпреки всичко не се притесняват да ръсят мозък ида дават идеи за земеделието.
  • 10 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    КАМАРИ, АСОЦИАЦИИ и какви ли не Олигархични Организации. Искат Комисии, но само привидно. Крайната Цел е откъсване под формата на Субсидии, парче от Бюджета, т.е. от Джоба на Хората, които едва връзват двата Края. Истинските Земеделски Производители трябва да бъдат Собствениците на Земеделската Земя. Именно Собствениците са тези, които следва да създадат Логистиката на основата на Обединението между Производството на Суровина и Производствено Технологични Предприятия. На последък, прекупвачи на Земеделска Земя покриват Земята с Фотоволтаици. КАМАРИТЕ, АСОЦИАЦИИТЕ, да си Припомнят Заветите на Стамболийски. Кооперациите спасяват Селското Стопанство. Всичко друго е Олигархия, Корупция и Рекет.
  • 11 Барон Мюнхаузен

    1 0 Отговор
    Почнах да си мисля, че нашите земеделци са нещо фалшиво. Само искат субсидии, произвеждат само жито което продават в чужбина. Печелят двойно. Един път от субсидиите и втори път като продават житото на чужди държави, а ние ядем отровното жито на Украйна, по точно на американски ГМО фирми.
    Самият факт, че земеделците от цяла
    Европа стачкуват а нашите кротуват, вече означава едно. Нашите не са земеделци а шофьори на джипове.