Last news in Fakti

3 Януари, 2014 13:19 1 546 0

Обвиняват Facebook в шпионаж на личните съобщения

  • facebook-
  • съобщения-
  • шпионаж

Социалната мрежа нарушавала законите за защита на личния живот, които се основават на правото на неприкосновеност на кореспонденцията

Социалната мрежа Facebook е изправена пред съдебен иск във връзка с обвинения, че следи личните съобщения на потребителите си, съобщава Би Би Си.

В иска се твърди, че когато потребителите споделят връзка към друг сайт чрез лично съобщение, Facebook го сканира в профила на изпращача за неговата дейност в интернет, уточнява Business Insider.

Жалбата е подадена в съд в Северна Каролина от политическите блогъри Матю Кампбъл от Арканзас и Майкъл Хърли от Орегон.

Според тях прихванатите и обработените от социалната мрежа данни се споделят с агрегатори на данни, рекламодатели и търговци. Двамата блогъри смятат, че по този начин социалната мрежа нарушава законите за защита на личния живот, които се основават на правото на неприкосновеност на кореспонденцията.

Facebook пък заяви, че обвиненията са „неоснователни“. „Ние ще се защитаваме енергично“, не пропуснаха да добавят от социалната мрежа.

В иска се настоява за $100 за всеки ден на нарушение или $ 10 000 за всеки потребител.

Това не е първото обвинение срещу Facebook за водената от него политика за защита на личните данни.

През декември миналата година срещу социалната мрежа беше подаден иск срещу предоставената от Facebook информация, довела до загуби за инвеститорите, вложили средства при излизането на компанията на борсата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА