Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 21:37 1 707 9

Гърция се интересува от сътрудничество със Сърбия

  • кириакос мицотакис-
  • алексадър вучич-
  • среща-
  • енергетика

То е основно фокусирано върху енергетиката

Гърция се интересува от сътрудничество със Сърбия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гърция се интересува от разширяване на сътрудничеството със Сърбия в енергетиката, транспорта, инвестициите и други области на икономиката, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в Белград след преговори със сръбския президент Александър Вучич.

„Днес проведохме съдържателни дискусии, виждаме напредъка на нашите отношения, които се развиха през годините", каза Мицотакис. „Това двустранно партньорство стана стратегическо благодарение на съвместната декларация, която подписахме в Атина през декември 2019 г."

Правителственият глава отбеляза, че на преговорите лидерите са потвърдили решимостта си да си сътрудничат във всички области. "Неслучайно съм в Белград, придружен от четирима министри и с много голяма делегация от бизнес кръгове. Искаме да разширим отношенията си в областта на инвестициите, икономиката. Интересуваме се да обединим усилията на нашите страни в енергетиката и транспорта. И двамата отдаваме голямо значение на модернизацията на железопътните комуникации по линията Солун - Белград, както и завършването на много широка ос, която ще започне в Пирея и ще завърши в Будапеща. Това е проект от стратегическо значение не само за нашите страни, но и за Югоизточна Европа, като за тази цел трябва да се използват и европейски ресурси, предназначени за Западните Балкани“, каза Мицотакис.

Той добави, че Гърция „винаги активно насърчава участието на ЕС в развитието на инфраструктурата в Сърбия, както и в съседните страни на полуострова“, тъй като по този начин гражданите на балканските страни и стоките ще могат да се движат бързо.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха сега де,

    6 0 Отговор
    Не знам доколко е истина, но се чуват разни партенки, че китайците, след като купиха пристанища в Гърция, планират канал от Дунава до Егейско море, като отклонението на Дунав да тръгва от Белград.
  • 2 Перо

    6 1 Отговор
    Това е повече от 100-годишна история, плюс Русия и тези страни заслужено избягват и работят против БГ! Който работи против себе си улеснява и другите да работят против него!

    Коментиран от #5

  • 3 Мда

    7 1 Отговор
    Ако имахме поне 1 процент акъл като този на гърците, щяхме да цъфтим и да вържем. Ама гласуваме за разрушителите на България - герб/сдс/дпс. Е, също така гласуваме за възраждане, пп, дб и пр. и получаваме пак герб/дпс.сдс. Факт!

    Коментиран от #9

  • 4 хммм

    3 4 Отговор
    Ще обменят фашистки опит ли?

    Коментиран от #6

  • 5 Кой разбрал, разбрал...

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Ами не само те!. Това е стара история. Още непосредствено след Руско-турската война (1877 – 1878) следва Лондонското споразумение за промяна на Санстефанския договор от 18/30 май 1878 г. Точка 2. от него гласи: "На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море." , а точка 4: "България ще бъде разделена на две провинции – едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата – на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа."
    Не е ли това директни бариери България да не може да развива външна търговия по море, което би допринесло за бързо възстановяване и силна икономика, а от там и силна държава, която може да отстоява личните си интереси пред останалите държави? За предходното Райхщадско споразумение на 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 г и следващите Берлински или Ньойски договори няма нужда да говорим.
  • 6 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Точно Гърция Сърбия? Има други две балкански държавици които могат това, учи история.
  • 7 Естествено

    1 1 Отговор
    Сърбия , като не член на ЕС е много подходящ донор! (... ние вече не ставаме щото сме оглозгани почти до кокъл!)
  • 8 БАКЛАВА

    2 0 Отговор
    Със Сърбия никакво взимане -даване.
  • 9 Халваджан

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Там ви е грешката ,че гласувате за възраждане и бсп,затова има престъпност ,корупция и безпътие вече 30 г.Да чакаш Нинова -Радев-Копейкин да те изведат на прав път е все едно да чакаш от умрял писмо.2259