Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 09:41 4 381 15

Европа си пази руските запаси от газ

  • газ-
  • запаси-
  • европа-
  • рекорд

Нивото на запаси в газохранилищата са на рекордно високи нива

Европа си пази руските запаси от газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Запасите от газ в подземните хранилища (ПГХ) в Европа в средата на февруари са на рекордно ниво и възлизат на около 66,5%. В същото време общото изтегляне от подземните газови хранилища на ЕС от началото на отоплителния сезон надхвърли 40 милиарда кубически метра. Газът на фондовата борса в Европа се търгува под 280 долара за 1 хил. куб.м за първи път от юли 2023 г. м. "Газпром". Той също така доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,4 милиона кубически метра. м на ден през газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа".

"Газпром" доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обем, потвърден от украинската страна през ГИС Суджа - 42,4 милиона кубически метра. м на 14 февруари. Приложение за ГИС "Сохрановка" отхвърлен“, каза представител на Газпром пред репортери. По-рано "GTS оператор на Украйна" (OGTSU) потвърди заявлението за изпомпване на този обем.

Ден преди това обемът на изпомпване също възлиза на 42,4 милиона кубически метра.

Транзитната линия през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на „Северен поток“. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато ОГТСУ обяви прекратяването на транзита за Европа през станция Сохрановка. поради непреодолима сила: компанията твърди, че не може да упражнява контрол над компресорната станция в Новопсков в УПИ. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

Изтеглянето на газ от съоръженията за ПГХ в страните от ЕС на 12 февруари, според Gas Infrastructure Europe, възлиза на 376 милиона кубични метра. м. В същото време инжекцията възлиза на 20 милиона кубични метра.

Отоплителният сезон в Европа започна на 7 ноември 2023 г. една седмица по-рано от последния есенно-зимен сезон) и от този момент страните от ЕС са изтеглили от хранилищата 40,3 милиарда кубически метра. м газ. В същото време общото изземване на газ от подземните газови хранилища на 98-ия ден от момента на достигане на максималното им запълване е с 2,5% по-ниско от средната стойност за този ден за предходните пет години. Последният сезон на изтегляне на газ от европейските подземни хранилища приключи на 7 април 2023 г., когато в тях останаха 55,47% от запасите.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 66,58% (с 15,38 процентни пункта повече от средното за тази дата през последните пет години), те съдържат 73,4 милиарда кубични метра. м газ. Европейските страни напълниха подземните си хранилища с газ до целевите 90% за отоплителния сезон още в средата на август, а до началото на сезона за изтегляне бяха натрупали рекордните 99,63%.

Времето тази седмица в Централна и Западна Европа е толкова топло, колкото през предходния седемдневен период. Делът на вятърната енергия в производството на електроенергия в ЕС нарасна до 24% през февруари.

Постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в газотранспортната система на Европа са намалели значително на фона на затоплянето. В момента капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в европейските тръбопроводи е натоварен само на 47% от максимума. Средната изкупна цена на газа през януари в Европа е била 337 долара за 1 хил. куб. м. м, през февруари - около 309 USD.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 6 Отговор
    Вече нямат икономика и не им трябва газ.Компанниите се изнесоха от Европа в Китай и Индия.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Пич

    44 5 Отговор
    Ще пази я !!! Само нашите кретени може да обяснят ентусиазирано , как един реактор от Уестингхаус за 35 милиарда е много по изгоден от довършването на Белене с два три милиарда !!!

    Коментиран от #5, #11

  • 3 БеГемот

    31 0 Отговор
    И по време на втората световна война американски компании са продавали дефицитни стоки на Германия чрез посредници ...бизнесът преди всичко ...
  • 4 Така е,

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    фирмите търсят евтината енергия, а тя вече в Европа липсва благодарение на петоколонници.
  • 5 Копипасте

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Така е! Разумно е сам да си правиш колкото можеш по-добре сметката, а ако не си правиш сметката сам и оставиш други да ти правят сметката .... !? Те ще ти видят сметката и ще си и платиш за това, че си се оставил други да ти правят сметката!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пазила ги била,хе,хе,хе

    22 1 Отговор
    Зимата топла,затуй са пълни складовете,бря.Освен това газът не тече със знаме.
  • 8 Будител

    16 0 Отговор
    Оправи заглавието.....бива ....бива....ама толкова си можете
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Един случаен

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    за каква икономика говорим, погледни му граматиката на автора на статията?!
  • 11 Ти си оправи правописа,

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    че там хич те няма, а си те представям как си със сметките и икономиката, ей на това му се вика българска работа, неграмотни акъл дават !

    Коментиран от #13

  • 12 паси предателят лицемер

    2 0 Отговор
    "Газът на фондовата борса в Европа се търгува под 280 долара за 1 хил. куб.м за първи път от юли 2023 г. м." Евро..гейовете много добре знаят ,че на тая цена 175 долара на 1000 м3 получаваха преди Джо да взиви газопровода. На тая цена едва ли близките години ще получават лятото може цените да пaднат но това е временно тъй като страни като Китай - до 2030 година имат нужда от 1 Трилион м3 газ. Като добавим и Индия един от силно развиващите икономики само нашите мало..умници ще започнат " Чао Газпром могат да се радват " както лудите се радват защото са луди " Ние обикновените хора ще има да плащаме по -високи и по - високи фактури за парното.Особено когато почваме да получаваме" демократичният" Американски газ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕС и САЩ

    1 0 Отговор
    Все още ТАЙНИЧКО СИ КУПУВАТ.НАГЛА ФАШИСТКА ТВАР ДА ГНИЕТЕ В АДА!!!