Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 10:59 1 358 7

Нестабилна цена! Петролът продължава да поевтинява

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • опек+

Петролът се търгува в диапазона между 70 и 90 долара за барел от ноември, тъй като нарастващото предлагане в САЩ и опасенията за слабото търсене в Китай компенсират съкращенията на доставките от ОПЕК+

Нестабилна цена! Петролът продължава да поевтинява - 1
Снимка: Shutterstock

С понижение започна седмичната търговия на пазарите в Азия, продължавайки посоката от сесията в петък на фона на ръст на долара заради опасения, че нови данни, свързани с инфлацията може да отложат очакваното понижение на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, паднаха с 35 цента или 0,4 на сто до 81,27 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се също понижиха с 35 цента или 0,5 на сто, до 76,14 долара за барел.

През миналата седмица сортът Брент се понижи с 2 на сто, а американският лек суров петрол - с 3 на сто.

Петролът се търгува в диапазона между 70 и 90 долара за барел от ноември, тъй като нарастващото предлагане в САЩ и опасенията за слабото търсене в Китай компенсират съкращенията на доставките от ОПЕК+, допълва Ройтерс.

В нова оценка инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) очаква все още ръст в търсенето на суровината с 1,5 милиона барела на ден през 2024 г., но според финансовата институция търсенето в Китай ще намалее за сметка на ръст в САЩ и Индия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жан Клод ( с двата ножа)

    22 2 Отговор
    Друго показват цените по колонките !
  • 2 Гост

    14 7 Отговор
    Честито на всички електричари.Петролът пада,ще има евтини горива.Тока за битовите потребители минава на свободния пазар,край на евтиното зареждане на електрокарите.
  • 3 да махат акциза

    2 5 Отговор
    1 лев за всеки шофьор непил на пътя да дават в бензинстанциите . а то само клюка . 10 стинки надолу . пак е нещо . аз нямам 9 бензиностанции . изнасят парите за войната на зелиски .
  • 4 Локо-Сф

    8 0 Отговор
    Не се радвайте,че цената пада?Нашите купуват от друга планета най-хубавият,скъп и качествен петрол.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    В България цената на петрола е без значение-
    И при 140$/барел и при 70$/барел у нас бензинът е все около 2.50лв/л 🤔
  • 6 Булгаристан

    9 0 Отговор
    Защо боклуците от картела помпят цените нагоре тогава?!
  • 7 емо73канар

    2 0 Отговор
    Интересно !!! Цените на петрола падат , а по бензиностанциите се вдигат ?!?!??? Дано тук в родната действителност , свръх пе4албите ви трябват за да си купите лекарства или свещи !!!