Last news in Fakti

21 Март, 2024 18:06 1 053 5

Рекордно скъп шоколад преди Великден! Цената на какаото тръгна рязко нагоре

  • шоколад-
  • какао

Сладките великденски кошници тази година вероятно ще са по-скъпи за потребителите, тъй като цената на какаото е скочила до рекордно високи стойности, предаде Асошиейтед прес

Рекордно скъп шоколад преди Великден! Цената на какаото тръгна рязко нагоре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сладките великденски кошници тази година вероятно ще са по-скъпи за потребителите, тъй като цената на какаото е скочила до рекордно високи стойности, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фючърсите на какаото са нараснали почти двойно от началото на 2024 г. Повишаващите се температури и лошите метеорологични условия са увредили културите в Западна Африка, която произвежда над 70 на сто от глобалните доставки на какао.

Цените на захарта също са се увеличили. Фючърсите за паунд захар (около половин килограм) са се повишили с около 8 на сто през 2024 г. след растеж от 2,7 на сто през 2023 г.

Големи компании за шоколадови изделия като "Хършис" (Hershey’s) и "Монделийз" (Mondelez), който произвежда марката "Кедбъри" (Cadbury), са прехвърлили тези разходи върху потребителите, в резултат на което маржовете на нетната печалба на "Хершис" са нараснали до 16,7 на сто през 2023 г. спрямо 15,8 на сто през 2022 г. "Монделийз" е отчел скок до 13,8 на сто през 2023 г. спрямо 8,6 на сто през 2022 г.

И двете компании са регистрирали свиващи се обеми на продажбите за последните тримесечия, тъй като потребителите вече не искат да плащат по-високи цени.

Националната федерация за търговия на дребно очаква спад в разходите за Великден тази година, въпреки че общите цифри все още високи според историческите стандарти. Последното проучване показва, че се очаква потребителите да похарчат 3,1 милиарда долара за бонбони този Великден или 24,78 долара на човек. Това е спад спрямо 3,3 милиарда долара или 26,31 долара на човек преди година.

"Монделийз" е заложил на повишение на цените, за да се справи с поскъпването на какаото. Компанията обяви, че притежава 13-процентен дял от глобалния пазар на шоколад и призна, че цените на шоколадовите ѝ изделия са нараснали с 15 на сто през 2023 г, което е ключов фактор, за да изпълни прогнозата си за растеж на приходите до 5 на сто през 2024 г.

"Хършис" е повишил цените на шоколадовите си продукти миналата година заради по-високата инфлация, но очаква увеличение на продажбите от до 3 на сто тази година.

Инфлацията се понижава в световен план, но още е по-висока, отколкото се надяваха икономистите за този период на 2024 г. Анализаторите все повече се опасяват за влиянието на упорито високата инфлация и високите равнища на лихвите върху разходите за потребителите и цялостния икономически растеж.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калитко

    8 2 Отговор
    Абе ракията да не вдигнат другото го мани.
  • 2 Изберете сами!

    5 1 Отговор
    Свят на нациите значи и свободна търговия и печалба за производителите, а глобален свят значи, картели, монополи, алчност и глад за всички.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    4 1 Отговор
    Ще ядем истинско заешко че по евтино от шоколадовите зайци
  • 4 ха ха ха...

    7 3 Отговор
    В началото на 80-те, в развития социализъм, единствената възможност беше да отидем на организирани от Балкантурист екскурзии до Румъния, за да се вредим ако успеем да си купим кафе и шоколад, Сега може да ходим по цяла Европа, съвсем самостоятелно. И преди и сега, който не може да си го позволи само ще гледа другите като си хапват, а после като цигането ще пояснява:
    - Много било хубаво да ядеш топъл хляб с прясно сирене!
    - А ти ял ли си?
    - Не, но бате каза, че познавал един който е ял.

    Коментиран от #5

  • 5 Акула

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха...":

    Тролче,живота не е ядене