Last news in Fakti

4 Юли, 2024 17:33 660 0

Скъпо удоволствие! Ръстът на цените на какаото и шоколада на прах се забавя

  • какао-
  • шоколад-
  • икономика

За сравнение, през май миналата година цени на какаото и шоколада на прах се увеличиха с 18,5 на сто на годишна база

Скъпо удоволствие! Ръстът на цените на какаото и шоколада на прах се забавя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През май 2024 г. потребителските цени на какаото и шоколада на прах в ЕС са били с 6,3 на сто по-високи, отколкото през май 2023 г., сочат данни на Евростат, публикувани днес.

За сравнение, през май миналата година цени на какаото и шоколада на прах се увеличиха с 18,5 на сто на годишна база.

Потребителските цени на какаото и шоколада на прах, които се покачват от началото на 2022 г., отбелязаха значително ускорение през последното тримесечие на 2022 г., като средните годишни темпове на растеж надхвърляха 10 на сто. Ценовото увеличение достигна своята връхна точка през май 2023 г. - 18,5 на сто на годишна база. Въпреки че оттогава цените се покачват по-умерено, ръстът им остана под 10 на сто до февруари 2024 г.

През май т.г. повечето страни от ЕС отчетоха годишно увеличение на цените на какаото и шоколада на прах. Най-значително поскъпване е регистрирано в Естония (+17,4 на сто), следвана от Хърватия (+15,5 на сто) и Австрия (+12,6 на сто).

За разлика от тях, 2 държави от ЕС регистрират спад на цените на какаото и шоколада на прах - Словакия (-6,3 на сто) и Кипър (-0,3 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА