Last news in Fakti

1 Март, 2014 15:46 2 449 0

"Газпром": Украйна трябва да си плати

  • "газпром"-
  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • дългове

Руският енергиен гигант предупреди, че може и да не запази преференциалните цени, ако дълговете на страната не бъдат погасени

Просрочените задължения на Украйна към руския газов гигант „Газпром“ в момента са 1 милиард и 549 милиона долара. Тези дългове са не само за изминалата година, но и за текущи доставки, съобщи РИА „Новости“.

При това положение „Газпром” предупреди Украйна, че ще отмени намалението на цената на природния газ, ако страната не погаси натрупания до момента дълг от 1,55 милиарда долара, заяви официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов. Той допълни, че компанията може и да не запази действащата сега отстъпка по отношение на съседите.

В края на миналата година отстраненият от длъжност украински президент Виктор Янукович и руският президент Владимир Путин се договориха за чувствително намаление от 404 на 268 долара за хиляда куб. метра.

Преференциалната цена подлежи обаче на предоговаряте на всеки три месеца и, ако няма споразумение, в действие влиза старата цена. Русия освен това взе решение да отпусне на Украйна заем от 15 милиарда долара, но изпълни само първия транш от 3 милиарда. Според „Газпром”, тези пари са били предназначени именно за погасяване на газовия дълг.

„Ние имаме добри отношения с Украйна и транзитът върви нормално, но те трябва да си платят за газа“, подчерта представителят на руската компания Сергей Куприянов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА