16 Юли, 2024 14:37 8 881 10

Гърция се отказа от плановете си за изграждане на мрежа от LNG терминали

  • гърция-
  • мрежа-
  • lng-
  • отказ-
  • изграждане
Гърция се отказа от плановете си за изграждане на мрежа от LNG терминали - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гръцките власти фактически се отказаха от плановете за изграждане на няколко терминала за получаване на втечнен природен газ (LNG), с които републиката щеше да снабдява балканските страни, Украйна и Молдова, пише вестник Handelsblatt.

Гръцките власти планираха да изградят мрежа от пет приемни терминала за LNG и тръбопроводи за по-нататъшния му износ. Общо тази инфраструктура ще позволи внос на 25 милиарда кубически метра. м газ, което е четири пъти повече от нуждите на гръцкия вътрешен пазар. Вестникът нарича плана „амбициозен“, но сега, отбелязва изданието, той е „погребан без шум“.

В подкрепа на това твърдение вестникът цитира писмени отговори на министъра на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис на парламентарни запитвания относно плана за изграждане на LNG терминал в пристанището на Волос. „Капацитетът ни да [получаваме] LNG е повече от достатъчен“, каза той.

Министърът добави още, че сега инвестициите в проекта „нямат шанс за реализация“ поради икономически и политически причини. Сред последните той отдаде недоволството на местното население от плановете за изграждане на терминали.

Изданието приписва икономически причини на факта, че единственият действащ терминал Revitus близо до Атина, който през последните години получи 60% от вноса на LNG, сега „дори не е близо до зареждане“. През април за първи път от пет години не е приела нито една доставка и не се очаква да получи през август. Тенденция към намаляване на ролята на Гърция като доставчик на газ се очертава през първото тримесечие на тази година - износът за балканските страни намалява с 95% спрямо същия период на миналата година.

В тази връзка вестникът смята, че е „все по-малко вероятно“ терминалите някога да бъдат построени. Основният фактор, който доведе до намаляване на ролята на LNG, беше доставката на по-евтин руски природен газ. Въпреки факта, че през 2022 г. Гърция намали вноса от Руската федерация, сега делът му нараства, през май той представляваше 64,1% от целия газ, внесен в страната. Гърция не прави изключение в това отношение, тъй като Унгария и Австрия също внасят значителни количества руски газ. „Ако не бъдат построени гръцки LNG терминали и тръбопроводи, страните от Южна Европа ще бъдат принудени да продължат да купуват руски газ“, заключава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърция

    59 2 Отговор
    отново мина на евтин руски газ
  • 2 Руско ужамерикански газ😝

    43 3 Отговор
    Ами ДА още преди да гръмне СП2×и германците ЕС дазапочне санкции с/у Русия и да се купува САЩ много учени зелените казаха че това е най мръсния и несигурен газ даже и устройствата няма да издържат замарсява ето ще бъде огромен проблем за Европа ама нали САЩ са господарите и всичките ЕВР народи се подчиняваме хем скъпо хем мръсно нашите предци са били по умни с газопроводите в Европата чиста работа и АЕЦ
  • 3 Помак

    50 1 Отговор
    Защо им е на гърците да правят скъпи инвестиции за да угодят на сашт и Ес като има Руска газ -лесно достапна ,ефтина и в големи количества
  • 4 Е да де

    23 7 Отговор
    Китайците, които изкупиха много дялове от гръцки пристанища, ще ги построят сами. Защо гърците да се напъват да участват в такива проекти, а да не си наблегнат на сиртакито?
  • 5 да де

    54 1 Отговор
    С нашиО терминал там какво стана дето с него щяхме да залеем Балканите с газ.

    Коментиран от #7

  • 6 Шамшала

    45 1 Отговор
    Палачинката се обърна.Трябва да си много прост да ползваш втечнена газ, докато "извора" е до теб.
  • 7 гост

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    "Нашио " терминал е готов и все правят последни довършителни работи , защото засега няма наплив от заявки и се чака удвояването на капацитета на интерконектора до Стара Загора , освен това хранилищата в цяла Европа са пълни на над 60 % и с тези зими напоследък и без допълване ще изкарат до пролетта !!! Но най-важното е , че от 2030 г само след 5 години има забрана за ползване на газ за отопление в ЕС , а от 2035 и на производство на ток от газ , така че трябва да си луд да наливаш пари в бизнес , който след 10 години максимум ще е замрял , меко казано !!

    Коментиран от #9

  • 8 Порно

    7 1 Отговор
    Пък нас Кирето и Кокорчо ни уредиха с демократичен газ, само на тройна цена спрямо лошия рашън газ.
  • 9 Трифон

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И от какво ще правят ток ? Само не казвай , че ще е от соларни паркове и ветрогенератори

    Коментиран от #10

  • 10 За Гърция това е вариант

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трифон":

    За Гърция това е вариант ама за БГ не е. Слънце има, но вятър като по Гръцките острови - не.
    Но с едно уточнение. Соларките и перките не са базови мощности са стабилно и гарантирано електропроизводство. Тука е проблема. Трябва произведената електроенергия да се съхрани надеждно и да се използва при необходимост. ПАВЕЦ е чудесно решение, но "Чаира" умишлено не се ремонтира и само от време на време се намира някои коментар по темета.