12 Март, 2014 19:00 1 076 1

Драгомир Стойнев: Засилихме контрола в сферата на концесиите

  • драгомир стойнев-
  • засилихме-
  • контрола-
  • сферата-
  • концесиите

Готвят се и по-сериозни мерки, които да се внесат за разглеждане и обсъждане в НС

Драгомир Стойнев: Засилихме контрола в сферата на концесиите - 1
Снимка: БТА

Подземните богатства в България са изключителна държавна собственост, затова и защитата на националните интереси при тяхното експлоатиране и управление е важно и се осъществява чрез мерки, които се предприемат на всеки един етап – от проучването, предоставянето на концесии и последващия контрол след сключването на концесионните договори. Това каза министърът на икономиката и енергетиката (МИЕ) Драгомир Стойнев по време на блиц контрол в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

„Засилихме контрола в сферата на концесиите, но не казвам, че това е достатъчно. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола“, заяви Стойнев.

Мерките, подготвяни от МИЕ, ще бъдат съгласувани с представители на бизнеса, след което ще се внесат за разглеждане и обсъждане в  Народното събрание.

Според министърът, последващият контрол е един от най-важните елементи от управлението на подземните богатства, тъй като става въпрос за дългосрочни договори с множество задължения по тях. Необходимо е да се инвестира в нови методи и технологии.

През втората половина на 2013 г. акцентът в работата на специализираната администрация на МИЕ е поставен върху контрола по изпълнение на концесионните договори. В резултат на това са събрани 87,5 млн. лева, при планирани 73 млн.лева и са усвоени банкови гаранции в размер на 784 хил. лева. Направени са 231 проверки на място на концесионери и 751 проверки по документи. През 2013 година и до момента са прекратени над 10 концесионни договора и предстои прекратяването на други, по които са констатирани неизпълнения, съобщават от министерството.

В края на миналата година се направи и заснемане на три находища, избрани на случаен принцип, както и замер на добитите количества от концесионерите. Приложена е технологията на аерофотометрично заснемане чрез безпилотен самолет, която се оценява като надеждна, точна и неманипулируема. В резултат на нея са установени разлики между отчетените количества и реално добитите, както и добив извън границите на находищата.

„Целта ни е през 2014 година да продължим активно с проверките на място, както и да възложим заснемане и замери на голяма част от находищата. Считам, че организиран по този начин, контролът ще има и превантивна функция по отношение на всички концесионери“, коментира още министър Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    0 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА - засилили били мерките! Ха-ха! Раздадоха апетитните концесии по най-престъпен начин, и като стана ясно че може трайно да излязат от управлението на страната, взеха че "засилиха мерките"! - СМЕШНИЦИ, нагло плюят на фасона на обикновения човек грубо потъпквайки правата му и подценявайки интелигентността му да разбере това..... Но пък целенасочено опростачиха народа и сега повечето се поддават.... не случайно ББ каза че "Матрияла е лош" - това е самата истина.