Last news in Fakti

26 Март, 2014 12:25 1 314 0

Иван Костов: Цените на газа ще паднат

  • иван костов-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • драгомир стойнев

Залежи от близо 30 трлн. куб. м природен газ в Иран могат да помогнат на Стария континент да намали зависимостта си от Русия

Иван Костов: Цените на газа ще паднат - 1
Снимка: БТА

Природният газ е горивото на бъдещето, защото цената му ще пада в бъдеще. Това прогнозира бившият премиер и лидер на ДСБ и настоящ ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов.

Той участва в конференция на тема „Бъдещето на природния газ“. Организатори на събитието са Лаборатория управление на рискове към Нов български университет и Българска стопанска камара.

Според Иван Костов, цените на синьото гориво могат да станат толкова ниски, че да стане изгодно производството на електроенергия от паро-газови електроцентрали и когенерации. Това, съчетано с диверсификацията на източниците, ще намали зависимостта на страната ни от Русия и да намали търговският ни дефицит с Москва. По този начин в българската икономика ще се освободи свеж капитал, който може да се използва за създаването на четвърт милион работни места.

Към момента по сметките на НЕК не са постъпили парите, които електроснабдителните дружества трябва да заплатят, за да се спре процедурата по отнемането на лицензите им. Това разкри Драгомир Стойнев. По думите му парите трябва да бъдат намерени и платени, но това в никакъв случай не бива да е за сметка на потребителите.

Миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества за дългове към НЕК в размер на близо 348 млн. лева, натрупани заради "прихванатите" суми за зелена енергия.

ДКЕВР даде на дружествата седем дни, за да уредят задълженията си. Както Факти.бг писа НЕК дължи пари за тока от ВЕИ на ЕРП-та.

Залежи от близо 30 трлн. куб. м природен газ в Иран могат да помогнат на Стария континент да намали зависимостта си от Русия.

Ако изграждането на газопровода „Набуко", който трябваше да доставя газ от азерското находище в Каспийско море Шах Дениз 2, е било започнало да се реализира, то България е щяла да се откаже от проекта „Южен поток“.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

Той не пропусна да отбележи, че в момента обаче „Южен поток“ е стратегически приоритет на правителството, защото той ще осигури диверсификация на маршрутите на природен газ, макар източникът да отново да е Русия.

Във връзка с това Стойнев посочи, че в момента зависимостта ни от Русия за доставка на енергийни ресурси е 95% и за съжаление през последните години нищо не е направено това да се промени.

Трудният и тежък терен за прокарването на тръбата под река Дунав затруднява работата по интерконекторната връзка с Румъния. Тя ще бъде пусната в експлоатация през юни вместо в началото на април, отбеляза Драгомир Стойнев.

С Турция трябва да имаме изградена газова връзка през 2016 г. В момента не е ясно откъде ще минава тя. През тази година трябва да започне и изграждането на газовата връзка с Гърция откъдето очакваме да потече от 2019 година синьо гориво от Азербайджан. Капацитетът на тръбата ще е 5 млрд. куб. м. газ годишно, допълни Стойнев. Той посочи, че през нея може да тръгне и газ, доставян от Катар на терминал за втечнено синьо гориво, разположен в Егейско море.

Бившият депутат от Синята коалиция Иван Иванов прогнозира, че до 2020 г. Европа ще намали зависимостта си за доставки на природен газ от Русия и Турция.

Това ще се постигне с изграждането на нови алтернативни маршрути за доставка от Алжир, Ирак, Иран или Туркменистан. Пак дотогава в САЩ ще бъдат изградени осем терминала за втечнен газ, като два от тях ще доставят синьо гориво за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА