14 Март, 2014 11:52 1 126 0

ДКЕВР: ЕРП-та да се разплатят към НЕК

  • дкевр-
  • нек-
  • чез-
  • evn-
  • енерго-про

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) призова електроразпределителните дружества да уредят задълженията си към Националната електрическа компания за електрическа енергия (НЕК), съобщават от държавния орган.

В комисията са постъпили жалби от Националната електрическа компания срещу ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия и това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите.

Неплатените суми до момента надхвърлят 318 млн. лв., което на практика води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система.

В тази връзка ДКЕВР е инициирала среща с участието на НЕК, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО за дискутиране на проблема и търсене на възможности за неговото решаване. Регулаторът е призовал страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, считано от 14 март.

В случай, че те не постигнат съгласие и не уредят финансовите си задължения, Комисията ще предприеме последващи действия в рамките на закона с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване сигурността на доставките на електрическа енергия.

По повод разпространено днес съобщение до медиите от страна на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) за „задържани и неизплатени задължения от страна на електроразпределителните дружества, за електрическа енергия към компанията“, EVN България Електроразпределение ЕАД заявява, че заплаща в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК ЕАД, съобщават от EVN.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА