Last news in Fakti

18 Март, 2014 12:34 1 334 0

ДКЕВР наложи 1млн. лв. глоба на ЕРП-та

  • дкевр-
  • ерп-
  • ток-
  • нек

Ако разходите за закупена енергия от възобновяеми енергийни източници бъдат признати е възможно да има увеличение на цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е наложила наказателни постановления от по 1 млн. лева на двете електроразпределителни предприятия – ЕVN и „Енерго-Про“.

Санкциите са заради прихващанията на енергийните компании на средства, които дължат на НЕК.

Боев не пропусна да отбележи, че е незаконно да се прихващат дължими суми на НЕК.

До края на седмицата наказателно постановление ще бъде издадено и на ЧЕЗ, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев. То също ще бъде за 1 млн. лева.

Трите компании все пак ще имат възможност да обжалват пред съда наложените санкции.

„Едно от действията, които ние можем да предприемем най-реално, е точно процедура по отнемане на лиценз на крайния снабдител. Ние написахме нашите актове, поискахме становище от дружествата, дружествата върнаха тяхните становища, имаме наказателно постановление до момента към "Енергопро" и към EVN, като до края на седмицата това ще се случи и с ЧЕЗ. Разбирам и техните притеснения. Всички сме поставени в трудна ситуация, но това отминало решение, което води със себе си проблем сега, не ги омаловажава от това те да спазват закона“. По този начин оправда действията на ДКЕВР Боян Боев.

Експерти обаче припомнят, че практика обикновено показва, че исковете на ДКЕВР падат в съда. Боев припомни, че ДКЕВР не е дал точен срок за плащане на прихванатите 318 млн. лева към НЕК. Според него всички по веригата производители-НЕК-крайни снабдители са в трудно положение.

Председателят на комисията припомни, че признаването на разходи, направени от ЕРП-тата се прави с тяхното заявление, което се очаква да постъпи в ДКЕВР в края на месеца.

Ако разходите за закупена енергия от възобновяеми енергийни източници бъдат признати е възможно да има увеличение на цената на електроенергията. Причината е, че направените сега разходи трябва да се признаят в следващи периоди от енергийната комисия и да бъдат включени в цената на тока.

„Утре ще вземем акуратно решение с нашия доклад“, обеща Боев.

След като ги предявят (разходите), ДКЕВР трябва да ги анализира, и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види, как ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена, обясни Боев. Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г., поясни Боев.

В член 35 на закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а тези разходи, които електроразпределителните дружества предявяват или прихващат, грубо казано, незаконосъобразно, са защото така са решили. Тези разходи, каквито и да са и колкото да са, трябва да се представят пред Държавната комисия, трябва да са отчетени тези разходи.

На свое заседание утре ДКЕВР ще реши дали открие процедура по отнемане на лицензия на трите енергийни компани, обясни още Боев. По думите му има основание за започване на процедурата именно заради прихванатите средства към НЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА