Last news in Fakti

26 Март, 2014 17:07 1 989 0

Депутатите след ЕРП-та ще изслушват и ДКЕВР - Обновена

  • ерп-
  • изслушване-
  • парламент-
  • депутати

Кризата в енергетиката може да бъде преодоляна. Всеки участник трябва да поеме отговорност

Кризата в енергетиката може да бъде преодоляна, ако всички участници поемат отговорност. Това заявиха от "ЕВН България Електроснабдяване", които заедно с "ЧЕЗ България", ЕАД и ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕOOД  днес са в парламентарната комисия по енергетика.

Комисията изслушва и обсъжда информация за състоянието на дружествата. Депутатите изслушваха поотделно представителите на компаниите.  Депутатът от ПГ на ГЕРБ Ивайло Московски призова министърът да дойде, тъй като въпросите са належащи. Министър Димитър Стойнев се отзова и пристигна на изслушването.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай предложи на следващото заседание да се поканят представителите на ДКЕВР за изслушване, да се разпоредят на НЕК и ЕРП-тата да предоставят цялата си кореспонденция от 2012 г. насам. Депутатите подкрепиха предложението му.

Кремена Стоянова от УС на „ЧЕЗ България” посочи: „В началото на юли 2013 г. с цел да осигурим нормално протичане на оперативната дейност и обслужване на търговските дружества заявихме, че е необходимо финансиране. Към настоящия момент не сме получили разрешение за финансиране. Това, което се случи, е било комуникирано с НЕК и ДКЕВР. Днес отново като жест на това, че разбираме колко тежка е финансовата ситуация, отново изпратихме писмо до НЕК за среща, на която да обсъдим възможни решения”.

„Начинът да се подкрепи финансовата стабилност на НЕК не би трябвало да бъде за сметка на крайните снабдители. Българските закони трябва да съответстват на законите на ЕС”, посочиха от ЕВН.

От Енерго-Про обясниха, че към края на 2013 г. Енерго-Про е работила при оперативна загуба от 15 милиона лева. 

Калина Трифонова, член на Управителния съвет на ЕВН България, посочи: „С решението си през 2012 г. регулаторната комисия одобри 466 милиона лева за т.нар. зелена надбавка. Беше посочено, че от тях 120 милиона лева са за покриване на загуби на НЕК за минали периоди. През 2013 г. НЕК отново си поиска разходите за зелена енергия, регулаторът ги е отчел за неприемливи и регулаторът не признава разходите за отминали периоди. Само с удължаването на ценовия и регулаторен период миналата година с един месец за ЕВН България това доведе до допълнителни разходи в размер на 28 милиона лева. С всички решения, с които регулаторът се произнасяше по цените, не обърна внимание в нито един момент на алармирането за некомпенсирани разходи. На 4 април 2012 г. ЕВН изпрати писмо до НЕК съгласно процедурата, с което е посочено, че общата мощност на ВЕИ, които вече са в експлоатация или в присъединяване, са 922,4 мегавата. Започнахме да правим периодични прихващания в момента, в който се установи, че или трябваше да обявим несъстоятелност, или да направим така, че да поддържаме дружеството във финансово състояние, което позволява работата му”.

Стефан Абаджиев от Енерго-Про заяви: „Уверявам ви, че не сме си и помислили да нарушаваме закона. Изпълнили сме буквата на закона. Много черен сценарий е НЕК да фалира. Ние не фалираме НЕК. След прихващането ние ще излезем на позитивен резултат”.

Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари т.г. сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството, посочи от своя страна и Кремена Стоянова, член на УС на ЧЕЗ.

От дружествата цитираха отчети, факти и цифри, с което да обяснят "финансовата яма", в която са попаднали. Под „прихващания” най-общо казано се има предвид установената практика ЕРП-тата да плащат по-малки от дължимите суми на НЕК, тъй като си приспадат дълговете, които българската енергийна компания им дължи на свой ред.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА