Last news in Fakti

9 Април, 2014 18:55 1 187 0

ЕСО иска двойно по-висока такса пренос за тока

  • есо-
  • нек-
  • ток-
  • ерп

Двойно поскъпване на таксата за пренос на ток са поискали от Електроенергийния системен оператор. Това стана ясно по време на заседание на енергийната комисия в парламента, на което бяха изслушани ръководителите на НЕК и на ЕСО за разделянето на двете компании.

В момента таксата за пренос е 4,15 лева за мегаватчас, а от системния оператор настояват да се върне старата тарифа - от повече от 9,70 лева.

Миналата 2013 година такса „пренос" бе намалена на два пъти - през август и през декември, когато бяха гласувани две от трите намаления на цената на тока за крайните потребители, припомня радио „Дарик“. Целта на енергийния регулатор беше чрез по-ниската такса да се намали цената за крайните потребители, както и да се възстанови износа на ток за страната.

Ръководителят на ЕСО Шишман Чушев бе лаконичен в отговорите си: „Мотивите са подробно изложени в заявлението. Те са на база утвърдени от държавната комисия компоненти, които се съдържат в цената със съответните цени и се е получила тази цена", заяви той.

На въпрос как ще рефлектира върху цената на тока, ако получат това увеличение, Чушев заяви, че това може да бъде казано от комисията.

„Цената на тока не е компонент само на такса „пренос", а е от много компоненти - производители, обществен доставчик и т.н. Конкретно какво влияние ще окаже такса „пренос", това комисията може да го каже. За износа в момента не мога да кажа, но мисля, че няма да се отрази", допълни още ръководителят на ЕСО Шишман Чушев.

Изпълнителният директор на Националната електрическата компания Екатерина Истаткова пък информира депутатите от комисията по енергетика, че е пред приключване процедурата по прехвърлянето на всички документи от НЕК към ЕСО.

ЕСО най-вероятно ще поеме изплащането на двата кредита от ЕИБ и ЕБВР, тъй като те са инвестиционни кредити, свързани с дейността пренос на енергия.

Междувременно стана известно, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев се подготвя за среща на високо ниво с Европейската комисия и по тази причина не е могъл да участва в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

Това разкри нейният председател Алиосман Имамов.

Драгомир Стойнев трябваше да се яви на изслушване и да отговори на въпросите на народните избраници, но при тях дойде единствено зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров.

Икономическият ни министър трябва да убеди европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер,че промените в Закона за енергетиката не противоречат с третия либерализационен пакет на ЕК за енергетиката. Освен това „Южен поток“ не противоречи на политиката на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА