Last news in Fakti

29 Март, 2014 19:18 1 068 0

Стойнев: "Южен поток" ще се случи по европейските правила

  • "южен поток"-
  • драгомир стойнев-
  • ерп-тата-
  • нек-
  • дкевр-
  • европейската комисия-
  • задължения

Подписах заем към Булгаргаз за 120 млн. лева, тъй като с тези пари трябваше да се подпомогне Топлофикация - държавата пое отоплителния сезон на софиянци, заяви министърът на икономиката и енергетиката

Стойнев: "Южен поток" ще се случи по европейските правила - 1
Снимка: БТА

"Подписах заем към Булгаргаз за 120 млн. лева, тъй като с тези пари трябваше да се подпомогне „Топлофикация". Държавата пое отоплителния сезон на софиянци". Това коментира в Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, когото "Дарик" цитира.

"Проектът „Южен поток" ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство", обясни министърът по повод писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, с което Европейската комисия иска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон.

Измененията имат за цел да приведат българската част от "Южен поток" в съгласие с европейското законодателство.

„Тези промени дори не са минали на първо четене. Все пак благодаря на будните граждани Бойко Борисов и Делян Добрев, че са информирали Европейската комисия, но можеха първо да изкажат опасенията си в пленарна зала", каза още Стойнев.

„За нас това е един важен стратегически проект и от енергийна гледна точка, и от икономическа, защото ще създаде над 5000 работни места, ще премине през най-бедния региона на България и ще бъде реален стимул за икономическия растеж", уточни той.

До този момент електроразпределителните дружества не са се разплатили с НЕК, заяви още министърът. Той допълни, че към 7 април от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще предприемат мерки относно процедура за отнемане на лиценза им.

„Искам тези пари да се върнат в НЕК, ЕРП-тата нямат правно основание да си ги прихващат", добави министърът.

Общо задълженията на трите дружества към обществения доставчик на ток са близо 350 млн. лева. Това са пари, които дружествата са си прихванали, защото твърдят, че Националната електрическа компания им дължи пари за задължителното изкупуване на зелена енергия от ВЕИ централи.

„Ако лицензът на ЕРП-тата бъде отнет, ще им се назначи служебен управител и вече всички стъпки, които трябва да се следват, са изцяло от компетенцията на ДКЕВР", добави Стойнев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА