Last news in Fakti

28 Април, 2014 10:44 1 339 0

ДКЕВР отложи решението за ЕРП-тата

  • епр-
  • дкевр-
  • чез-
  • evn-
  • енерго-про-
  • лицензи

Новото отлагане е за 12 май

ДКЕВР отложи решението за ЕРП-тата - 1
Снимки: БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си за процедурата за отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, EVN България Електроснабдяване и ЕНЕРГО-ПРО.

Това е второ отлагане, след като на 7 април решението беше отложено веднъж.

ДКЕВР уважи желанието на енергийните дружества да се запознаят с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства.

Представители и на трите ЕРП отново декларираха, че не са нарушили закона и процедурата за отнемането на лиценза е несъстоятелна.

ЕВН България Електроснабдяване (ЕВН ЕС) категорично не приема за основателно стартирането на процедура за отнемане на лицензията на дружеството краен снабдител. Това заяви пред ДКЕВР Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на дружеството.

Продължаваме да вярваме, че търговският спор между НЕК и ЕВН България Електроснабдяване може и трябва да бъде решен единствено по пътя на преговорите и ако не може да бъде постигнато съгласие, страните трябва да се обърнат към съда.

След края на заседанието председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че на този етап няма как да се проведе обществено обсъждане за отнемането на лиценза на ЕРП-тата. Той обясни, че няма как сега да каже колко време ще е нужно след 12 май, за да излезе комисията с решение.

Припомняме, че на 19 март ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Трите ЕРП твърдят, че не дължат тези средства на НЕК. Същевременно ЧЕЗ и EVN започнаха преговори с НЕК относно дължимите суми. Преди няколко дни ЕК изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което се изразява загриженост от процедурата за отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Ако бъдат отнети лицензите, законът предвижда назначаването на т.нар. особен управител, който ще управлява компаниите, без да има право да се разпорежда със собствеността им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА