Last news in Fakti

10 Април, 2014 15:24 2 835 1

Антоний Гълъбов: ДКЕВР рекетира ЕРП-та

  • антоний гълъбов-
  • дкевр-
  • ерп-
  • белене-
  • енергетика-
  • стратегия-
  • чез-
  • evn-
  • енерго-про

Няма цялостна стратегия за енергетиката

Сагата около исканите от НЕК 350 млн. лв. от трите електрон-разпределителни дружества ще се обсъжда отново от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в края на април. Какво се крие зад спора и как може да се намери изход от ситуацията в енергетиката? Факти.бг потърси мнението на политолога Антоний Гълъбов.

- Има ли основание да бъдат отнети лицензите на енергийните дружества?

- Няма основание да бъде отнет лиценз. Отнемането на лиценз е крайна мярка, след една поредица от наложени и потвърдени от съда наказания. Така че, няма такива основания.

- Ако енергийните дружества платят тези станали митични 350 млн. лева, ще се реши ли проблемът на НЕК и българската енергетика?

- Разбира се, че не. Това ми прилича повече на натиск, за да бъдат платени някакви други пари за някакви други неща, а не точно тези суми.

- Какво имате предвид?

- Това прилича на опит за рекет от страна на държавна институция.

- Независим ли и регулаторният орган – ДКЕВР?

- Смяната на директорите му и състава му през последните месеци показа, че това не е така. За да бъде един орган независим има определени изисквания, на които тази комисия очевидно не отговаря. Още повече, тази комисия винаги е декларирала и особено през последните десетина месеца, плътна подкрепа за това, което държавата иска да направи. Тя не е равно отдалечена, за да бъде ефективен посредник между държавата, бизнеса и потребителите. Очевидно е, че ДКЕВР не е независим регулаторен орган.

- Натискът над ЕРП няма ли за цел да доведе до тяхното одържавяване или сегашните собственици да бъдат сменени от други компании?

- Възможно е и това да е целта, защото положението с НЕК е твърде тежко. Компанията е в технически фалит предизвикан от проекта за АЕЦ „Белене“ и няколко други безумни проекти. Ние в момента сме в рискова зона по отношение на възможността да се достигне до ситуация, в която някой да придобие собственост върху НЕК. Затова не изключвам възможността да се търси възможност за намиране на нови собственици върху разпределителните дружества.

- Нужна ли е нова визия и стратегия за развитието на българската енергетика, след като НЕК е в технически фалит?

- О, разбира се! Ние имаме изключително енергоползване. Съществуват огромни резерви в сферата на енергийна ефективност. Има изключително много неща могат да се направят, за да се нормализират цени и отношения в сектора. Със сигурност административното понижение на цени не е действие в тази насока.

България има достатъчно мощности за производство на електрическа енергия. Големият въпрос е с начина на ползването им. Изключително сериозният проблем е как това оскъпява издръжката на живота на домакинствата и т.н.

За съжаление не виждам никакво усилие в тази насока. Няма усилие нито за енергоспестяващи технологии, нито за енергийна ефективност, нито за една концепция как могат да бъдат замествани мощностите, които представляват технологичен проблем и т.н.

Няма цялостна стратегия за енергетиката. Причината за това е, че тя е стратегическа сфера за влияние на Русия в България.

- Не трябва ли политическите партии да потърсят все пак консенсус за тази стратегическа сфера?

- За съжаление политическите ни партии не възприемат тази опасност по еднакъв начин. Част от тях въобще не я възприемат като опасност. Това е по-сериозният проблем. Постигането на съгласие изисква минимално единство в дефинирането на проблема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    3 0 Отговор
    Всичко което се прави,е срещу народа.Защо изобщо ги продадоха на чужди компании???Защото да се вземат тлъсти комисионни пък каквото ще да става.