Last news in Fakti

8 Май, 2014 10:33 917 0

България се нуждае от яснота за енергийните проекти

  • българия-
  • нуждае-
  • яснота-
  • енергийните-
  • проекти

Представители на различни политически сили се обединиха мнението, че ни е необходима прозрачност за бъдещите енергийни проекти, обвързани с българските и европейските интереси

Представители на различни политически сили се обединиха около едно мнение в студиото на сутрешния блок на TV7, а именно, че страната ни се нуждае от яснота относно това кой и по какъв начин ни докара до енергийната ни зависимост, както и от пълна прозрачност за бъдещите енергийни проекти, обвързани с българските и европейските интереси.

В дискусията участваха: Надежда Нейнски от "Синьо единство", Светослав Малинов от Реформаторския блок, Слави Бинев от НФСБ, Румен Петков от АБВ и Красимир Каракачанов от коалиция "България без цензура"-ВМРО-ЗНС-"Гергьовден".

Според Надежда Нейнски България има изключително голяма нужда от обща за Европа енергийна политика, тъй като страната ни е зависима на 90% от други държави и най-вече от Русия. Нейнски вижда шанса ни в третия енергиен пакет, който да диверсифицира източниците на енергия и да има и други доставчици, освен Русия. Разнообразието на пазара ще даде възможност да изберем най-изгодните цени на енергия, а ниските цени са от ключово значение, заради ниските доходи на българите.

Енергийната зависимост е опасна, както за България, така и за цяла Европа, заяви Светослав Малинов. По думите на Слави Бинев обаче енергийната сигурност в Европейския съюз (ЕС) в момента е на нулево ниво, тъй като третият енергиен пакет се занимава най-вече с конкуренцията. Енергетиката е въпрос на политика, а обща такава в ЕС няма, защото всяка държава защитава интересите си, на тази позиция застана Красимир Каракачанов. Той даде пример с Германия, която строи Северен поток, докато на нас ни обясняват, че "Южен поток" е нещо лошо.

Според Румен Петков България като държава не само не изпълнява поредната стратегия за развитие, но и няма яснота за стратегическия си интерес. Имаме запис, че ще изграждаме нови ядрени мощности, но не го правим, подчерта Петков.

Той е на мнение, че страната ни трябва да върви към огромни инвестиции в големите енергийни проекти, като "Южен поток" и АЕЦ "Белене" и към разработване на находища, като тези в Девинци и Ъглен. По думите му изграждането на АЕЦ "Белене" и "Южен поток" не само ще ни осигури енергийна независимост, но и ще свали цената на тока, ще се разкрият над 15 хил. работни места и ще има сериозно раздвижване на икономиката.

"Южен поток" е нещо много хубаво за Русия, вероятно и за другите държави, но не и за България, категоричен е Светослав Малинов. Проектът не само, че няма да ни донесе нужната диверсификация, но и ще ни направи още по-зависими от Русия. Вместо това, трябва да търсим свои вътрешни източници на енергия, смята Малинов.

Няма как държави като Италия и Австрия да обявяват, че имат интерес от "Южен поток", а ние да подозираме пъклен замисъл на Русия и Путин, опонира Румен Петков.

Красимир Каракачанов отново подчерта, че България не защитава националните си интереси. "Южен поток" ще е от полза за нас, ако успеем да си договорим изгодни условия.

Не защитаваме националния си интерес, защото го виждаме на различно място, контрира Надежда Нейнски. А Слави Бинев се обяви "За" всеки енергиен проект, стига той да е финансово изгоден за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА