Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 12:32 994 3

Учени протестират с въжета на шията

  • бан-
  • протест-
  • въже на шията
Учени протестират с въжета на шията - 1
Снимка: БГНЕС

Срещу нас се прилага геноцид с този бюджет за 2012 г. Това заяви проф. Никола Малиновски, директор на института за оптични материали и технологии при БАН, който протестира днес заедно с колегите си в знак на солидарност с учените от Националния археологически институт пред Археологическия музей, предаде БГНЕС.

Проф. Никола Малиновски, както и другите негови колеги си сложиха въжета на шията.
"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент, а бюджетът ни според него за 2013 г. трябва да бъде още по-нисък", възмущава се професорът. Около 100 души учени и изследователи издигнаха плакати, на които пише: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Ние археолозите обогатяваме държавата, а държавата ограбва труда ни" и др.

Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентната субсидия покрива само заплатите ни, оплака се и директорът на Националния археологически институт и музей доц. Людмил Вагалински. Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, за всичко останало пари няма, дори за сградата на Археологическия музей, която е на 500 години и никой в държавата не ги пита как я поддържат.

Парадоксално е, че политиците ни показват у нас и в чужбина нашите археологически находки непрекъснато, а същевременно ни натикват до стената, отбеляза Вагалински. Средата брутна заплата при нас е малко над 500 лева, както в цялата академия. Той даде за сравнение Румъния, където средната заплата на учените е между 700 и 800 евро и в Сърбия, където заплащането е в пъти над това на нашите учени.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Нашият тъп народ (в преобладаващата си част), ведно с управниците си за жалост ненавиждат образованите и интелигентните хора. Затова изборът ни е чалгаджийски, затова издигаме и се кланяме на непристойни хора.
  • 2 изтормозен

    0 0 Отговор
    БОЛИ ГО КРАТУНАТА ПРАЗНА !!

    нали има маистрали и шпортни бе уааа !!!
  • 3 Анонимен

    0 0 Отговор
    Аз съм работил години в БАН. Тази институция е дисфункционална и броя на некадърниците е огромен.
    Това е модел а ла СССР.
    Необходими са други форми. Най добре са университетските, както е в цял свят.
    Така че който иска от БАХ спокейно да си тегли въжето или да си намери работа в престижен Университет.
    Сега поне границите са отворени и амо си перспективен всеки един голям универцитет с удоволствие ще те приеме.