Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 19:29 1 251 2

Черни знамена и запалени свещи пред БАН

  • бан-
  • съботинов-
  • протест
Черни знамена и запалени свещи пред БАН - 1
По-рано днес учени протестираха пред Националния археологически музей при БАН с примки на шията. Снимка: БАН

Стотици хора се събраха на протест пред сградата на БАН, където отново са спуснати траурните черни знамена, предаде репортер на Факти.бг. На мълчаливо бдение и със запалени свещи в ръка се събраха не само служители на БАН, но и много млади хора и студенти. „Бюджет 2012 убива БАН” е написано на плакат над главния вход на Академията.

Недоволството е заради орязаната субсидия на Академията за 2012. Догодина на институцията са отредени 54 756 100 лв.

Парите ще стигнат за около 5 месеца, предупреди председателят на Академията акад. Никола Съботинов.

Предстои част от работещите в БАН да излязат в неплатен отпуск поради липса на средства. В Академията работят около 7 000 души, като 2900 от тях са висококвалифицирани учени, които произвеждат около 60% от научния продукт в страната. Въпреки това, с планирания за догодина бюджет, средната работна заплата в БАН ще е около 480 лв.

„Положението е много тежко, то поставя БАН на колене”, заяви акад. Съботинов пред журналисти. Той все пак остана доволен от многолюдната тълпа, събрала се в подкрепа на БАН. Съботинов изтъкна, че Академията е една от малкотго институции у нас, която се е реформирала и е намалила броя на институтите си.

Вчера проектът за Бюджет 2012 беше одобрен от правителството и внесен в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Григоров

    0 0 Отговор
    А така! Егати научният продукт от когото няма никакъв финансов приход за държавата! Тез дърти паразити да се хващат на работа, а не само да харчат държавните пари, и да пое...ват млади научни работнички! Ами тези висококвалифицирани учени би трябвало да са гении - тези велики производители на научен продукт?! За един гений не е проблем да изкарва пари с акъла си, а не да чака само на подаяния от бедната ни държава!
  • 2 пишо

    0 0 Отговор
    абе тези канцеларски плъхове,що не се напънат да искарат някой лев,плащали им само тока и водата и още някакви си 500 лева,а другите фирми които си ги плазщат от джоба тези разходи..кучета ги яли...