Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 08:29 3 078 1

Ситна цедка за екстрасенси и врачки

  • закон-
  • маг-
  • гадателки

Решават със закон кой да е психотерапевт

През ситна цедка ще минават врачки, баячки, екстрасенси и всякакви гадатели, които искат да практикуват „уменията” си занапред. На практика те няма да могат да се наричат психотерапевти, с каквото название се кичат, за да привличат клиенти. Това става ясно от проект на Закон за психотерапията, който подготвя депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова съвместно с Асоциацията на психотерапевтите, пише в. „Монитор“.

 

Занапред, който иска да работи тази професия, трябва да бъде вписан в специален регистър, който вече е създаден. За да попадне там обаче, ще е нужно специално образование по тази специалност, което продължава между 5 и 7 години. То пък, от своя страна, е съобразено със строги европейски изисквания, разясни председателят на Асоциацията по психотерапия Георги Антонов и обясни, че  лицензирани школи вече има и в България. „По този начин ще се пресече пътят не само на гледачките и врачките, които се обявяват за психотерапевти, но и за психиатри и психолози, които дръзват да се занимават с тази фина материя, без да имат необходимите познания по нея“, добави Антонов. Той не скри, че на практика, повече са психолозите без квалификация, които се наричат психотерапевти, отколкото екстрасенсите и баячките.

„Такива хора мътят мозъците на изпаднали в беда, внушават им сатанизъм и въртят нелош бизнес срещу 30-50 лева на час сеанс”, обяви отец Силвестър Янакиев от Сливен, който неотдавна вкара в черен списъквсички хора с паранормални способности и ги призова да се откажат от дейността си.

В проектозакона на по-късен етап ще бъдат включени и санкции срещу всеки, дръзнал да се занимава с психотерапия без необходимата диплома. От 3200 до 3500 евро е глобата в Австрия за такива нарушители при първо залавяне от властите. Нашите специалисти подготвят нормативния документ на базата на австрийския закон.

Предвижда се обаче психиатри, психолози и завършилите със степен „магистър” някои социални специалности, да имат право да продължат магистратура по психотерапия.

Такъв закон е крайно наложителен. С него ще се регламентира статутът и професията ще бъде легитимирана, подчерта вносителката - депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова. Включването на легитимните колеги в регистър ще ги защитава пред закона, но ще е защита и за пациентите, тъй като те ще знаят кой ги лекува и има ли право въобще на това, обясни народната представителка. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 At the Gallows End

    0 0 Отговор
    Само се чудите как да ни отвличате вниманието от важните неща. Ще глобявате баячки и гледачки , а крадете с г.за си пред очите на всички. Единственият изход е обесване на площада на всички вас в политиката и мутренските ви бизнес партньорчета.