Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 15:26 797 1

„Политическата” квота при назначенията на посланиците остава

  • мвнр-
  • дс посланици-
  • агенти

Външно министерство продава догодина 12 имота зад граница

При избора на нови посланици ще продължи да се следва законово гарантираната 20-процентна „политическа” квота, стана ясно днес на редовния брифинг на говорителя на Министерство на външните работи Весела Чернева. Самата процедура по избор също няма да се пременя. Кандидатурите им няма да бъдат публично обявявани, а назначенията ще стават ясни едва след издаването на президентски укази.

По-рано от Външно министерство лансираха различни идеи за ограничаването на външните за системата назначения. Външният министър Николай Младенов планираше да въведе конкурсното начало при назначаването на външни кадри на високи нива в МВнР, като тези конкурси са по-тежки от конкурсите за начинаещите кадри, постъпващи във ведомството.

От Външно бяха обявили, че мислят да дефинират какво точно означава политическата квота, за да се избегне масовата практика за назначаването на партийни функционери зад граница. В Стратегическия преглед на Дипломатическата служба, извършен от настоящото ръководство на МВнР пък се предлагаше посланиците от „политическата квота" да си отиват заедно с правителствата, които са ги назначили.

Предстои изпращането на близо 40 нови посланици, след като външният министър Николай Младенов изтегли дипломатите, за които Комисията по досиетата оповести принадлежност към бившата Държавна сигурност. Настоящият държавен глава Георги Първанов отказа да се съобрази в волята на правителството и парламента и не прие да върне в България посланиците с агентурно минало.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев обяви, че след встъпването си в длъжност незабавно ще издаде укази за отзоваването на ДС-дипломатите. Позицията Плевнелиев е от изключително значение, тъй като БСП и ДПС сезираха Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционни, наложените със Закона за дипломатическата служба ограничения за назначаването на бивши сътрудници на ДС на ръководни постове в Министерството на външните работи.

Ако Конституционният съд отмени текстовете, правителството ще може да продължи да провежда същия курс и да парира подобни назначения, след като новият президент декларира ясна политическа воля по този въпрос. Законът за досиетата позволява на министъра на външните работи да извършва предварителни проверки на кандидатите за посланиците и тази процедура му позволява да не допуска назначаването на агенти.

„Бързичко ще позабравим тоталитарната държава, защото модерната държавност е коренно различна”, каза още на първата си пресконференция Росен Плевнелиев, след коментара за съдбата на посланиците с досиетата.

През следващата година ще бъдат продадени 12 имота зад граница, съобщиха още от МВнР. Весела Чернева не уточни какви са те и в кои страни. Тя поясни обаче, че тази бройка не произтича от допълнителното съкращаване на мисии.

Вече е постигнато съгласие парите от продажбите да влизат директно в бюджета на Външно министерство и да бъда използвани за капиталови разходи, а не да влизат в общия държавен бюджет. Новия бюджет се предвиждат ремонти на две сгради - приоритетно това са посолствата на страната ни в Брюксел и във Вашингтон, където и двете сгради са в „конструктивно опасно състояние".

В бюджета за 2012 г. са заделени средства и за изплащането на натрупаните задължения, свързани с експлоатацията на български имоти зад граница. Ще бъдат платени над 5 млн. лева за натрупани данъци в чужбина през последните няколко десетилетия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепо

    0 0 Отговор
    Много добър материал, Герберастите са същите като комунистите