Last news in Fakti

3 Януари, 2012 14:51 1 423 0

Трима ДС-посланици осъдиха Външно

  • дс-посланици-
  • мвнр

ВАС отмени заповедите, с които дипломатите бяха върнати в София

Трима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов във Върховния административен съд заради предсрочното им връщане в България, съобщи БНР. Върховният административен съд отменя заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

Общо четирима посланици с агентурно минало съдеха Министерството на външните работи заради връщането им в София. Освен въпросните трима дело заведе и посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик.

Останалите трима посланици от Хага, Белград и Атина заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС. За момента няма коментар от външното министерство.

Външният министър Николай Младенов върна с различни заповеди и мотиви 37 посланици, за които бе обявено, че са бивши сътрудници на ДС. Първият ни дипломат прибегна до тази мярка, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове въпросните дипломати.

Държавният глава не се съгласи с позицията на правителството за лустрация на всички, работещи във Външно министерство, бивши агенти. Президентът наложи вето и върху Закона за дипломатическата служба именно заради лустрационните текстове. Депутатите обаче повторно гласуваха документа, без да го променят.

В края на ноември Конституционният съд обаче отмени атакуваните текстове от закона. Въпреки това Младенов е категоричен, че правителството и новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще затворят веднъж завинаги страницата с посланиците, за които има данни за агентурно минало.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА