Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 16:24 1 334 1

Холандия ни блокира за Шенген до средата на 2012 година

  • холандия-
  • българия-
  • шенген-
  • карел ван кестерен

Холандия иска да види поне два положителни доклада по мониторинга в правосъдието и вътрешните работи преди да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, потвърди преди дни в интервю за "Хоризонт" посланикът Карел ван Кестерен.

Холандското правителство казва два доклада, в което включваме и междинния доклад от февруари, т.е. февруари и юли. Но, както казах, два положителни доклада, посочи ван Кестерен.

Правителството ни обаче още се надява на компромисно решение преди края на годината, разчитайки на призив на председателя на съвета Херман ван Ромпой, записан в протокола от последната среща на европейските лидери, където се говори за поетапно приемане в Шенген идния март, припомни говорителят на външното министерство Весела Чернева.

Тук става въпрос за един политически процес, в който се търси политическо решение на един проблем, който до голяма степен е създаден заради вътрешнополитическите трудности и особености на една от страните членки. Надяваме се съветът през декември окончателно ясно да даде становище по проблема, каза Чернева.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическата подкрепа за разширяването на шенгенската зона.

Правителството продължава да настоява ЕС да реши окончателно през декември кога точно България да бъде приета в Шенгенското пространство, след като Холандия обяви, че ще продължи да блокира членството поне до юли 2012 г., когато излиза докладът на Еврокомисията за напредъка в борбата с престъпността и корупцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 божидар христов

    1 0 Отговор
    Прави са хората. Съдебната система ни е под всякаква критика, корупция и мизерия. Бойко трябва и там да пипне за да има резултат.