9 Ноември, 2011 13:47 3 185 1

До седмица решават за химико-фармацевтичен факултет в СУ

  • иван илчев-
  • софийски университет-
  • ректор

Два апартамента в София дарени на университета през последната година

Окончателното решение на правителството за създаване на  Химико-фармацевтичен факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ се очаква тази или следващата седмица.

Това заяви в ProИнтервю ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев, който се кандидатира за втори мандат.

Борбата за отваряне на Химико-фармацевтичен факултет продължава повече от година. Проектът вече е минал през НАОА, през съгласувания с министерства и от четири месеца чака ред да бъде взето правителственото решение. „Имам уверението на министъра, че ще стане тази или следващата седмица“,  с надежда споделя професорът.

Илчев може да се похвали и с успешно приключили битки в изтичащия си мандат. Като постижение той определя промяната на материалната база на Университета - ремонтите на сградите, въвеждането на wi-fi във всички сгради, първата у нас специализирана читалня за незрящи, финансовата подкрепа на млади преподаватели, повишаването на заплатите, започването на първа бакалавърска програма на английски език. „И най-важно, може би - запазването на достойнството на Университета като национална институция в тези трудни времена“, допълва той.

Родните политици май не притежават добрите навици на европейските и американските си събратя да подкрепят финансово своята Алма Матер. За това пък обикновените граждани удрят по едно рамо от време на време.

„От известни политици комай не. Получавали сме дарения от фирми - обикновено финансиране на конференции, на практика, оборудване на кабинети и от обикновени личности - през последната година два апартамента в София и части от наследствени имоти в центъра на София. Те не могат да облекчат финансовото ни положение, тъй като обикновено дарителите искат средствата да се използват за студентски стипендии, което разбира се не е лошо.“

По отношение на държавното финансиране, което университетът получава, историкът припомня думите финансовия министър Рясков през 30-те години, че колкото и да дадеш на българина да си купи черга тя винаги ще е къса и петите му ще лъскат отвън. Според проф. Илчев обаче въпросът не е в субсидията, а в порочната практика да се субсидира входа, не качеството на изхода. „За това ни е спора от няколко години насам - не за повече пари, а за разумно изразходвани средства“, подчертава той.

Цялото интервю в Probook

Всеки от вас може да зададе своя въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Конкуренцията е предпоставка за по-добро качество ,а и предполага повече възможности.Крайно време беше да има промяна и във сферата на фармацевтичното образование!Поздравления за човека,който е дал идеята !