17 Ноември, 2011 17:54 1 432 2

СУ преизбра Иван Илчев за ректор (обновена)

  • иван илчев-
  • ректор-
  • су-
  • софийски университет

10 млн. лв. са дълговете на университета

СУ преизбра Иван Илчев за ректор (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Проф. Иван Илчев е избран за втори ректорски мандат от Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Факти.бг. 

Четирима кандидати се бориха за следващ ръководител на Алма Матер. Освен Иван Илчев, останалите са деканите Петър Славейков, Валери Стефанов и Божидар Ангелов. Нито един от тях не  получи достатъчно гласове на първи тур и се стигна до втори вот.

До балотаж стигнаха Иван Илчев и Петър Славейков, при който настоящият ректор получи повече гласове - 233 срещу 125.

Политиката на бухалките няма място в Алма Матер, заяви преди вота проф.  Илчев. Историкът подчерта, че срещу него се е водила негативна кампания в медиите в последните дни и категорично отрече по негово време да са изчезнали 25 млн. лв. от Алма Матер.

Университетът не е плащал ток, парно, данъци и такса смет, стана ясно от думите на ректора пред почти 400-членното Общо събрание на СУ.

Общо дълговете на университета са около 10 млн. лв., от които само такса смет възлиза на около 2 млн. лв. Миналата година Илчев описа най-тежката за университета, тъй като парите не са били достатъчно.

По-рано днес в двора на Ректората студенти протестираха срещу планираното в Бюджет 2012 вдигане на таксите им за обучение.

Какво предстои?

Очертавайки програмата си преди гласуването, проф. Илчев се обяви за създаването на интегрирана система на управление, която да ликвидира дублирането на функции в администрацията на университета. Оптимизацията на разходите също е сред важните задачи, както и подобряване на контактите с бизнеса и неправителствения сектор.  Предвижда се и създаването на база данни, от която да става видно как младите хора се реализират след завършване.

Пред новия си 4-годишен мандат историкът ще се стреми да привлече повече чуждестранни студенти. За целта ще се разкрият повече специалности, чието обучение е на чужд език. Ще се търси и подобряване на комуникацията с родните възпитаници на СУ, чиято роля във вземането на решенията трябва да се повиши.

Сред приоритетите е и въвеждането на система за оценка на преподавателите и атестациите, както и подобряването на връзките с медиите, за да се подобри обществения образ на обществото. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ISKREN

    1 0 Отговор
    KORUMPIRAN I MNOGO KOMPROMENTIRAN, ZAEDNO S NEGOVIA DIREKTOR NA OBSHTEJITIATA - PETKO GORANOV I TEHNIA SAMISHLENIK I ZAMESTNIK NA REKTORA - KALIN STANUKOV - KASI4KATA, OT STUDENTSKI GRAD. VSI4KITE PROFESIONALNI KRADZI !
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    toia shte prodaljava da kradne