Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 10:01 762 0

Финландия се интересува от нашия Специализиран съд

  • финландия-
  • специализиран съд-
  • цветанов-
  • шенген
Финландия се интересува от нашия Специализиран съд - 1
Снимка: МВР

Знаем, че има развитие в борбата с корупцията и организираната престъпност в България и следващият доклад на Европейската комисия ще покаже това. Позицията беше изразена на среща на вътрешния министър Цветан Цветанов с депутати от Парламента на Финландия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на посещението си във Финландия министър Цветанов разговаря с депутати от две парламентарни комисии - Великата комисия, отговаряща за формулирането на политиката относно законодателните предложения на ЕС и Административната комисия, която има отношение към работата на Министерствата на вътрешните работи и на правосъдието. Вътрешният министър ги запозна с мерките, предприети от правителството за изпълнение на критериите за членство в Шенгенското пространство. Пред депутатите той представи и политиката в сферата на обществения ред и сигурността. Цветанов акцентира на техническите възможности за контрол и охрана на границите, резултатите в борбата с организираната престъпност, мерките за противодействие на корупцията, създаването на Специализирания съд.

Министърът на вътрешните работи покани финландските депутати да посетят България и на място да се убедят в постигнатите резултати. Той обясни, че на Съвета на министрите 25 от държавите членки на ЕС са подкрепили България и Румъния за присъединяване към Шенген, не като привилегия, а защото са спазени правилата и страната ни е изпълнила своите ангажименти, за да гарантира вътрешната сигурност на съюза. „Ние искаме да градим доверие и затова днес съм тук – за да дискутираме всичко, което правим. Нека бъдем оценявани обективно. Когато съществуват критерии и правила всички искаме те да бъдат спазвани, за да имаме и мотивацията да продължим напред“.

По време на срещата беше изразена положителна оценка за българското участие в мисията на ФРОНТЕКС в Гърция. Финландските депутати проявиха интерес към създаването на Специализирания съд. Цветан Цветанов обясни, че в него ще работят квалифицирани съдии, а прокурорите и разследващите полицаи са доказани професионалисти. В края на разговора беше изразена позицията, че техническите критерии не са поставяни под въпрос от Финландия, че сега има развитие в борбата с корупцията и организираната престъпност, а следващият доклад ще покаже това, така че България да стане член на Шенгенското пространство.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА