Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 08:19 2 084 6

Холандия: Без България в Шенген

  • холандия-
  • шенген

Властите в Амстердам искат да видят резултати в борбата с корупцията

Холандия ще блокира предложенията за приемане на България и Румъния в Шенген, докато двете страни не я убедят, че постигат напредък в борбата срещу корупцията, заяви холандският министър на имиграцията Херд Леерс, цитиран от Ройтерс.

България и Румъния се надяваха да влязат в Шенгенското пространство за свободно движение през март, но безпокойства относно организираната престъпност и контрола по границите провалиха техните планове, припомня агенцията.

През септември Холандия и Финландия не подкрепиха предложението за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство на заседанието на министрите на вътрешните работи и на правосъдието в Брюксел.

В средата на ноември Финландия частично смекчи позицията си и заяви, че е готова на компромисно решение. 

Няколко държави от ЕС предложиха през последните месеци приемането на България и Румъния да стане на два етапа – първо с отваряне на морските и въздушните граници през март 2012 г. и след това на сухопътните – след като излезе летния доклад на ЕК.

Но пред репортери в Брюксел Леерс заяви, че Холандия няма да приеме подобен план. „Това е сто процента сигурно. За нас отговорът е ясен“, заяви холандският министър. „България и Румъния трябва да покажат резултати. Това е по-важно от намирането на решение“, добави Леерс.

Европейски дипломати настояват темата да бъде включена в дневния ред на срещата на върха на ЕС на 9 декември, но за нас отговорът е ясен, заяви Леерс - искаме конкретни резултати от борбата с корупцията и престъпността.

Холандският министър все пак уточни, че страната му ще проучи очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията, за да види дали двете страни са готови за Шенген. „Ако видим напредък през февруари, тогава нещата ще потръгнат“, отбеляза Леерс.

Той допълни, че холандците се тревожат, че България и Румъния трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на ЕС и направи сравнение с Гърция, която не успява да задържи незаконните имигранти, напиращи да влязат в ЕС от територията на Турция. „Трябва да сме сигурни, че това което се случва в Гърция, няма да се случи в България“, завърши Леерс.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    демократи4на и равнопоставена европа да бе да ама не неска....
  • 2 кост

    0 0 Отговор
    аххаах турция та турция та там е по хубаво от запада
  • 3 Милан

    0 0 Отговор
    Причината не във границите а просто че сме бедняците на Европа никой не иска клошари във европейския съюз. Липсата на икономика и високата безработица която втора година не се оправя въпреки хвалбите на премиера не се получава а правителството само хленчи като бебета че кризата им е била виновна. Като си неспособен да се справиш със задачите се оправдаваш така прави и правителството на Герб Бойко - ще има още дълго да мечтае за шенген със тези доходи на населението минимална 290 лева и пенсия 150 лева единствено във третият свят се класираме!!!!
  • 4 ПЛАМЕН

    0 0 Отговор
    Хахаха кой ни отказва шенген?Нация от хомосексуалисти.Страна в която е разрешено всичко:наркомания,проституция........................Нека си гледат свойте работи Ван Топкен и да оставят останалите на мира.
  • 5 цвецо

    0 0 Отговор
    Ако всички други си затварят очите то холанците ги държат отворени.Мислители че не знаят как са нещата при нас.Техните политици са там в резултат на чесни избори и искат срещу тях да има наши политици избани по същия начин.Защо се оспорват изборните резултати-защото има защо.
  • 6 Васил Иванов

    0 0 Отговор
    Голям чеп като не ме искали в шенген.Че то и без шенген всичкия мангаллък се е натикал при тях ,да не сме го пуснали ние ,нали реват да сме го интегрирали ,да си го интегрират те.Нали всичките им оранжерии са превзети от турчеля в които работят турци и туркини от БГ а манго снове с жогулито и ....се озърта за джилязо.
    Явно им е дошло много ,ама кой им е виновен-да не сме им строили ние минаретата и мошетата там.