Last news in Fakti

14 Декември, 2011 13:21 2 254 0

Български ДС-посланик става доайен на дипломатическия корпус в Сърбия

  • посланици-
  • конституционен съд-
  • лустрация

Георги Димитров е един от четиримата, които съдят МВнР заради връщането им в София

Български ДС-посланик става доайен на дипломатическия корпус в Сърбия - 1
Снимка: МВнР

На официална среща в Държавния протокол на сръбското Министерство на външните работи бе предложено на българския посланик в Белград Георги Димитров да стане доайен на дипломатическия корпус. Това се случва за първи път в двустранните дипломатически отношения, предаде БНР.

Димитров е един от четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, които съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Външният министър Николай Младенов върна с различни заповеди и мотиви 37 посланици, за които бе обявено, че са бивши сътрудници на ДС. Първият ни дипломат прибегна до тази мярка, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове въпросните дипломати.

Държавният глава не се съгласи с позицията на правителството за лустрация на всички, работещи във Външно министерство, бивши агенти. Президентът наложи вето и върху Закона за дипломатическата служба именно заради лустрационните текстове. Депутатите обаче повторно гласуваха документа, без да го променят. В края на ноември Конституционният съд обаче отмени атакуваните текстове от закона.

Въпреки това Младенов е категоричен, че правителството и новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще затворят веднъж завинаги страницата с посланиците, за които има данни за агентурно минало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА