25 Ноември, 2011 16:13 878 0

Цветанов: За ДС-посланиците евроатлантическите партньори са врагове

  • посланици-
  • шенген

Министърът обвини дипломатите с досиета за критиките на Германия и Холандия

Посланиците агенти на Държавна сигурност няма как да правят политиката на българското правителство и да възприемат евроатлантическите партньори като такива, а не като врагове, както са били в техните съзнания преди 1989 г.  Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в работна среща в Бургас, посветена на политиките за противодействие на престъпленията, свързани с трафик на хора. По думите му не може хора от бившата ДС да участват в политическите процеси на страната.

„Трябва да имаме цялостен подход за една нова визия за дипломацията на България, защото агент на Държавна сигурност беше посланик в Холандия. Агент на Държавна сигурност беше посланикът на Берлин и във Великобритания. Сами разбирате, че тези хора няма как да правят политиката на България, на българското правителство и да възприемат евроатлантическите ни партньори като такива, а не като врагове, както са били в техните съзнания преди 1989 година“. Такъв коментар направи Цветанов в Бургас по темата за решението на Конституционния съд и отзоваването на дипломати заради принадлежността им към бившата ДС.

Предложението на Конституционния съд е, че това не би трябвало да бъде аргумент, за да може да бъде отстранен един човек от даден посланически пост, обяви министърът. Все пак правителството е това, което ще оценява качествата на външната дипломация, която се прави от даден посланик и много са критериите, по които могат да бъдат отстранени посланици за не добре свършена работа, добави той.

Тук е моментът да кажа, че ние ще се придържаме към тези параметри и това е само едно решение на Конституционния съд, с което ние реално ще се съобразим и няма да бъде основание за махането на този посланик, който всъщност е бил агент на Държавна сигурност. Има други параметри, които трябва да бъдат покрити от тези посланици. Как можем да отчетем, че са си свършили работата при положение, че в Германия, в Холандия, във Великобритания имаме подобни посланици и оттам всъщност на моменти са най-остри критиките. Аз съм имал случай, когато съм ходил в тези държави, и посланиците не са присъствали на срещи, които сме правили, на двустранно ниво и на политическо такова, възмути се МВР шефът.

„В Холандия вече има коалиционно правителство, едната страна в което са националисти. В споразумението за неговото съставяне е изрично написано, че Румъния и България не трябва да се присъединяват към Шенген. Без никъде да е аргументирано защо, при положение, че конкретните изисквания са изпълнени“, посочи още министърът.

Цветанов увери, че се полагат максимални усилия за влизането на България в Шенген.  „Смятам, че с резервите, които имат на последния съвет на министрите на вътрешните работи, както Холандия, така и Финландия, ще променят мнението си за България. Преди седмица бях във Финландия и имах възможност да разговарям с финландските депутати и с министъра на вътрешните работи. Продължаваме по същия начин, за да можем действително да отворим възможността да променят позицията си - и Холандия и, разбира се, това ще стане”, каза още Цветанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА