Last news in Fakti

10 Януари, 2012 14:53 2 515 2

БНТ 2 само по кабел и сателит

  • бнт 2-
  • честота-
  • сем

Неясна е съдбата на освободената честота

БНТ 2 само по кабел и сателит - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се да няма наказателна процедура срещу българската държава. Все пак във връзка с това се направиха промени в Закона за съобщенията и се освобождава, така да се каже, софийският аналогов ефир. Това заяви за Факти.бг председателят на СЕМ Георги Лозанов по повод молбата на националната държавна телевизия да освободи софийската честота, на която се излъчва новата програма БНТ 2.

Какво ще остане със освободената честота е в компетенциите на КРС, посочи Лозанов. Той предполага, че тя ще се използва като ресурс в бъдещата цифровизация.  Председателят на КРС Веселин Божков заяви, че яснота по въпроса ще има след като комисията вземе решение.

БНТ 2 ще продължи се разпространява по кабел и сателит. В София е и най-голямото покритие на аудиторията с кабел и сателит, така че почти няма да има промяна в гледаемостта, смята Георги Лозанов.


Припомняме, че на 10 юни 2010 г. на БНТ е издадена програмна лицензия  за БНТ София – програма, предназначена за  аналогово разпространение чрез спектър в региона на град София. Неколкократно началната дата на разпространение е отлагана. В края на септември националната телевизия взе решение да обедини програмите на регионалните центрове в БНТ 2, като това включва и програмата по лицензията за БНТ София.  БНТ  2   се разпространява на честотите по разрешението на КРС за БНТ 2   в пет региона

Според  Протокол на СЕМ от 6 декември,  мотивите, посочени в искането на БНТ,  са  следните: “откритата процедура в ЕК по повод механизма за предоставяне на ограничен ресурс от радиочестотния спектър за град София; ЕК е констатирала, че този механизъм създава сериозни притеснения за отклонения от европейското конкурентно право; министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е уведомил БНТ, че държавата България следва да предприеме мерки по отношение на откритата процедура в ЕК; УС на БНТ е разгледал отправената от министъра молба за обсъждане на въпроса за ползване на ограничения ресурс за град София – 43 канал  и е счел за целесъобразно да се откаже от индивидуална лицензия 051/ 10.06.2010 г., като същевременно осигури разпространение на същата програма посредством регистрацията й; разпространението на „БНТ 2” посредством кабелни мрежи и сателит ще увеличи покритието по население на програмата предвид по-високия процент приемащи съдържание чрез този технологичен способ;  отказът от лицензията не би засегнал ангажиментите на националния обществен медиен доставчик   и предстоящата цифровизация – предвидената в Плана за DVBT за изграждане национална мрежа за радиоразпръскване на програмите на БНТ.”

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хм...

    0 0 Отговор
    Има БНТ 2?
  • 2 Anonymous

    0 0 Отговор
    Значи и ТВ Европа отпада като вариант...