Last news in Fakti

12 Януари, 2012 10:57 1 858 0

Отхвърлиха промените в Закона за МВР

  • закон мвр-
  • пенсиониране-
  • мвр-
  • закон
Отхвърлиха промените в Закона за МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха на първо четене предложението за промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР) на депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов. То предвиждаше служители на министерството да не могат да бъдат пенсионирани по преценка на министъра.

„Предложението, което съм направил за промени в Закона за МВР, касае пенсионирането в контекста на реформите, които бяха извършени в края на миналата сесия. Нямам илюзии, че законопроектът ще бъде приет”, каза от парламентарната трибуна Бакалов. „Бих се съгласил да остане този член, ако се даде същата възможност и на работодателите. Моето предложение касае член от закона – при придобиване право на пенсия по искане на служител или по инициатива на органа по назначаване”, каза той. Всеки един гражданин може да бъде пенсиониран, когато придобие стаж.

В Закона за МВР има три критерия за пенсиониране – единият е при навършване на възраст от 60 години, вторият – при наличен стаж за пенсия и навършена възраст за пенсиониране. Третият критерий за пенсиониране според Закона за МВР е – по усмотрение на органа по назначаване. Според Бакалов този критерий позволява на ръководния орган на МВР да извършва манипулации със своите служители. 

Ако служителите на МВР бъдат пенсионирани по усмотрение на органа по назначаване, нямат право на обезщетението от 20 заплати, което би им се полагало, ако се пенсионират по първите два критерия.

Депутатите от мнозинството обаче не приеха предложението и оставиха възможността пенсионирането да става и при трите положения.

Парламентът работи само час и петнайсет минути днес. В дневния ред на второто пленарно заседание от новия политически сезон имаше пет точки, като те бяха разгледани без дебати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА