Last news in Fakti

20 Януари, 2012 13:49 2 256 0

Бързаме да пратим посланик в Холандия

  • ес-
  • приоритети-
  • посланици-
  • шенген
Бързаме да пратим посланик в Холандия - 1
Снимка: БГНЕС

Ще продължим борбата с всички политически и публични средства за натиск, за да убедим Холандия да преодолее своя неоснователен негативизъм към скорошното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Надяваме се и на съдействието на Датското председателство, и на Европейската комисия.

Това каза зам.-министърът на външните работи Константин Димитров, който представи пред българските евродепутати позициите на България по някои ключови въпроси, които в момента се дебатират на европейско ниво и приоритетите на страната ни по време на Датското председателство на ЕС.

Очаква се България да излъчи свои дипломатически представител в Холандия още в първата група посланици, които правителството и новоизбраният президент ще изпратят зад граница, каза още Димитров.

Посланикът ни в Холандия – Златин Тръпков, се оказа един от много дипломати, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. След като президентът Георги Първанов не се съгласи с искането на правителството те да бъдат отзовани, външният министър Никола Младенов прекрати задграничните им командировки.

Тръпков е един от тримата посланици, които спечелиха дела срещу Министерството на външните работи във Върховния административен съд. Това става, след като Конституционният съд отмени лустрационните текстове, приети от ГЕРБ в закона за дипломатическата служба.

Приоритети през 2012 г.

Въпросът с Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз, ще е сред основните приоритети на страната ни през първата половина на 2012 година. Следващата седмица ще можем да кажем като правителство, България ще подпише ли този договор, дали ще поеме ангажименти към него или ще заеме някоя друга позиция.

България поддържа становището, че през следващия програмен период Общата селскостопанска политика трябва да има стабилен бюджет и като минимум трябва да се запази сегашното ниво на финансиране.
„Ще настояваме да се ускори достигането на пълния размер на националните тавани за директните плащания и това да стане още 2014 година, а не към 2016 година“, изтъкна Димитров и припомни, че тази тема беше коментирана по време на срещата на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел тази седмица и страната ни получи принципното разбиране по този въпрос.

Депутатът от групата на ЕНП Мария Неделчева повдигна въпроса за „озеленяването“ на директните плащания за земеделските производители през следващия програмен период. Предвижда се от 2014 30% от всички директни плащания да бъдат за „зелени плащания“, а фермерите, които не изпълняват „зелените“ условия да губят средства. Тя предупреди, че страната ни трябва да съгласува новите условия, за да не се окаже, че ще се наложат нови правила, които не отговарят на нашите условия. Неделчева разказа, че в писмо до нея еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош е обяснил, че предстои да се предложи нов финансов инструмент, който да отговори на спецификата на българското животновъдство.

Разширяване на ЕС

България подкрепя усилията за започване на преговори за членство с Черна гора през юни тази година. „Тази приятелска страна трябва да увеличи усилията за борба с организираната престъпност и корупцията и да проведе необходимата реформа в съдебната власт“, коментира Димитров.

Той припомни, че България е поела ангажимент да бъде сред първите държави, които да ратифицират договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

„Позицията на България по отношение на Македония е съвсем ясна. Македония трябва да извърви своята част от пътя за намирането на приемливо решение по спора около името на държавата“, отбеляза още зам.-министърът.

Димитров коментира и кандидатурата за членство в ЕС на Сърбия. „Нашите приятели в Белград трябва да покажат действителен ангажимент към преговорите с Прищина и да не злоупотребяват с тази тема преди предстоящите избори, за да може оценката за поведението на Сърбия да бъде достатъчно убедителна в очите на водещите държави членки на ЕС и март страната да получи статут на кандидат-член на ЕС“, каза той.

Може би е време г-н Младенов да инициира една среща с евродепутатите, да прояви интерес към това какво ние правим, с какво можем да бъдем полезни, каза евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин. Според него, двустранните отношения трябва да бъдат приоритет. По отношение на разширяването на Европейския съюз, бих искал позицията на България за даването на статут на кандидат-членка на Сърбия в Европейския съюз да бъде по-ясна. Мисля, че Сърбия направи достатъчно, трябва да дадем по-ясна подкрепа и да настояваме за даване на този статут, допълни Вигенин.

Шистов газ

Владимир Уручев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП повдигна темата за шистовия газ. „ЕС не може да забрани шистовия газ“, каза той. Според него България трябва да знае има ли на територията й шистов газ, къде е разположен и дали би било икономически изгодно той да се извлича. „Германия изостави тази идея, защото няма да е изгодно за нея, същото стана и в Швеция“, заяви още той.

Политики на ЕС

През 2012 г. се чакат много инициативи от държавите-членки, отнасящи се до това - доколко и как европейските граждани са запознати със своите права, как могат да се движат свободно, да работят в ЕС, заяви евродепутатът от БСП Илияна Йотова. В момента на дневен ред е рибарската политика в Европа.

„Парите от следващия фонд за рибарство от 2014 до 2020 г. ще се преструктурират, ще бъдат подменени, насочени средства към малкия и среден бизнес. Ще направим серия от семинари и изслушвания с браншовите организации”, каза Йотова. Тя каза още, че трябва да се акцентира и върху взаимоотношенията с трети страни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА