9 Февруари, 2012 15:49 1 204 0

България би трябвало вече да е в Шенген

  • шефчович-
  • шенген-
  • доклад-
  • ек
България би трябвало вече да е в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да се гледа на междинния доклад на Европейската комисия като на техническа оценка, защото иначе политическата оценка на ефекта от механизма за сътрудничество и проверка, който действа през последните 5 години за България, ще излезе през месец юли. Високо ценим напредъка на България досега, и бихме искали да окуражим работата й по-нататък, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

„Споделяме разбирането, изказано вчера и от българската страна, че в този доклад могат да се намерят полезни насоки за работата на българското правителство и българския парламент. ЕК е винаги готова, както е било и досега, да оказва подкрепа в усилията на България, така че да се стигне до положителен доклад през юли. Този доклад представлява техническа оценка на извършеното до този момент и следва да се вижда като една картина, която представя актуалното състояние и постигнатият напредък през последните 6 месеца. В него се съдържат и няколко съвета и насоки за работата по-нататък. Отбелязват се и постиженията”, каза още Шевчович.

„Що се отнася до Шенген – разбирам колко важна е тази тема за България. Позицията на ЕК е ясна и е била заявявана няколко пъти досега – членството в Шенген е свързано с изпълнението на конкретни критерии. България е изпълнила тези критерии, и тя би трябвало вече да е в Шенген. Ние не виждаме връзка между отчитането на механизма за сътрудничество и проверка и влизането в Шенген. Тази позиция е била заявявана многократно от страна на ЕК и днес мога да я препотвърдя”, каза зам.-председателят на ЕК.

Стараем се да осигурим всички предпоставки, така че да излезем от кризата, заяви пред народните представители от постоянните комисии в парламента Шевчович. Надявам се да стигнем до положително решение, защото въпреки сегашната криза, виждаме положителни моменти от развоя на събитията в последните 2 седмици, посочи той.

„Италианските и японските облигации се продават по-добре. В някои части на ЕС се подобряват стопанските нагласи, благодарение и на защитните механизми. Надявам се - тази вечер да чуем положителни новини, за да можем да насочим вниманието си към най-важното – укрепването и консолидацията остават важен приоритет. Не можем да градим Европа единствено чрез бюджетни ограничения, трябва да съживим икономическия растеж. Как трябва да го постигнем? В момента нямаме фискални резерви и трябва да търсим други начин. Виждаме огромен потенциал в единния потенциал”, каза Шевчович.

Има голям потенциал в стратегия 2020 и съпътстващите програми където вниманието е насочено към нов растеж на Европа, посочи той.  Комисията е заложила 12 проекта, с които се стремим да насърчим стопанските дейности в дигитална среда, да насърчим конкурентноспособността, допълни Шевчович. Становището, което ще представя и пред ЕП – надявам се да получа одобрението на тези 12 инструмента, с които се надяваме да насърчим икономиката. Да са приети до края на годината, посочи още той.

„Убеден съм, че това ползотворно сътрудничество между ЕК и парламента на България ще продължи, тъй като предстои да навлезем в една нова ера на икономическо управление в Европа, когато очакваме да има поделени отговорности, които ще трябва да се поемат от националните парламенти и Европейския парламент и Европейската комисия. Всичко това налага едно качествено ново сътрудничество и се радвам от това, което откривам тук като сътрудничество и активна роля, която играе българският парламент чрез новите си процедури”, каза зам.-председателят на ЕК.

„Към този момент имаме над 70% от изпълнението на Годишната работна програма на Народното събрание по препоръките на ЕС за 2011 г. и успехът се дължи на добрата колаборация, която установихме, имаме и ще надграждаме с кабинета на г-н Шевчович и с представителството на ЕК в България”, посочи председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Моника Панайотова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА