Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 15:09 1 255 1

2014 осъдени за 6 месеца по дела с обществен интерес

  • ек-
  • прокуратура-
  • дела-
  • обществен интерес-
  • олаф

Обобщена информация за делата с обществен интерес между последните два доклада на Европейската комисия представи днес прокуратурата. Данните се отнасят за периода август 2011 г. до януари 2012 г.,включително. Това са съдебни процеси, свързани с усвояване и управление на средства от Европейски фондове, наблюдавани от ОЛАФ, както и делата с изключително значим обществен интерес за корупция, трафик на хора и дрога, пране на пари и други.

Данните  сочат, че за шестте месеца осъдени общо 2014 души, оправданите са 79.

През месец ноември броят на осъдените лица е най-висок – 462-ма осъдени. Оправданите лица са най-малко през август 2011 г. - двама, и най-много през декември миналата година - 19 лица. 

Отдел "Информация, анализ и методическо ръководство" във ВКП ежемесечно следи и анализира движението на тези дела на територията на страната, за да могат да се направят изводи за тенденциите по отношение на ефективността и качеството на прокурорската работа.

Най-отчетливият критерий позволяващ да се откроят тенденциите е съпоставката между броя на оправданите и броя на осъдените лица, допълват от държавното обвинение.

Проследявайки статистическите данни бихме могли да направим извода, че ефективността и качеството на прокурорската работа постепенно се повишава, се казва в съобщението. „Тази тенденция е вследствие на вътрешноорганизационните мерки, които остават незабележими за голяма част от аудиторията. Но експертите на Европейската комисия в последния доклад възприеха предприетите стъпки и ги оцениха като положителни действия, чието развитие ще проследят“, допълва съобщението.

Няма оправдан в делата за изпиране на пари, а признатите за виновни са 8. За престъпления, свързани със злоупотреби с еврофондове, осъдените са 76, а оправданите – 9 души.

827 души са признати за виновни в трафик на дрога, а 44 за трафик на хора, решила е още Темида.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    0 0 Отговор
    Какво стана с ДЕДЕСАРИТЕ
    последното което чух е , че чаката правителството на Б.Б. да падне
    и щели да се оправят?
    Това от техни хора естествено.

    Някой има ли информация?