Last news in Fakti

7 Март, 2012 11:42 1 851 0

50 лв. карта за автобус в София, Синята зона поскъпва двойно

  • карта-
  • автобус-
  • синия зона-
  • билетче

Абонаментните карти за една и за две линии на градския транспорт в София ще бъдат премахнати. От април ще има само карта за цялата градска мрежа за 50 лв., билетче или талон за 10 пътувания. Тези промени трябва да гласува на заседанието си в четвъртък Столичният общински съвет (СОС), съобщи БНТ.

Талонът за 5 пътувания също ще отпадне, както и комбинираният билет за метро и наземен транспорт. Карти за една линия ще продължат да използват преференциално учениците, студентите и пенсионерите. При тях обаче отпадат тези за две линии. От септември картата за метрото задължително ще е и за двете линии, а цената й ще е 35 лева.

Така цените на картите за градския транспорт ще се повишат, защото отпада възможността да се купи месечна за една линия, която струва 23 лв., или за 2 линии на цена 40 лв. Според вносителите от ГЕРБ обаче цените не се вдигат и ще бъдат изгодни и за общината, и за пътниците.

„Най-добре ще стане, когато се въведе електронната система за таксуване. Но сега е по-добре от преди. Първо намаляваме от 60 на 30 превозните документи, и второ - на практика се намаляват цените на картите и ще бъдат много по-удобни“, коментира Радослав Тошев - председател на Транспортна комисия. Той не обясни как точно поевтиняват картите, но вероятно се смята, че макар цената да е по-висока е по-изгодна, тъй като е за цялата мрежа.

Обяснението за премахването на месечните и тримесечни карти за една и за две линии е, че те се ползвали от малко столичани. Това показало проучване на вносителите.

Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в СОС, обаче коментира: „Нашите разговори с гражданите показват нещо различно - те се интересуват, ползват тези карти за една и две линии и въобще не сме сигурни в достоверността на данните, на изследването, което показва толкова малък процент на хора, които ги ползват.“

Двойно ще се вдигнат тарифите за Синя зона. Паякът ще отпадне, но поставянето на скоби ще поскъпне сериозно. Синята зона ще се намали, за да обхване само идеалния център, като паркирането ще струва 2 лв., а ограничението за паркиране ще е до два часа. Останалата част от широкия център ще бъде Зелена зона и паркирането там ще струва 1 лв. на час, с престой 4 часа.

Хората, които живеят в райони със Синя зона, винетният стикер ще бъде 15 лв. на месец и 150 лв. за година. За Зелената зона стикерът ще е 10 лв. месечно и 100 лв. годишно.

В транспортната комисия е прието единодушно и предложението вдигането с паяк да отпадне, а да се поставят само скоби, но това ще стане по-скъпо - 30 лв. вместо 10 лв, както е сега. За всеки просрочен час ще се плащат по 2 лева, като това ще важи само в рамките на работния ден. След 19.00 часа глобата автоматично ще скача на 60 лв.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА