20 Януари, 2012 12:57 2 602 0

Семейна карта за градски транспорт в София

  • градски транспорт-
  • карта-
  • билет

Общината готви предложение и към бизнеса

Столична община разработва предложение за промени в тарифната политика по отношение на картите за градски транспорт, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Целта е хората да се стимулират да пътуват с градски транспорт и да се стимулират да купуват карти, които излизат много по-евтино, отколкото ако си купуват билети.

Семействата в столицата ще могат да пътуват на промоция в градския транспорт от март. Цените на месечните карти за ученици ще бъдат намалявани наполовина, ако един от родителите също си купи документ за пътуване за цялата градска мрежа.

„Категорични сме, че няма да се повишава цената на билета, но се опитваме с различни модели, които са известни в Европа, да стимулираме хората да купуват такива транспортни документи. Примерът е с тази, т. нар. семейна карта, която обаче е именна, т.е. един родител, с едно, две, или три деца, могат да закупят този пакет, срещу което за всяко дете цената на неговата карта се намалява на половина.

В момента за карта за една линия на месец децата плащат по 9 лв., за две – по 12 лв., а за цялата градска мрежа – по 20 лв. С промоцията тарифите ще паднат съответно на 4,50, на 6 и на 10 лева. 

От Центъра за градска мобилност са уверили, че имат готовност след въвеждането на новата услуга да осигурят мобилни екипи, които ще издават на място картите за пътуване по училища. Това може да става при родителските срещи, посочи Фандъкова.

Другото предложение е към бизнеса, като всяка фирма с определен брой служители може да заяви годишни карти за пътуването им.  По думите на Фандъкова картата, която ще се заплаща на вноски всеки месец, ще струва колкото за 10 месеца, а ще важи 12, което по тарифата сега е 100 лева отстъпка от годишната карта.

С промени в наредбата за превоз на пътници в градския транспорт се очаква да бъде  бракуван талонът за две возения в рамките на 60 минути. Той струва 1,60 лева и важи за метро и наземно возило.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА