Last news in Fakti

25 Март, 2020 11:41 6 572 64

Алибегов: От април започват масови уволнения в заведенията

  • заведения-
  • алибегов-
  • ричард алибегов

След 2-3 месеца затваряне, половината заведения няма и да отворят, смята председателят на асоциацията

Алибегов: От април започват масови уволнения в заведенията - 1

Уволненията в заведенията започват от април. В момента служителите са пуснати в неплатен отпуск, но от началото на следващия месец съкращенията са неизбежни. Това прогнозира пред бТВ Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. Според него повечето заведения ще останат затворени поне още 2 месеца.

250 хиляди са общо заетите в ресторанти, хотели и заведения, а общо 500 000 стават те с всички съпътстващи бизнеси. Ние смятаме, че до края на април минимум половината от тях ще бъдат на трудовата борса, коментира той.

"Ние ще пратим тези хора на борсата поради невъзможност. След няколко месеца, когато мине тази криза, ще преценим колко от тях ще върнем обратно, защото кризата ще започне след това".

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но на практика нещата изглеждат пo друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които бизнесът няма как да връща", коментира още Алибегов.

Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите на служителите си, плюс осигуровки, коментира той мярката на кабинета 60/40 относно заплащането на работници, които да не бъдат освободени от работа. За малкият бизнес тази мярка няма как да работи, защото той в момента е затворен и не произвежда нищо.

При минимална работна заплата от 610 лева тази помощ изглежда така - 60%, които дава държавата, са 360 лева. От тях около 150 лева са осигуровките. Още около 100 лева трябва да даде работодателя като осигуровки, така че от тези 360 лева, ние връщаме приблизително 250 лева на държавата. За работещото лице остават близо 360 лева.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за 2-3 месеца спиране на работа, то след това ще отворят 50% от заведенията. Другите ще са фалирали. Ако се запазят само сегашните мерки и няма друг пакет за подкрепа, освен кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25% от заведенията. Малкият и средният бизнес няма никакви резерви, никакъв буфер", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец

    52 9 Отговор
    Затваряй, уплахата няма да отмие поне година две, светът не е същия и не позволява паразити да живеят за сметка на спокойствието на другите. Рип рафффи
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 10 Отговор
    а стига вече с тия отрицателни новини

    Коментиран от #33

  • 5 Дъ Мозък

    50 3 Отговор
    Положението ще става много лошо с всеки изминал ден. Жалко за нас хората.

    Коментиран от #64

  • 6 Атеистите русофилите католиците комунистите

    12 24 Отговор
    и атакистите го закъсаха лошо. В Римокатолическият свят тече Апокалипсис! Тук много скоро ще се случи същото с комунистите, атеистите, атакистите и русофилите, които ще мрат лошо, масово и като мухи ако пандемията ескалира и в България! Те по нищо не се различават от западните католици освен по това, че плюят срещу тях денонощно! Българските католици са една идея по-защитени от западните католици защото имат униятна католическо-православна църква, но като цяло Българската православна църква не е много защитена защото е по-близка с Римокатолическата по дати и празници отколкото с истинският Православен свят! Прочетете Библията! Вслушайте се поне в думите на патриарх Неофит от вчерашното му изказване.... ако не желаете да чуете и прочетете думите на Исус Христос в светата Библия .... Покръстете се спешно в истинската Христова църква! Не искам да ви кажа коя е Тя! Намерете Я сами!
  • 7 Само питам

    24 0 Отговор
    И защо триете всичко?Не са ли прави коментирашите!?
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор
    глупости
  • 9 ВАНГА СЪМ

    19 8 Отговор
    До 2020 държавата ще е напълно фалирала

    Коментиран от #14

  • 10 Българинът хикс

    31 6 Отговор
    Асоцияцията на хората които не секъпят и продават мене алкохол и пускат мазна чалга
  • 11 Гост

    28 10 Отговор
    Tоя човек от 15 дни вече говори за какво става вьпрос.........АМА ФАЙДА НИКАКВА......ТИКВАТА ЩЕ ГО ИЗГОНЯТ С ТОЯГИ ДО МЕСЕЦ.Но,ЯВНО ГО ИСКА С ТИЯ НЕЩА НЕКОМПЕТЕНТНИ КОИТО ПРАВИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ЗАКОПАЕ Бьлгария

    Коментиран от #62

  • 12 Гошо

    54 12 Отговор
    каква минимална заплата бе? Под масата колко пари им давахте на месец? По 2 бона една сервитьорка изкарваше. А вас кво да ви мисля - куверти за нова година по 400-1000 лева...Оправяйте се. Като работи целата държава в сферата на услугите е така...
  • 13 Все още няма коментари

    31 1 Отговор
    Да не се оплаква, сигурно има малко мазнинка.
  • 14 ПичкуроимЛелин

    29 3 Отговор

    До коментар #9 от "ВАНГА СЪМ":

    Това е добра новина бабо Ванга защото това означава че много измет която сега се изживява като бизнесмени ама в кавички ще умре от глад като нас обикновенните хора които се чудим как да свържем двата края с тези заплати не би ги нарекал заплати а соцялни помощи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 месара

    45 12 Отговор
    ами затваряйте ги тия заведения бе, и без това по цяла година казвате че работите на загуба! лошото е за хората които сте наели. с това изказване целите да настроите работниците си срещу правителството (в стил бсп) - ние искаме да ви дадем, ама правителството не дава! до като криете доходи и усигурявате на минимална заплата служителите си, държавата не ви е длъжна с нищо!
  • 18 888888

    19 4 Отговор
    Не съм ходил на ресторант от 22. 07.19 година, тогава едни приятели от Финландия ме черпеха защото съм печен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 макдоналдс тръмп

    29 11 Отговор
    започа да ми идва в повече вече рева на тоя мухъл - и аз съм в бранша ама не ревя ,тежко ще е но това е КОРНАЗ МЪЖ НЕ ПИСКА МАЙМУНО
  • 22 Крокодил

    56 7 Отговор
    Алибегов и ти си един мишок-бизнесмен! Чудите се как да "прекарате" държавата и работника и при първия по-сериозен проблем се скривате и искате помощ от същата тази държава която " до вчера" сте лъгали!!! Сега показахте колко ви интересува персонала които работи за вас!След кризата ще ревете че няма персонал!!!
  • 23 боцмана

    32 4 Отговор
    Колко ти е мазно курбанчето на теб , колко парички си спастрил от данъци и мошенгийства , с колко си ощетил държава и служители и ти не знаеш точно.

    Коментиран от #30, #63

  • 24 гсот

    35 4 Отговор
    Дреме ми дали щели да уволняват потни кръчмари и сервитьорки шаврантий. Тоя с мазната коса от снимката да вземе да се изкъпе първо
  • 25 хехе

    27 0 Отговор
    Може ли малко информация как Ричард се е комбинирал с Алибегов, че ми е интересно?
  • 26 Съдията Дред

    25 2 Отговор
    Тоя дали сам си вярва ? Още отсега масово пращат хората в бюрата по труда за обезщетения, и се договарят за връщане , като отмине бурята. Ако някой от чорбаджиите е решил да сменя мерцедеса с Бентайга , нищо няма да го спре. Арбайтерите-кучета ги яли. Най-голямата мъка на чорбаджиите е, че загуби актуалност въпроса-"знаеш ли колко хора чакат за твоето място" ? И правят всичко възможно да го съживят.
  • 27 Тъпанар

    28 2 Отговор
    Всяка година по това време уволнявате между двата сезона. А че нямало да отворят заведенията - дреме ми. Други ще отворят. Това е полезното на кризите - метат от пазара некачествените играчи. Пък и не сте най-голечите платци в държавата.
  • 28 Такива като тоа

    22 0 Отговор
    Искат надценките по кръчмите да са 1000% и да нема бира под 5 пари...има обширна статия в нета от весник капитал

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Xxxxx

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "боцмана":

    Bravo!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сперете да ходите по всякакви

    17 0 Отговор
    Заведения пийте си кафето и вискито дома слушаите си музика не даваите парите си на такива изтърбушлеци
  • 33 Сатаната

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Отрицателни, ама верни. Познавам и говоря със собственици на сладкарнизи малки ресторанти и кафенета. От 4 сладкарници единия ще отвори 1-а, защото е лично помещение и не плаща наем. Всички продукти е раздал на служителите си и им изплатил заплати за март. Този с ресторанта най вероятно няма да отвори, а не е под наем. Луксозното кафене на третия ще се объви за продан, ако вече не е обявено.

    Коментиран от #39, #57

  • 34 Гост

    14 2 Отговор
    А защо бе не осигурявате хората на нормалното възнаграждение ,а сега се сетихте да искате да се взимат мерки!!!Може работниците ви да не страдат толкова ,а да се регистрират в бюрата по труда.!!!!???

    Коментиран от #36

  • 35 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #28 от "Такива като тоа":

    Кво ти пука. На запад примерно да не е евтино в кръчма? Да го направят, тамън хлапетата няма да киснат по кръчмите. Ще спрат и скапаните алкохолни туристи.

    Коментиран от #40

  • 36 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Е как що... Кой ще кара друг мерцедес нов внос... Ако не сменя веднъж в годината сигурно се води смотан.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТИ ДА ВИДИШ

    15 1 Отговор
    колко работници са излагани като от ТОЯ ресторонтйор работиш и накрайа нети плащат А РЕВАТ ЗА СЕЗОНА НЕМА РАБОТНИЦИ чакат от МОЛДОВА помощници
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Сатаната":

    господин САТАНА а тия който са взели под наем хепи бистро как ще оцелеят и друго а частните механи ти от къдесиБЛАГОДАРЯ

    Коментиран от #48, #49

  • 40 Никои не говори за запад и изток

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бачо Киро":

    Говоря че си баламурник да ходиш па такива места и да пълниш гушите на мутрите а те с твоите пари да се превъзнасят и да харчат парите за глупости докъто ти си сабирал с труд само и само да идеш и да пиинеш нещо некъде да разтовариш като си дадеш кървавите пари😂😂егати разтоварването😂😂😂😂
  • 41 Хот Дог м а ДонтКиле

    10 1 Отговор
    В Ню Йорк град се затварят временно всички китайски ресторанти , суши барове , бургери мак доналдс и кафенета старбъкс , кина , молове , театри и стадиони ......... какво не са разбрали
  • 42 Българин

    15 3 Отговор
    Защо подяволите нон стоп ми гондавате този ауранготан за капацитет ? Много дразнещ и гнусен ! И знае едно колко е трудно било на заведенията абе затова ли са пълни нон стоп ? И от делно криете осигоровки и данаци ! Дано фалирате до един !
  • 43 Георги

    11 1 Отговор
    Айде стига превземки,а като ни скубят 30години вече по заведенията.Кафето в провинцията е вече 2лв по заведенията,стига стенкате аман.Ще пускате хората си на борсата ама като повечето не ги осигуряват така ще е.Карат коли за по 100 хиляди,е ся ще стиснат малко.
  • 44 Крал Мас

    13 0 Отговор
    Искат да е капитализъм,ама да е като при социализъма.Да няма фалити.НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ.
  • 45 ХХХ

    15 1 Отговор
    Га ядохте кифтетата не ривахте се ривете.Есента по
    пристанищата на Гърция беше пълно с яхти ,лодки и
    коли на собственици на заведения по морето.Вместо
    да харчите за кеф да бяхте заделили по някой лев та да
    издържите на кризата.
  • 46 иврупеица

    8 6 Отговор
    Да попитам тука ревящите,нали сме демокрация?Кой, аджеба ви пречи да отворите и вие бизнес, а само завиждате и плюете?Или нещо не ви достига(оптимизъм и кураж),защото повечето започват на кредит,ама вие искате да ви е на сигурно и няма да рискуваате ,а само ревете.Държавата е свободна и всеки може да опита,а не само да се оплаквате и самосъжалявате,защото неволята няма да ви помогне,а самите вие
  • 47 Антонн

    8 0 Отговор
    Уволненията в заведенията започват от април.!?
    Чакай малко уволнения или съкращения да уточним.
    Ако персонала ти е "светнат" има значение по кой член ще ги съкратиш,също и за теб като работодател / може 6 месеца да не можеш да назначиш /. Да не говорим че след време ако се обадиш на бивш служител,да се върне и има достойнство никога няма да се върне.
  • 48 Сатаната

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бероец съм. Сигурно затова се разбираме малко трудно, балкана ни дели.
  • 49 Сатаната

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Май говорим за едно и също, извинявай не дочетох коментара ти. Няма да отселеят, нямат продути, нямат персонал, нямат пари за наем и такива да заредят наново. Ще го кажа просто, целия малък и семеен бизнес, ще похарчи и малкото последни спестявания в опит да отселее.
  • 50 Обратно в къщи

    9 0 Отговор
    Баба и дядо Тате и мама цял живо,т не са видели ресторант,
    но са си направили къща, собствена тяхна не на банката.
    Без ресторанти може да се живее, но без къща неможе .
    Ресторантьорството Нее бизнес, който има някакво реално по важност за обществото значение.
    Това което трябва да се стимулира е селата и преселването на село и осигуряване на помикък там.Трябва да произвеждаме ние тук .Иначе гъбите от Полша и ябълките ще ни осакътят.
    Без селото сме много слаби материално и духовно.
    Изклахме им животните, лишихме ги от кокошките, че някой от София щял да дойде, един път в годината и му мирисало на село.

    Коментиран от #54

  • 51 baba vuna

    2 0 Отговор
    toz bulgrin lie va baba mai sha nee
  • 52 Каквото за Асан такова и за Иван

    6 0 Отговор
    Те и без това са в пъти повече, отколкото е нужно ,който оцелел да кара , то при нас в моя бранш да не би да е по добре.
    Месото от Полш,а гъбите от Полша, Ябълките от Полша, Шкембето от Полша, на кой въртим бизнеса ?
    Не е на Българската икономика нали?
    Не може от препродаване ОТ ИМПОРТ да има БВП.
  • 53 дявола

    5 0 Отговор
    Сега някой фирми ще видят какво е глад но те не са свикнали да няма когато използват работниците за малко пари пък те прибират големите суми благодарение на тях сега ще прибират на някому шлифера. Няма да се оплакват какво да кажат тези които ги гонят те на кой да чакат
  • 54 Фолклор

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Обратно в къщи":

    Хубаво говориш , но да ти разкажа една народна приказка. Отишъл един аргатин от село да работи в града, строителство вероятно . Работата му била тежка , и човека хапвал кебапчета , кюфтета да има сили, и пращал каквото остане от парите на село. Някой го видял , и обадил на жена му , тоя твоя там набива кюфтетата. Жена му пратила телеграма , ти там набиваш кюфтетата , а ние тук ядем хляб и лук. А аргатина пратил насрещна телеграма , ако аз не набивам тука кюфтетата , вие там и хляб и лук няма да ядете. Ако от туризъма , заведенията , хотелите , атракциите , не останат в държавата 15 000 000 000 вие на село летните ла.на ще ги сушите за зимата.

    Коментиран от #58

  • 55 Стефан

    7 0 Отговор
    Боли ме фара за вас, какво се оплакваш бе грездей, да не би само за вас да е тази криза, целият свят е пламнал и сега да се притеснявам за Ричард Алибегов, даже и българин не си, деба и гьонсурата му.
  • 56 Херко

    2 1 Отговор
    Алибегов само мрънка. Знаят само да лапат и пари да не дават. Иначе знаят да си купуват скъпи коли и да се перчат.Оня малоумник за първи път да беше прав като каза да си продават скъпите коли и да си плащат на служителите. И тоя да не нарушава закона. Неплатен е забранено във време на криза.
  • 57 Буко Баламата

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Сатаната":

    Какво си седнал да обясняваш на някакви мишоци дето цял живот висят на заплата.Една заплата не са дали ама много знаят.
  • 58 Буко Баламата

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Фолклор":

    Няма как да се обясни по-добре.

    Коментиран от #61

  • 59 BG citizen

    1 0 Отговор
    Пияндурник та-дрънка! Грозньооооооо. Къв го търсиш в телевизиите? Аиде да се видиш с "красивата" ни министърка на туризма! Едно към едно в лице - сигурно ще се разберете!!!!!
  • 60 Calibra

    5 0 Отговор
    Не те ли е срам бе, Алибегов! Теб и останалите ресторантьорчета. Кога продавахте скъпо не ревахте. Гушехте се с парите на бедният българин, решил веднъж в годината да се почувства "нормален" човек, да се поглези. Куверт за Нова година- 250-1000 лв. Не ви ли е срам? Масово сервитьорките на по 500 лв. осигурени, сега "Кво ще правим". Никой не ви е длъжен, на всичките мазни сервитьорчета и кръчмарчета! Стойностните заведения, тези в малките градчета, които си имат редовна и позната клиантела ще останат. Тези по морето, целящи да източат бедният българин или наивният англичанин/немец да фалират! Вземи си продай някоя от скъпите коли/яхти, и ще издържаш персонала си 2-3 месеца на пълна заплата (ПОНЕ). Ама кой да се сети, тук важи поговорката "Ти да съм добре". А, още нещо за персонала- РАБОТОДАТЕЛ НЯМА ПРАВО ДА ВИ ОСТАВА НА НЕПЛАТЕН ОТПУСК В УСЛОВИЯ НА КРИЗА!!! Не бъдете балъци, скубете работодателите докрай!
  • 61 Кой ял ял

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Буко Баламата":

    Така е, като пасете мисирките по асфалта и ядете доматите с коловете, сега като ви затворят главния ход в блока ,ще лежите като гущери по балконите, сори това е вече факт.
    При мен има тъмно като заешка кръв каберне, кехлибарено бало вино,розе , диво прасе и пълен зимник, да ям лук и хляб, ама със суджук или сланина подплатено с яйца,и сладко от смокини.
    Сиренето го правя сам и салама по рецепта .
    Козлето го правим на пещ от глина, курбана на бавен огън
    да ви е сладко.
  • 62 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Нали има каун за главнокомандваш какво се плашеш сега се е скрил и прави ново правителство по нареждане на нинова
  • 63 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "боцмана":

    През предишната криза в германия неможеш да получаваш пари забезработен ако има кола и апартамент а тук сега всички собственицина хотели и ресторанти щесепишат безработни а истинските безработни ще остават без пари/с джипове ще ходят да си вземат парите/
  • 64 Хотелиер

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дъ Мозък":

    Аз се записах при Витко арабаджиев безработен от там ще вземам пари ако не вие срам и вие се запишете/в кашони имаше около10млневро/