Last news in Fakti

25 Април, 2024 09:15 926 11

Проф. Мария Николова за коклюша: Вървим към епидемия, но да не изпадаме в паника

  • професор мария николова-
  • коклюш-
  • епидемия

Това е естествен процес, заяви клиничният имунолог

„По думите на главния държавен инспектор вървим към обявяване на епидемия – над 400 са случаите на коклюш, като през първите дни на тази седмица са 100 при 112 за цялата минала седмица. Удвоява се темпът на нарастване. Има случаи в повече от половината области в страната.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime проф. Мария Николова – клиничен имунолог от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Искам да кажа, че в никакъв случай това не трябва да е паника. Това е един естествен процес. Свидетели сме на подобно постепенно покачване на заболяемостта периодично – през 2012-а и 2018-а година“, добави проф. Николова.

По нейните думи при този тип въздушно-капкови инфекции оптимумът на колективен имунитет е 95%, като при невръстните до 1-годишна възраст той е постигнат, но има какво да се наваксва при по-големите.

„Всички деца с поставени дози навреме могат да бъдат спокойни, че са защитени оптимално към момента“, посочи проф. Николова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    10 0 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."
  • 2 Сталин

    10 3 Отговор
    Откакто американските биолаболатории се преместиха от Украйна в България се започна епидемиите,в България някой знае ли с какво се занимава американската биолаборатория в София,като сенатор Ранд Пол иска обяснения от Пентагона за американските биолаболатории които притежават едни от най опасните патогени на земята
  • 3 Трол

    1 7 Отговор
    Не трябва да изпадаме в паника, но за всеки случай можем да си купим ваксина.
  • 4 От баба

    6 3 Отговор
    знам че магарешката кашлица се лекува само и единствено с прясно издоено и не преработвано термално магарешко мляко! стига тровихте хората! За 35 години унищожихте една трета от населението в страната!

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 5 737228282862

    6 0 Отговор
    Върим към епидемия.Че до сега де бяхте що не изследвахте от де дойде.В медицината няма ли инспектори ,които да се занимават с разследване и откриване на нулевия пациент и огнища или чакате от отвън да ви помогат.
  • 6 Сталин

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "От баба":

    Това е целта на ционизма ,новата територия за държава на евреите
  • 7 Ами тогава

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "От баба":

    ела да те издоя.
  • 8 нашия

    1 0 Отговор
    това е резултата от наличието на спонсорирана от америка лаборатория във военно-медицинската ни болница...проба на постигнатото...а да ви е честито....една журналистка писа по тази тема за лабораториите в Източна Европа ,НО нямаше кой да я чуе...
  • 9 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "От баба":

    абсолютно вярно....от собствен опит го казвам...баба ми точно така ме излекува след като "докторите" не знаеха кво да ме правят...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.