Last news in Fakti

13 Април, 2020 12:15 2 093 14

Наши моряци не могат да се приберат у дома заради коронавируса

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус-
  • танкер-
  • българи-
  • моряци

25-годишната Евгения чака мъжа си

Наши моряци не могат да се приберат у дома заради коронавируса - 1
Снимка: Архив

Коронавирусът постави в капан и моряците. Още в средата на март големите транспортни морски компании се наложи да преминат на авариен режим на работа и забраниха смените на моряци. Така всички, които тази заповед заварва на кораб, остават там, а другите - за дълго на брега.

За да си моряк трябва да си малко луд, но много отговорен. Така описва работата си 32-годишният варненец Деян Иванов пред "Здравей, България" по "Нова телевизия".

Той прекосява Атлантическия океан за пети път в рамките само на месеци. Втори помощник-капитан е на танкерен кораб, който превозва суров петрол. Целият екипаж е 29 души. И те са само капка в морето.

По информацията на Международната асоциация на корабоплаването, в Световния океан, над един милион моряци работят на търговските кораби. Всеки месец около 100 000 от тях стъпват на брега, а нови екипажи заемат местата им. Миналият месец, обаче, не мина по план. Една смяна попада в своеобразен капан заради коронавируса – и така за моряците, работили с месеци, сушата се оказа само химера. Новината застига Деян на американска земя.

„Трябваше да сляза на 10 март. Компанията отказа да направи тези смени, за да не поставя в риск нашето здраве и разбира се в тази ситуация, ако аз имах избор, бих отказал да сляза от Америка понеже това означава три полета минимум. Съответно рискът за зараза, дори и да пренеса този вирус, е много по-голяма и да поставя в риск всички около мен”, казва Деян.

Малко преди и за кораба на Деян да бъде въведена пълна забрана за смяна на екипаж, на борда се качват трима нови колеги. Един от тях развива симптоми за коронавирус.

Тримата нови прекарват половин месец в каюта без прозорци и получават закуска, обяд и вечеря пред вратата, за да се избегне всякакъв контакт. От време на време оставяли тази врата отворена, за да проветряват. На 13-тия ден лекари тестват моряците за COVID-19. Всички резултати са отрицателни.

Тревогата отминава. Но временно. До следващо пристанище и поредните 14 дни очакване.

„Междувременно корабът се отдалечава и много скоро ще е извън обсега на хеликоптерите“, разказва Деян. Така, ако някой се разболее, до него много трудно може да стигне медицинска помощ. Лекарствата на кораба също са в ограничено количество.

По море се осъществява около 90% от световната търговия. Така че и моряците може да се каже, че са на първа линия. Тяхната мисия е спасяването на световната икономика, която вече боледува сериозно.

Сега корабът пътува към Англия, а след това към Холандия. Не се знае дали дотогава ще падне забраната за смяна на екипажите.

Изисква се и голяма устойчивост на организма. За тези 6 месеца Деян е местил стрелките на часовника над 40 пъти. А от другата страна на Хоризонта го чакат близките.

25-годишната Евгения чака мъжа си. Морякът заминал, когато тя била бременна в трети месец. Договорът му изтекъл още началото на април. Така планът бил да е до Евгения много преди раждането.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгения

    6 8 Отговор
    Там да останат

    Коментиран от #5

  • 2 "логика"

    16 2 Отговор
    Циганите може, моряците не може !?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 селтак

    2 9 Отговор
    Супер! Единственият недостатък на ситуацията е че, ще трябва да изберат кого да ч.......т или ще са на ротационен режим! МЪУХАХАХА!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 На Евгения майка и.

    11 2 Отговор
    Идвай по скоро зетко че има много паяжина да чистене .....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 зжцв

    11 1 Отговор
    повечето коментирали статията не са виждали морето или са си мокрели краката само до колене
  • 10 боцмана

    14 1 Отговор
    Така е приятел , моряшката служба е тежка , но за сметка на това , продължителна! На времето в риболова , беше уравнение с пет неизвестни :" Нито знаеш кога ще тръгнеш , не знаеш , за къде отиваш и кога ще се върнеш , не знаеш , колко пари ще вземеш и докато те няма кой е заместника"

    Коментиран от #12

  • 11 Моряците се втъщат

    1 7 Отговор
    От черното море!Ковида ни носят че си нямаме!
  • 12 Джак Спароу

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "боцмана":

    Е,сега не ги ли виждаш какви ,,моряци,, са .Пълна лиготия. Няма какво да цвилят,плаща се отгоре, ама по вероятно е да ги прекацакат лекинко,щото не е по вина на компанията,ами е форсмажор.Като си си дал дъто под наем,ще търпиш.Двойно заплащане или не,все пак труда им ще бъде заплатен.Да се радват че ще изкарат повече пари.Като дремят на брега,пари няма да паднат от небето.

    Коментиран от #13

  • 13 зжцв

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Джак Спароу":

    двойно заплащане няма. това е било преди по-времето на другаря Тодор Живков. там където работя и съм работил няма. не знам за БМФ!?
  • 14 Чужди танкери

    5 0 Отговор
    Откакто Домусчиев приватизира на безценица Параходство БМФ, България няма собствени танкери. Българските танкеристи обслужват чужди компании.