Last news in Fakti

10 Юни, 2020 09:19 6 092 26

Проф. Кантарджиев: С трите "Д" ще победим COVID - 19

  • коронавирус-
  • covid - 19-
  • тодор кантарджиев

Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни и най-вече с деца, съветва експертът

Проф. Кантарджиев: С трите "Д" ще победим COVID - 19 - 1
Снимка: Архив

По отношение на коронавируса има една главна лаборатория, другите малко над 30 лаборатории в страната взимат качествени проби.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
"Повечето проби не откриват повече заразени. Важното е да се взимат проби от правилните места - именно клъстерите. Притесняват ни огнищата в Сливен, Смолян и Шуменско", разкри още той. 

"Хората с леки симптоми заразяват по-малко хора", разкри проф. Кантарджиев. 

"Контактните лица от "първи ред" са хората, общували с болен повече от 30 минути без предпазни средства - маски", коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. 

"Много е вероятно да се удължи извънредната епидемиологична обстановка. Нищо трагично и травмиращо за психиката няма. Нови мерки няма да има", разкри проф. Тодор Кантарджиев.

"Мерките не са кой знае какви. Изключително важно е да носим маски в магазина и в градския транспорт. Когато ходим в заведения, нека да е на открито и без голяма компания. Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни и най-вече с деца", призова експертът.

"Малко беше надценено съзнанието на хората. Народът се събираше на големи компании, 10-15 души, и то на закрито. Трите "д" са важни - дисциплина, дезинфекция, дистанция", допълни зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус. 

"Грозно е когато медицина се замесва с политика", каза още зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус.

Проф. Тодор Кантаджиев се похвали, че повече от 3 седмици няма случаи на морбили у нас, което е изключително добра новина. 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    24 10 Отговор
    Трите Д - деева дрътия дърдорко
  • 2 Ще победите?

    14 4 Отговор
    Много по реално е вируса да си тръгне сам и да го преболедуване "победители".
  • 3 Лост

    9 3 Отговор
    Дал съм си д-то под наем.
  • 4 Бамби

    19 16 Отговор
    От 9 кладенеца вода ще извадят, че има вирус, за да продължат извънредното положение и да ожесточават мерките периодично. Така плашат хората и контролират положението. Пълно подчинение, без никакво право да протестираш! Измислят нови и нови огнища на " зараза" нови опасност,от която да ни ' спасяват"! А стадото само мълчи и се подчинява....т.е. спазва
    ..

    Коментиран от #11

  • 5 Мийте си ръцете не се целувайте

    15 6 Отговор
    В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души“, подчерта Мангъров. В същност за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини. Не ходете на сборища - от мен, лично.

    Коментиран от #7, #12, #21

  • 6 Шпек Салам Народен

    4 4 Отговор
    По-добре трите "С"-та. Сране,Супа,Спане!
  • 7 Мислещ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мийте си ръцете не се целувайте":

    Вероятно е имал предвид болни от конкретния вирус в интензивните. Доколкото помня, това го имаше тези дни в статистиката и наистина бяха там някъде.
  • 8 За иЗлежаване За пресъпления

    6 2 Отговор
    Има едно клъстърче от тулупчета дето трябва да го изолираме в карантинното с трите ''З''.

    Коментиран от #13

  • 9 Факт

    3 6 Отговор
    И не си заплождайте жените да не се раждат такива като тоя и щаба му!
  • 10 ЗиС 5

    4 4 Отговор
    "Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни!" Закъсня професоре. Нацелувах няколко приятелки вчера. Не бях ги виждал 101 дни и НОЩ-и.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 The Nutcracker

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "Мийте си ръцете не се целувайте":

    А болните къде са? Доц. Мангъров пак им каза по БНР, че голям процент от хората са здрави вирусоносители ,а тоя вирус е напълно безвреден.Защо се фиксират в него,всеки носи със себе си безброй вируси и бактерии без да подозира и без да боледува.Коронавируса е манипулация и плашило,изобретение на извратените властолюбци. И да престанат с техните удължавания,докога,до второ пришествие ли!?
  • 13 Djibriliy @ Cisse

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "За иЗлежаване За пресъпления":

    На ББ му е много угодно да държи в подчинение населението! Дори му е кеф! Властта прави каквото си иска, кражбите са огромни, и през тези почти 4 месеца на карантина и извънредна ситуация всичко е извън контрол! България е превърната в треторазредна държава, на най-последно място по стандарт на живота в Европа, скоро и в света!
  • 14 ЪРП

    10 7 Отговор
    КАНТАРжИЕВ, ХОДИ СИ В ПЕНСИЯ ЧОВЕЧЕ ,ЗАЩОТО СТАВАШ ЗА ТОТАААААЛЕН РЕЗИЛ!!!!!!
    АМИ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОВА, АМИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ОНОВА....,АМИ НАЙ-ВЕРОЯТНО СЕ РАЗВИВИ "НЯКАКЪВ" ИМУНИТЕТ..........!?!?!?!?
    НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ ПОВЕЧЕ ЧОВЕК.......ИЗЛИЗАЙ СИ В ПЕНСИЙКА...!!!!
  • 15 Банго Хабиби

    15 1 Отговор
    Баце ще затвори ли пак държавата? И да затвори и да не затвори „държавата“, ТОЙ е в цунг-цванг, даже е по-добре да затвори за да го пометат с камъни този път. Защото хората тотално ще освирепеят, но и няма къде да идат, тъй като Терминал 1 и 2 ще са затворени всички Държави ще си затворят границите за нас и няма алтернатива за работа и хляб. 15 милиарда помощ от европа /от сега нататък, докато еврозелките не Му потърсят сметка винаги ще е само и единствено с малка буква/ Той вече е планирал как да открадне, така че за народа остава или глад или бунт, а поне ние четящите знаем, че всички революции са само и единствено от глад. Нека затваря сега!

    Коментиран от #16

  • 16 Тиберий

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Банго Хабиби":

    Тази ситуацуя в шаха може да доведе и до реми Ще даде пърче от баницата където трябва и хоп Алес Гуд
  • 17 АААААА

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Грозно е когато медицина се замесва с политика", каза още зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус.......че то има ли нещо друго,освен да е намесата политическа,че не разбрах????за еди преАтел питам????:)
  • 18 Спас безделника

    3 2 Отговор
    ВИЖ КАКВО, КАНТАРДЖИЕВ! ТОВА С ТРИТЕ "Д" Е ПОХВАЛНО, НО АБСОЛЮТНО НЕДОСТАТЪЧНО! ИЗВИНЯВАЙ, НО СПЕШНО ОТИДИ ПРИ КУНЧЕВ И РЕШЕТЕ ВЪПРОСА С КЛИМАТИЦИТЕ - ВСЕКИ КЛИМАТИК С UV МОДУЛ. ВИДЯ КАКВО СТАНА С ЛУКСОЗНИТЕ ЛАЙНЕРИ, БРАЗИЛИЯ, ФЛОРИДА... ДОРДЕ Е ВРЕМЕ ЗАТВАРЯЙТЕ ХОТЕЛИ, КРЪЧМИ, ФАБРИКИ И НИКАКВО ОТВАРЯНЕ ДО МОНТАЖА ИМ, ЗАЩОТО ЩЕ ЛЕЖИТЕ В ПАНДЕЛАТА ЗА УБИЙСТВО В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ! НУЛЕВИЯТ ВИРУСОНОСИТЕЛ ЩЕ СИ ГО ОТКРИЯТ САМИТЕ ЖЕРТВИ, КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ЛЕЧЕНИЕТО КАТО В САЩ.
  • 19 От кога се каня

    2 0 Отговор
    да го питам, кога ще влезеш в някой магазин и да видиш дали някой спазва дистанция. Напротив, бутат се като ОВЦЕ.
  • 20 Госあ

    0 3 Отговор
    Кантарджиев, България- 7млн,167 жертви, Южна Корея- 58млн, 270 жертви. И други примери има. Не си вервайте много и сложете задължително маски на хората.
  • 21 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мийте си ръцете не се целувайте":

    Мангърчето е ясно че защитава нечии интереси или разиграва циркове,но е доста неграмотен, не само по математика. Всички специалисти казаха че вируса не живее дълго на повърхностните, особено лятото. Предава се чрез въздушно капков път и аерозоли.
  • 22 Верно ли

    4 1 Отговор
    "Дупе Да Държи на всичките простотии, дето ги натворихте покрай тази измислена пандемия" е тайното послание.
  • 23 Камил Столтенберг

    0 1 Отговор
    НОЩ се превърна в официоза "Работническо дело" - с тях лягаме и с тях ставаме. Предлагам НОЩ да вдига сутрин националното знаме по телевизиите, после да свирят химна и тогава да почва гъгненето на черния лебед за броя на починалите.Студиото да е черно, присъстващите мисирки да се допускат само със залепени маски на устата, облечени в черно и с черно бельо.
  • 24 Политолог

    6 0 Отговор
    Страшно е когато недоучили политици, се намесват в медицината. Да не забравим 3 март и президента, да не забравим Корнелия и подобните червени лицемери , които "изплакаха", че щабът .."репресирал"
  • 25 Кан Ивайло

    1 0 Отговор
    Една лъж. казана 1000 пъти става истина та побърква човека, и един цял народ
  • 26 бай Танас

    0 0 Отговор
    Виж тая не се занимава с друг само с мене,с мен ляга с мен става,кубилката Роза,от шекер махала