Last news in Fakti

18 Юни, 2020 10:54 2 876 22

Имунолог: За 10 минути българското ХЕИ щеше да затвори пазара в Пекин

  • коронавирус-
  • андрей чорбанов-
  • лекарство

Няма сериозни публикации, които потвърждават, че кръвните групи имат отношение към протичането на коронавируса

Имунолог: За 10 минути българското ХЕИ щеше да затвори пазара в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС

Първите прототипи на ваксина срещу COVID-19 се очакват през есента. Медицинският свят не спира да търси препарат за лечение на заразените. Кортикостероидът дексамезон, намалил с една трета смъртните случаи във Великобритания, бе определен от СЗО като научен пробив.

,,Винаги има опасност, когато става дума за медикамент, който се ползва за алтернативна цел, която не е преминала през всички клинични изпитания. Медикаментът се използва от много години, има своя положителен ефект за лечение на възпалителни състояния, като основната му функция е драстично да подтисне реакцията на имунната система", обясни завеждащият катедра Експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че световната общественост няма много опции и е готова да започне лечение с всичко. По думите му дексамезонът не би трябвало да се тества, защото различните групи кандидат-пациенти реагират по различен начин. 

При огромния брой имунната система работи добре и не трябва да бъде манипулирана от нас, отбеляза доц. Чорбанов и подчерта, че в по-ранен етап на заболяването такава терапия би имала по-скоро негативен ефект.

Коронавирусът се разпространява отново в Китай. Доц. Чорбанов сподели, че е бил на пазара в Пекин, откъде е тръгнала новата зараза.

Ако мине българското ХЕИ, тя ще затвори този пазар за десет минути. Няма информация какво представлява този щам, как се развива заболяването. Вирусите постоянно мутират. В голямата част мутациите отслабват вирусното действие, обясни доц. Чорбанов. 

Ученият посочи още, че генофондът на различните народи е много определящ за това в каква среда се придвижва вирусната инфекция. Все още това не може да се каже със сигурност за коронавируса. Доц. Чорбанов смята, че сравнително ниският брой заразени у нас може да се дължи на много фактори - генетична предпоставка, начин на живот, гъстота на населението, наличието на домове за възрастни.

Няма сериозни публикации, които потвърждават, че кръвните групи имат отношение към протичането на коронавируса, каза за финал доц. Андрей Чорбанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pifff

    17 2 Отговор
    Кви са тези заглавия бе. Аз ли изперквам??

    Коментиран от #9, #16

  • 2 Хеи

    9 5 Отговор
    Хеи не е реално работеща структура. Защо не затваря селските училища с външни тоалетни?

    Коментиран от #11

  • 3 Бачо Киро

    8 1 Отговор
    Да бе, тоя пазар сигурно има повече хора от повечето български градове. Нашето ХЕИ ще се мъчи седмици наред за един пазар...
  • 4 000

    12 4 Отговор
    Голям учен. От рода на тъпанарите. Дори не знае, че от 30г без контролно се произвеждат ваксини без да се тестват. Точно от противогрипните ваксини е високата смъртност в старчески те домове в ЕС. Италия първа призна това

    Коментиран от #5

  • 5 Бачо Киро

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "000":

    Къде го търсиш да знае... Той не може да сметне какво означава този пазар в Пекин, който доставя до 70% от нуждите на града, който има 21.5 милиона население. Китайците са блокирали радиус от 3км,което предполагам има население колкото цяла България, само на пазара чакали 90000 за тестове, предполагам работещите там, едва ли включва преминалите клиенти... Той щял за 10 минути да ги затвори, шматката...

    Коментиран от #8

  • 6 ГОЯМА ЛЪЖА

    14 3 Отговор
    СРИИСЕ БЕ СМЕШНИК! ТО ИМА ЛИ ХЕИ? ДА ТОВА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ЗАЩОТО СЕ ДЪРЖЕШЕ НА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. НО СЕГА СТЕ БЕЗГЛАСНА БУКВА. СМЕШНИК СЕГА ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МЕСО И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ МОЖЕ ДА ВИ НАРИТА КАТО БИТО КУЧЕ.ХОДИТЕ САМО ДИ СИ ВЗИМАТЕ ПОДКУПИТЕ.
  • 7 Госあ

    5 8 Отговор
    Не знам за пазара в Пекин, там аз не съм ходил, ама тоя ми се струва доста нечистоплътен.

    Коментиран от #19

  • 8 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Имаш ли на идея колко е китайското ХЕИ,щом на пазара има толкова народ.Ако се намеси и китайската комунистическа партия,може и за по малко време да го затворят.
  • 9 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pifff":

    И от мен 10 станаха 20т!:)
  • 10 ттт

    11 2 Отговор
    Последните 4000 години китайците са изяли поне един квадрилион прилепа (1 000 000 000 000 000). Красиво число, нали!? Ако коронавирусът е дошъл от прилепите, щеше да ни е поразил много векове по-рано.
  • 11 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хеи":

    Пич! Скоро ходил ли си на село?!:) Там няма тоалетни, да не говорим за училище!:)
  • 12 самосвал

    7 1 Отговор
    Тоя още ли мисли че вируса е от пазара или се прави на дръж ми шапката
  • 13 психо

    2 3 Отговор
    Този специалист е виждал Китай само на картата в 5 клас
  • 14 АзАз

    9 1 Отговор
    Че от кога ХЕИ затваря обекти заради "Х"-то от абривиатурата си? Мислех си, че затварят само такива, които не искат да си плащат...
    Отвращавам се от държавните структури в държавата... Никакъв морал, а само злоупотреби със служебно положение и корупция...
    От доста години дори не си искат. Просто, когато се появят и им дават парите направо без обяснения. Научили са им и тарифите и вкусовете (като са гладни трябва и да се хранят шопарите...).
  • 15 АМА ОТ ЛЪЖЦИ

    2 2 Отговор
    ИНФЕКЦИОНИСТА ЩО НЕ КАЖЕШ НАПРАВО ОТ КЪДЕ Е ВИРУСА. ЩО НЕ КАЖЕШ ЧЕ Е РАЗРАБОТЕН В ЛАБОРАТОРИЯ И Е ПУСНАТ. ПРОФ. ЧИРКОВ ГО КАЗА И АЗ НА НЕГО ВЯРВАМ НЕ НА ТЕБ МИШОК ИЗМИСЛЕН. СЪЩИЯ СИ КАТО МЪНГЪРКОВ. ЕДИН БОЛЕН С КОВИ НЕ СТЕ ИЗЛЕКУВАЛИ НО СТЕ ВЕЛИКИ ИНФЕКЦИОНИСТИ. ЛАЛАДЖИИ БЕЗ ПОКРИТИЕ.
  • 16 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pifff":

    По умен джурнслист от българския няма, не си само ти дето мислиш така, аз отдавна се питам само аз ли съм луд или всички останали
  • 17 и в Испания ли ша затвори

    3 0 Отговор
    Пазарите и Италия ли .там бутовете висят отвън пред магазините.Само че там пръскат и мухи няма.Там месото е прясно а не кьт тука накиснато в химия или замразено 50 годишно и ако го изкараш на ачика ща са разтече и размирише....
  • 18 a bee

    0 0 Отговор
    ЧТО за комедия а ? България 15милиарда , Китай пет милиарда
    население или ... ?
  • 19 Не си

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    ходил никъде, освен в тоалетната...
  • 20 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
    👉👉👉👉 У-У-У-У-У-У 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    NO COMENT !
  • 21 Реалист

    1 0 Отговор
    Пий си редовно лекарствата момче.
    Хеи-то в абсурдистан неможе една селска опера да затвори,неможе една долнопробна кръчма на лилавите в краен квартал да затвори,ти си седнал да говориш за държава отвъд въображението ти.
    Вземаш достатъчно рушвети,купи си билет и се поразходи малко до Пекин и чак след това лей мозък тук в абсурдистан.
  • 22 гуньо

    0 0 Отговор
    Бе то ако беше нашто ХЕИ след като минат по пазара щяха да си накупят по няколко апартаменти вили по балкана и морето и по десетина луксозни коли даже баце може да им завиди.