ФАКТИ.БГ

COVID-19: Фактите зад завесата на медийната истерия

И без данните за средния престой на болните в интензивните отделения може да се види, че използваемостта на леглата в реанимациите е била около 1%

Публикувана: 23 Юли, 2020 08:01
116 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 25336
COVID-19: Фактите зад завесата на медийната истерия
Снимка: ВМА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 195 гласа.

Броят на положителните тестове за COVID-19 нарастна през последните седмици. Появиха се гласове, искащи затягане на режима и опасения от претоварване на здравната система. Правителството реши, че болниците трябва да се презапасят с предпазни облекла. Доколко обосновани са притесненията?

Поискахме от НЗОК по Закона за достъп до обществена информация данни за отчетените през последните 4 месеца хоспитализациите на пациенти с положителен тест за COVID-19, отбелязва д-р Стойчо Кацаров за сайта "Право и здраве". 

В периода от 1 март до 30 юни тази година общо 1697 души са били лекувани в болница с COVID - 19. С изключение на три случая на деца, отчетен от столичната инфекциозна болница, всички останали са на лица над 18 годишна възраст. 

Лечението на тези 1697 души е проведено в 70 болници в страната, в това число държавни, общински и частни. 199 от тях са били лекувани в отделение за интензивни грижи, а на 109 е била приложена механична вентилация.

Има ли натиск върху здравната система? Има ли опасност от недостиг на легла и капацитет в болниците?

Най-лесно може да се добие представа за мащаба, като тези данни се сравнят с данните за обичайните нива за хоспитализации през предишните години, когато не е имало COVID-19.

През последните няколко години (2015-2019) средно годишно НЗОК заплаща над 2 милиона хоспитализации, което прави около 170 000 месечно и около 6000 дневно. Средно месечно от март до края на юни за болнично лечение с COVID 19 са постъпвали 400 души, което прави средно 13-14 души на ден. 
Сравнението показва, че хоспитализациите на пациенти с COVID-19 са едва 0,225% от дневните хоспитализации, обичайно извършвани в страната през последните години.

В страната ни има разкрити 42000 легла за активно лечение, от които 10 000 -12 000 средно годишно не се използват. 400 легла са били заети от пациенти с COVID-19 през последните 4 месеца. 
Това прави 0,9% от всички активни легла и малко над 3% от незаетите.

Според заповедта на здравния министър, в страната са определени 1200 легла за интензивно лечение на болни с COVID-19, които са оборудвани е респиратори и са с възможност за механична вентилация. От предоставените от НЗОК данни се вижда, че за 4-те месеца общо на 109 души са били прилагани интензивни грижи с механична вентилация. От 1200 легла постоянно заети са били средно не повече от 25-30. 

И без данните за средния престой на болните в интензивните отделения може да се види, че използваемостта на леглата в реанимациите е била около 1%. Освен това трябва да се има предвид, че общият брой на разкритите реанимационни легла е два пъти по-голям от определените със заповедта на министъра.

За последните 4 месеца в страната са починали около 40 000 души. От тях 308 са имали положителен тест за COVID-19. Това прави 0,77%, като трябва да се има предвид, че при голяма част от тях COVID-19 е съпътстващо заболяване, а не основна причина за настъпването на смъртта.

Този бърз сравнителен анализ на данните, предоставени ни от НЗОК, показва безусловно, че страховете от „претоварване“ на здравната ни система са силно преувеличени. От гледна точка на капацитета на системата, болничното лечение на пациенти с COVID-19 е в рамките на статистическата грешка.

Ако не беше медийната истерия, подклаждана от заинтересованите лица, здравната система най-вероятно нямаше да отчете COVID-19 в годишните си отчети. Болестта щеше да е обект на научни изследвания, вероятно няколко научни доклада, дисертации и презентации. 

Такива са фактите. Числата не лъжат. Всеки, който твърди обратното или нищо не разбира от организация на здравеопазването, или има за цел да манипулира общественото мнение. 

 

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 195 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Миризлив пор
1 Отговор
Стига с тези легла, леглата не лекуват, кажете колко лекари има! Във Пловдив си казаха -в ковид отделението има 2 лекарки и 1 медицинска сестра! Никой не иска да ходи да лекува там.

Коментиран от #4, #86


Оценка:
-95 +102

Най после!!
2 Отговор
Браво!Хипохондррици,глупаци и форумни плямпала-четете!

Оценка:
-50 +205

Боцмана
3 Отговор
Това е истината ама няма кой да я чуе!

Оценка:
-40 +209

Българин
4 Отговор

До коментар #1 от "Миризлив пор":


30 000 са лекарите в България или средно по 90 лекаря на пациент с Ковид. Сега сигурно ще се оправдаеш с броя на санитарките:)

Коментиран от #11


Оценка:
-41 +155

Гост
5 Отговор
Ха, раздадоха се грантове и кредити от Брюксел и взе да излиза друга информация за ковид. Значи можело...! Успокоение за хипохондриците

Оценка:
-33 +161

Атанасова,
6 Отговор
браво!Истината започна да боде очите!

Оценка:
-32 +137

Диверсант
7 Отговор
Е ТОВС Е..... Хиляда пъти писах за журналисти ТЕРОРИСТИ, намери се една да публикува истината. Сега както в Италия в колконка към съдебните зали

Оценка:
-30 +115

Важно
8 Отговор
На вниманието на клиниките за душевно болни: В коментарите под тази статия може лесно да установите лицата страдащи от хипохондрия и мизофобия и да предприемете мерки за навременното им лечение!!!

Оценка:
-30 +81

Doni Brasko
9 Отговор
Хора положението не се променило. Пишеше, че в интезивно са 24 души. Просто всяват страх в народа

Коментиран от #79


Оценка:
-31 +92

Бойко БОГрисов БОГ
10 Отговор
Драскайте мисирки,аз усвоявам

Оценка:
-30 +60

Миризлив пор
11 Отговор

До коментар #4 от "Българин":


Никой не спори колко са лекарите като бройка, въпроса е колко от тях ще се съгласят да те лекуват а няма да си подадат молбата за напускане и да се занимават с нещо друго. За медицинските сестри със 700 лева заплата важи същото.

Коментиран от #18, #23, #25, #88


Оценка:
-49 +52

Истината
12 Отговор
за коронаистерията е ясна още от март месец, въпроса сега е дали щабаджии, Балтовци, Ананиевци и мисирки от ПИК и Нова ще бъдат подведени под отговорност и тикнати в софийския или в сливенския /според пола/ затвор за умишлено съсипване на милиони животи с цел лично облагодетелстване

Оценка:
-30 +98

Диверсант
13 Отговор
Още един важен мотив за ОСТАВКА.....ЗА ПСИХОТЕРОРИЗЪМ НА ОБЩЕСТВОТО

Оценка:
-28 +99

Емо
14 Отговор
Бсп не са на власт, и едва ли ще бъдат. Хората недоволстват от властта, а управляващата коалиция се ръководи от бивши комунисти, ченгета и сътрудници на дс. Със страри к.....ви нов бардак. Политици решават здравните мерки и ето ви резултата - само съмнения и хаос. Май пак само за пари става на въпрос.

Коментиран от #92


Оценка:
-32 +53

Така е
15 Отговор
Този създаден от зли сили за печалби и манипулации вирус , трябва да получи отпор от нормалните хора !!!

Коментиран от #101


Оценка:
-30 +66

Росен
16 Отговор
Бсп не са на власт, и едва ли ще бъдат. Хората недоволстват от властта, а управляващата коалиция се ръководи от бивши комунисти, ченгета и сътрудници на дс. Със страри к.....ви нов бардак. Политици решават здравните мерки и ето ви резултата - само съмнения и хаос. Май пак само за пари става на въпрос.

Коментиран от #93


Оценка:
-30 +16

Иван
17 Отговор
Оставка на корумпираното правителство!

Оценка:
-26 +50

Гост
18 Отговор

До коментар #11 от "Миризлив пор":


Ти чуваш ли се какво говориш? Колко лекари и къде са подали масово оставки бе защото не искат да лекуват ковид пациенти? То ако при всяка истерия почнат да напускат...

Коментиран от #100


Оценка:
-33 +36

Грейс
19 Отговор
Сега всички тролове да се извинят на доцент Мънгъров за обидите, а БЛС да се вслушва в думите му, а не да го заплашва и дава на етичната комисия.

Коментиран от #102


Оценка:
-32 +89

От самото начало не вярвах!
20 Отговор
Като знам кой стои зад тази чудовищна манипулация не вярвах и маска не сложих. За това управление на Шкафчев, "опасния" вирус му дойде като десерт. Удължи с три месеца агонията му но причини загуби за милиярди. Оказа се, че Той е пропилял резерва поради което нямаше пари за безвъзмездна помощ за хората. Тъй като подлостта на нашия Амон Ра е световно известна, страхът от падането му от власт е отдавна парсноя, както и физическото му оцеляване е въпрос на време. Нямате и представа колко му се иска са затвори държавата, но протестите му попречиха. Не си дава сметка колио злини донесе тази безмислена карантина, колко загуби България и българите, заслепен от алчност и самозабрава.

Оценка:
-33 +80

Тони Мигусмукаро
21 Отговор
Това са официалните данни.А ся махнете тия с по 2000лв да се пишатт болни от К.,и тия починали дето са по 5000лв да се пишат починали от К.А,и ко прайм ся???Колко стават?.кочина!!!Обаче мутрата бичи яко пачки от целия цирк

Оценка:
-33 +70

Кой68
22 Отговор
То по твойта логика това трябва да се случи и в EU,а и навсякъде където го има covid19 !Спрете с тия опорни точки.Много е интересен българина със въпроса -"защо"- се взимат/невзимат мерки.....

Коментиран от #30


Оценка:
-38 +33

Жоро
23 Отговор

До коментар #11 от "Миризлив пор":


Ти не разбра ли,че няма кого да лекуват бе поре? Едни цифри ни бодат очите за да не останем назад от модата и да кажат,че даже не можем да се заразим като западните страни.

Оценка:
-33 +51

999
24 Отговор
Ами, точно вие в тази медия бяхте най-големите манипулатори и плашехте читателите с бомбастични заглавия и числа. Хайде, признайте си! Сега ще ме изтриете, нали!

Оценка:
-15 +26

Пълни глупости
25 Отговор

До коментар #11 от "Миризлив пор":


Първо няма напуснал лекар, нагледахме се на цирка днес подавам оставка, утре я оттеглям, никой от бялата мафия не би изпуснал хиляди заплата + 1000 лева бонус, а това че си клатят краката и ги мързи не е наш проблем, за това си има здравен министър. Второ няма мед. сестра със 700 лева заплата, минималната им е 950 + минимум 300 лева. Питай всеки един от коментиращите дали ще го държат на работа ако откаже да я върши и си отговори лекари ли имаме или мафия.

Коментиран от #91, #103


Оценка:
-40 +38

Филипов
26 Отговор
Така и не получих отговор на въпроса си с какво е толкова ''страшна'' тази инфекция, която 80% от инфектираните я карат НАПЪЛНО БЕЗСИМПТОМНО, а от останалите 20% каращи я симптомно около 1 % стигат до болнично лечение!?

Коментиран от #40


Оценка:
-66 +57

По темата
27 Отговор
Че цялата истерия е измислена е ясно!Начинът и на провеждане също е ясен-чрез парично стимулиране!За съжаление целта ще бъде ясна след като се постигне.Онзи ден гледах тревожещо изказване на Медведев,който призоваваше за едновременно масово ваксиниране на цялата планета!Затова са и новите измислени пикове!Хора,не се връзвайте на информация за другите държави по света-те се ръководят от един център!

Оценка:
-42 +45

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Vankata
29 Отговор
Къде е Антимилиоционера да каже каква страшна пандемия е и ,че ние сме Ганьовци и нищо не разбираме.Ама може би ада идва след 10 дни,понеже видиш ли Август ще хукнем по морета и планини и ще се заразяваме яко .

Оценка:
-39 +32

Да ама не
30 Отговор

До коментар #22 от "Кой68":


Тук става дума за България, по твойта логика щом в Африка има епидемия от холера или в Пакистан от малария трябва и тук да ги обявим. Трябва незабавно да се прекратят всякакви мерки и информация по медии за короната, за хипохондриците следящи денонощно развитието на китайската кашлица има достатъчно информация в интернет.

Оценка:
-39 +26

Ген Майтапчийски
31 Отговор
В България сме с друг щам с инкубационен период 1 година, през пролетта на 2021г. яко ще мрем заради Великден 2020г.:)

Оценка:
-36 +27

Генчев
32 Отговор
Сега им е паднало на докторите да захлебят с тия пътеки, бонуси и цени на тестове.
И да не забравяме, че всички шефове на големи болници са от Партията-Мафия - Мутафчийски, Балтов, Начев...

Коментиран от #59


Оценка:
-33 +34

Протести
33 Отговор
София вчера - 99, София днес - 75, и то при хиляда теста повече.

Извода: Другите градове да си вземат поука и да засилят протестите, ако искат и при тях да намаляват.

Оценка:
-48 +37

Василев
34 Отговор
Законът за управление на тълпата и пределно прост - колкото по-уплашена и дезинформирана е една тълпа толкова по-лесно се управлява тя, ето и затова върви това глобално активно мероприятие ''епидемия/пандемия от коронавирус'' от 5 месеца насам! А този който не го е страх и е информиран не можеш да го управляваш!

Оценка:
-11 +39

Малеий бонба!
35 Отговор
Искаме си специален сайт"хипохондрик.ком"от който ние разбирачите да се информираме за всички плата и пикове,черни рекорди,брой на чувалите и вместимост на хладилните камиони.Искаме от новите маски с обогатен уран,защото са по-ефективни.

Оценка:
-47 +26

Теодор
36 Отговор
Най-важното за здравето на нацията е да се махне Борисов, а Доган да бъде съден.

Оценка:
-46 +34

перничанин
37 Отговор
Прав си колега, но страшното дойде от това, че всички световни ръководители (с известно забавяне някъде) скочиха и обявиха извънредно положение. Явно знаейки нещо повече (или се създаде такова впечатление).Тава веднага включи всички вярващи в конспирации + журналистите на властта + мисрките не влагащи грам мисъл, а преписващи чужди мнения. Това са все неща , които накараха обикновенните хора да се страхуват.

Коментиран от #52


Оценка:
-3 +33

38
Този коментар е премахнат от модератор.
Избирател
39 Отговор
Няколко хиляди п-римитивните протестиращи искат от името на "целия български" народ оставки.Те могат да искат единствено и само от името на протестиращите.Аз протестирам срещу вас неуки и непросветени от името на 1 500 000 избиратели,които гласувахме за това правителство.Ние искаме Правителството на Борисов да стои твърдо до редовните парламентарни избори до година 2021.Не искаме заради вас България да потъне отново с 10-15 години назад.Разбрахте ли г-н Борисов какво искат вашите избиратели.Никакви отстъпки пред уличниците, не знаещи защо са излезли на улицата.

Коментиран от #54, #62


Оценка:
-45 +116

Дано не разбереш
40 Отговор

До коментар #26 от "Филипов":


Като се зарази твой близък!

Коментиран от #45, #48, #50, #55, #87


Оценка:
-13 +64

Ужас
41 Отговор
Ко танаа е, антимангърО-В-Ц-И? Ни въ виждам под статията.

Коментиран от #56


Оценка:
-55 +21

Мдаа
42 Отговор
Айде, докторче кацаров, отидете с фактите и статистиката си при персонала на най обикновена болница като тези в разлог, петрич, сандански и им обяснете как всичко е пунта мара и какви грижи полага мз за всички. Ако на втората минута не са ви пребили с дръжки от метли и лопати ще трябва да черпите.

Оценка:
-17 +61

43
Този коментар е премахнат от модератор.
44
Този коментар е премахнат от модератор.
45
Този коментар е премахнат от модератор.
46
Този коментар е премахнат от модератор.
Хахаха
47 Отговор
Aз пo улицитe eдин привържeник нa ГEРБ нe cъм видял, зa 1 500 000 дa нe гoвoрим, дoри c пo 30 лeвa в джoбa уcпяхтe дa cъбeрeтe 500 брaзилци и тo блaгoдaрeниe нa Кърджaли. A и зa кaквo пoтъвaнe ми плeщиш кaтo цял cвят кaзвa, чe cмe нaй бeднaтa cтрaнa в Eврoпa. Мaй уceщaш, чe хрaнилкaтa приключвa и e врeмe дa cи търcиш рaбoтa в ceктoр "Чиcтoтa". Последно - на последните избори колко гласуваха за Радев, май бяха 2 500 000, такава бройка Сахер Борисов само може да я сънува:)

Оценка:
-72 +32

48
Този коментар е премахнат от модератор.
Кеф
49 Отговор
Поклонниците на НОЩ не смеят да се покажат от дупките си...взимат пример от идолите си. Мангъров пак ви го сложи!

Оценка:
-82 +27

50
Този коментар е премахнат от модератор.
Хайл
51 Отговор
Казах ли ви преди време-спирате да гледате бтв и нова /продажните телевизии/ и ще изчезне вируса с корона

Оценка:
-31 +18

Пример
52 Отговор

До коментар #37 от "перничанин":


Как се създава извънредно положение и световна пандемия:Във връзка с новопоявилият се вирус .......МВФ чрез СЗО отпуска безвъзмездно сумата..... . на всички държави обявили масова карантина и извънредно положение.Сумата ще се увеличава в зависимост от броя на заразените и строгоста на мерките и т.н...бла,бла...Кой политик няма да се възползва от такъв вариант ?!

Коментиран от #84


Оценка:
-31 +27

БГ681
53 Отговор
Няма да излагам моето лично мнение ,НО кога в живота и в историята страха иа паниката са били добър съветник???

Оценка:
-0 +22

Свирчо
54 Отговор

До коментар #39 от "Избирател":


Точно тъй, г-н Барисов, никакви промени в правителството. Нека си останат Ананиев, дето нищо не разбира от медицина, Кирилов, със забраната Ви да пише във Фейса, за да могат подобните на №39 да живеят щастливо. Власт до дупка!

Оценка:
-36 +11

Хайл
55 Отговор

До коментар #40 от "Дано не разбереш":


А ти колко близки имаш БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС? Сигурен ли си че има такава болест? Колко болни лично познаваш или само си чул чв някъде има? Бъди разумен човек и не вярвай на всичко казано защото целта е да се открадат едни много пари.

Коментиран от #64


Оценка:
-31 +19

Мрак
56 Отговор

До коментар #41 от "Ужас":


Ето ни, идем

Оценка:
-0 +1

Светльо
57 Отговор
Ковидманиаците се развихриха. Искат да ни затворят, искат да умиргаме яко. Да, ама не. Коронавируса се оказа пълен та*ак. Дори обикновения есенен грип излезе по - опасен. Измамата Коронавирус става ясна за все повече хора.

Коментиран от #69


Оценка:
-32 +21

Гост ама друг
58 Отговор
Ай стига натискайте по емоционалния бутон. Ако се бил заразил негов близък. Въййй

Коментиран от #60


Оценка:
-27 +8

Kuku
59 Отговор

До коментар #32 от "Генчев":


Много си прост, никоя болница не иска болни с Ковид. А на автора на статията само ще кажа , че легла има , персонал няма и освен Ковид , има и др заболявания, които изискват лечения.
Освен това нещо съвсем елементарни за което никъде не се говори. Малко болници могат да разделят потоците на Ковид и Нековид болни....правете си изводите . Иначе спокойно- легла има

Коментиран от #63


Оценка:
-4 +39

Гост ама друг
60 Отговор

До коментар #58 от "Гост ама друг":


Коментара номер 58 е до коментар Номер 40

Оценка:
-0 +1

Я... Я
61 Отговор
МНОГО ТОЧНО. ЛЪЖИ И ИЗМАМИ ТОРМОЗ КЪМ ХОРАТА ЗА НЕКВИ СИ ЕВРА И ЛЕВЧЕТА.

Оценка:
-29 +14

Виждащият
62 Отговор

До коментар #39 от "Избирател":


Темата е "COVID-19: Фактите зад завесата на медийната истерия" а не кабинета на Борисов.

Оценка:
-2 +4

Такъв си
63 Отговор

До коментар #59 от "Kuku":


В момента всяка болница иска болни уж от Ковид, всеки се напъва да вземе по 1200 лева на пациент от здравната каса за "лечение" което струва два лева, само че с връзки са само шефовете на ВМА, Пирогов и Александровска затова и 90% от хоспитализираните са там

Коментиран от #72


Оценка:
-31 +16

Миризлив пор
64 Отговор

До коментар #55 от "Хайл":


Лично познавам 3-ма, единия не успя да прескочи трапа.

Коментиран от #74, #76


Оценка:
-12 +36

болна здравна система
65 Отговор
По интересното е лекуват ли ги въобще болните с COVID-19? С какво ги лекуват? Защо умират и млади хора?

Коментиран от #77


Оценка:
-3 +7

Благодарен
66 Отговор
За момент си представете, че я нямаше тази телевизия "7/8" за да дава трезв поглед на нещата, и да се канят хора да кажат различно безпристрастно мнение, а се гледаха само "БТВ" и "Нова ТВ". Какво щеше да стане? Щяха да затворят държавата и всички да ходим като зомбита! Ако не се беше появил този доктор Мангъров и други специалисти да казват фактите такива, каквито са! Настръхва ми косата, като се замисля ако не беше станало така! Аз лично им БЛАГОДАРЯ за трезвата и безпристрастна информация и мнения!!!

Оценка:
-38 +26

Лост
67 Отговор
Ако наистина за последните четири месеца са починали 40000 излиза, че за година ще починат 120000.Миналата са починали 108000.

Коментиран от #71


Оценка:
-2 +34

име
68 Отговор
Данните в тази статия не са актуални.

Писано е за периода март - юни.
ТОГАВА ИМАШЕ МАЛКО ЗАРАЗЕНИ ЗАРАДИ МЕРКИТЕ

Оценка:
-7 +30

Прост народ
69 Отговор

До коментар #57 от "Светльо":


Това го кажи на бореца Николай Щерев.

Оценка:
-9 +35

Б б И Г
70 Отговор
Додре че хората тръгнаха за Гърция
Че да се правят тестове
Всеки си плаща за тест
А после.... направени са 6000 тест

Оценка:
-0 +9

Благодарен
71 Отговор

До коментар #67 от "Лост":


Ами населението ни е застаряващо!

Оценка:
-3 +6

Kuku
72 Отговор

До коментар #63 от "Такъв си":


Повярвай , няма лекар или сестра , които да искат да ходят със скафандри и да се чудят, дали няма да заразят себе си и близките си. Самите болници могат да станат развъдник на зараза. Покрай сухите съчки , понякога изгарят и мокрите.

Коментиран от #80


Оценка:
-6 +43

Антон
73 Отговор
Извадете интервютата на идиотите от нош от месец април и май, в които изказвания говореха че лятото коронавируса изчезва заради силнито слънце. И ги попитайте как тези изказвания на професори, доценти и всякакви калинки от нош кореспондира с новините тези дни. Ако не могат да обяснят да си дават оставките, очевидно са некадърни

Оценка:
-32 +9

Българин
74 Отговор

До коментар #64 от "Миризлив пор":


Ами ти що не си заразен щом лично си ги дондуркал? Аааа бил си с маска и си си измил после ръцете.

Оценка:
-36 +9

СЕКТА
75 Отговор
КОВИД-19 ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ ДЕТСКА ИГРА ПРЕД ГЛАД -20-21 СЪВЕТВАМ МЕДИЙКИТЕ ДА СЕ ОГЛЕДАТ ЧЕ НАСТРОТ ЛИ ГЛАДНИТЕ СРЕЩУ СЕБЕ СИ ЩЕ ФЪРЧАТ СТУДИЯ И НЕСКОПОСАНА ЕЛЕКТРОНИКА ЩЕ СЕ ЧУДИТЕ ПОСЛЕ ЗАЩО ТАКА КАТО БОЮ ПРЕСТЪПНИКА С КАКВО НИ БИЛ УБИДИЛ!!!!СЪБУЖДАЙТЕ СЕ И ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО МЕДИИ ПРЕСТАНЕТЕ С ЛЪЖАТА КОВИД!

Оценка:
-33 +12

ПОЗНАВАШ ТИ
76 Отговор

До коментар #64 от "Миризлив пор":


АУТОПСИЯ ИМА ЛИ ?НЯМА Е ТОГАВА КАК МОЖЕ ДА ТВЪРДИШ ,ЧЕ НЯКОЙ Е УМРЯЛ ОТ КОРОНКА СЛЕД КАТО НЯМА АУТОПСИЯ!!!!

Коментиран от #78


Оценка:
-35 +21

77
Този коментар е премахнат от модератор.
Kuku
78 Отговор

До коментар #76 от "ПОЗНАВАШ ТИ":


Погледнете възрастта на последните починали- между 55 и 64 години. Бил с диабет - е и от диабета ли е умрял, пишат сърдечно заболяване- че то масово над 45 години хората са с хипертония, от нея ли умират.

Коментиран от #82


Оценка:
-4 +37

Рошко
79 Отговор

До коментар #9 от "Doni Brasko":


Те о с товс всяване на страх поболяха нсрода, аман без вирус измряха и си отидоха аман, да им уйдисват на сзо и евреи, дано в цялото земно кълбо плсмнат протести

Оценка:
-25 +7

Интересно
80 Отговор

До коментар #72 от "Kuku":


защо тогава няма нито един напуснал доктор покрай коронаистерията, а и кое по лошо ние да ходим с китайски парцали по устите при 40 гр. жега или със защитно облекло при климатична инсталация, ние да работим по 8 часа на ден с маски и да дишаме собствения си въглероден двуокис или да стоиш 10 минути със скафандър и да дишаш пречистен въздух

Оценка:
-35 +7

Случаен
81 Отговор
Най-глупавият възможен аргумент на всички мангърки е това с познаването на болни. Знаете ли какъв е шансът да познавате болни от корончо, ако има 4000 активни случая в момента, дори и да са 30 пъти повече пак шансът е доста малък. Това обаче не означава че няма вирус, нито че за някои групи от населението не е изключително опасен, вкл. и по изключение за напълно здрави хора без придружаващи. Същевременно напълно сте прави че се преекспонира от медиите и има сериозни политически и икономически интереси зад цялата история, но отново и едната и другата крайност на пълно отричане и на хипохондризъм са вредни...Дано на всички ни да се размине леко и да не стигаме до сценариите от Щатите и Южна Америка

Оценка:
-9 +60

СЗО
82 Отговор

До коментар #78 от "Kuku":


Годишно 7.6 милиона в света умират от високо кръвно налягане според статистиката на СЗО, също така 54% от инсултите и 47% от исхемична болест на сърцето се дължи на хипертония. За справка умрелите с Ковид няма да достигнат и един милион за годината.

Коментиран от #85


Оценка:
-33 +11

123
83 Отговор
Хората вече разбраха че е измама. Сеге остава да отхвърлят и мерките които им налагат.

Оценка:
-38 +8

перничанин
84 Отговор

До коментар #52 от "Пример":


И с тебе съм съгласен, просто има много лековерни хора, които вярват на всичко и се подават лесно на паника. Никой няма да си признае ,че е направил нещо от страх. Отделно има една друга тема. Мутафчийски го гласяха за президент и когато видяха, че прогнозите му , неговите и на щаба не се сбъдват, започнаха да наблягат на цифрите които им изнасят. Евала за статията. Автора е написал цифрите такива каквито са. Всеки сам да си прави изводи.

Оценка:
-3 +15

Kuku
85 Отговор

До коментар #82 от "СЗО":


Чакай сега. Значи за другите болести вярваме на СЗО , но за Ковида - не вярваме. Ако се препълнят болниците с Ковид, другите с инсулти и инфаркти - какво ще ги правим, тях кой ще ги гледа. Персоналът и в момента недостигащ ще се занимава с “несъществуващия вирус”, а не с преките си задължения.

Оценка:
-4 +43

Чекмедже Толуп гепих парите
86 Отговор

До коментар #1 от "Миризлив пор":


Абе какви лекари сънуваш? Кажи как лекарите "лекуват" заразени с измисления вирус, като няма лекарство? Ходят 2 пъти на визитация, мерят температурата и течности - както се самолекуват всички в къщи при всеки грип. Да не им правят трансплантация на сърце на тези заразени случайно?

Оценка:
-38 +9

Име
87 Отговор

До коментар #40 от "Дано не разбереш":


може и да не разбере. 80 % го изкарват без симптоми

Оценка:
-27 +7

АААААА
88 Отговор

До коментар #11 от "Миризлив пор":


ДА ВЗЕМЕШ ДА СЕ ИЗКЪПЕШ А!?!?!?!

Оценка:
-2 +3

Covid 20
89 Отговор
Браво, много добре написано и обективно!

Оценка:
-1 +4

145
90 Отговор
Сега и аз искам да направя социологическо проучване сред коментиращите тук.
Аз не вярвам в "пандемията" и за това предлагам:
Всеки, който има близък или роднина болен от корона вирус да ми сложи МИНУС (-)
Всеки който не познава болен от тая, "ОПАСНА" болест да ми сложи ПЛЮС (+)
Чакам резултати!

Коментиран от #94


Оценка:
-40 +17

333
91 Отговор

До коментар #25 от "Пълни глупости":


900лв ама брутна. В Сливен имаше 4 лекари в отделението, единия почина - жена на под 45 години с дете на 11, 12 години. Другите двама оздравяха, но не щат да се връщат на работа.

Коментиран от #95


Оценка:
-1 +20

Само питам
92 Отговор

До коментар #14 от "Емо":


Емо,ти Росен ли беше?

Оценка:
-0 +9

Само питам
93 Отговор

До коментар #16 от "Росен":


Росен,ти Емо ли се казваш?Вас ,помаците,пак ли ви прекръстват или просто си тролиш?

Оценка:
-0 +8

Наблюдател
94 Отговор

До коментар #90 от "145":


Ceгa и aз иcкaм дa нaпрaвя coциoлoгичecкo прoучвaнe cрeд кoмeнтирaщитe тук.
Aз нe вярвaм в "пaндeмиятa" и зa тoвa прeдлaгaм:
Вceки, кoйтo имa близък или рoднинa бoлeн oт кoрoнa вируc дa ми cлoжи МИНУC (-)
Вceки кoйтo нe пoзнaвa бoлeн oт тaя, "OПACНA" бoлecт дa ми cлoжи ПЛЮC (+)
Чaкaм рeзултaти!

Какви точно резултати чакаш? Към момента резултатът е изненадващ и за мен.
Отговорът на въпроса дали има шанс да познаваш някой заболял, е в постинга на #81 Случаен. Всички, регистрирани с вируса (заразени, болни, оздравели) до този момент, са малко над 1 промил. Ако средностатистическият човек контактува при нормални обстоятелства с около 30 човека, то едва един на 30 ще познава такъв. Какви са причините да е толкова ниска степента на заразяване при нас, е едната страна на въпроса. Ти, обаче, се интересуваш от нещо друго, което няма как да научиш от "проучването" си.
Ако всички, които влезнат решат да отговорят, може да очакваш разпределение, например, едно към няколко десетки в полза на тези, които не познават заболели или заразени. Ти каква допълнителна информация очакваш да получиш, освен тази, че в БГ регистрираните заразени са около 1/1000?

Оценка:
-2 +25

Ха ха
95 Отговор

До коментар #91 от "333":


Че кой е луд цигани да лекува.Я да ги викнат в "Токуда"да видиме дали няма да работят.И със спинозни, и с ковидясали, и с болни от Ебола.

Коментиран от #97, #104


Оценка:
-0 +4

За глупавата жена с голямата уста
96 Отговор
ВЕДНАГА, С ПРОСТО ОКО СЕ ВИЖДА, ЧЕ МАРИЯ АТАНАСОВА Е МИСИРКА ОТ ПОРОДАТА "МАНГЪРСКИ ТУЛУП". АТАНАСОВА, И ТИ СИ ЗА ПРОКУРОР. КАТО НЕ РАЗБИРАШ ПРОБЛЕМА, ЗАЩО ПИШЕШ ГЛУПОСТИТЕ СИ? ИЛИ МОЖЕ БИ ИЗПЪЛНЯВАШ ПОРЪЧКА? НОСИШ ОТГОВОРНОСТ. АКО МОЙ БЛИЗЪК СВАЛИ МАСКАТА СИ И СЕ ПОЗОВЕ НА ТВОИТЕ ГЛУПОСТИ, ЩЕ ТЕ НАМЕРЯ И ЩЕ ТЕ ОБОГАТЯ С ТАКЪВ ВИРУС, ЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ БЯГАТ ОТ ТЕБ КАТО ОТ ПРОКАЖЕНА.

Коментиран от #114


Оценка:
-6 +10

Фандъкова, ще има да ти пати главата
97 Отговор

До коментар #95 от "Ха ха":


Парадоксът е поучителен. Нали помните в началото как сиганите нарочно кашляха в лицата на българи и злорадо си говореха: "Да заразим българите, да измрат и да им вземем държавата!" Оказа се, че в болниците лежат преобладаващо сигани. Затова от К 19 трябва да се лекуват само здравно осигурени - останалите по един аспирин и по тъч линията към сиганското гробище. С тях и "кака Данчи" - принципал на градския транспорт.

Оценка:
-0 +7

стоян георгиев
98 Отговор
статията представите на масовката по отношение на пандемията.в българия умира бая народ по различни причини и затова още 300 или 30000 умрели не било проблем.ами тогава да не се борим с пътнотранспортните катастрофи.нека се кара с 200 в града,кво толкова ще умрат едни 2000 човека годишно!!!на обща база незначителни щети,а и повечето ще са си сами виновни дето пият и карат или не се оглеждат като пресичат.ха ма ха!тия от коранавируса били умрели от друго!!!и тая мантра се повтаря всеки ден!ами болния от рак на белия дроб тогава не е умрял от болеста ,а от липса на кислород!!!!толкова ли не разбрахте че всяка болест от настинка до инсулт за да се появи и да мори има нужда от подходяща среда!!!да болните от диабет,от асма или възрастните хора са в по-голям риск и са основните жертви на този вирус заради техните съпътстващи болести,но я отворете и вижте колко са в тази група от българите!

Оценка:
-1 +16

Хубаво де ама като
99 Отговор
се дават цифри за броя на леглата защо адже ба не се каже и за персонала,защото можеш да си лежиш на леглото в болницата ама ,като няма кой да те лекува е все едно да легнеш отвън на поляната. Защо не се казва в стантията,че не във всички отделения и не всички медици подпомагат лечението на нуждаещите се от лечениес този вирус. Не се отчита и факта,че сред заразените са и не малко медици,а именно това ще доведе до претоварване на системата а не липсата на легла.

Оценка:
-3 +6

Не всички лекари
100 Отговор

До коментар #18 от "Гост":


могат да са от полза в лечението на този вирус,така,че сте в голяма грешка.

Оценка:
-1 +2

Явно се имаш за
101 Отговор

До коментар #15 от "Така е":


"нормален" за да пишеш така. да бе само в Бг да се съгласи човек с твоята "нормалност",а то по целия свят е плъзнало,та незнам как ще навиеш в света всички "нормалници"да дават отпор.

Оценка:
-2 +3

Няма какво да се
102 Отговор

До коментар #19 от "Грейс":


извиняват,напротив той трябва да се извини,а ти не си на фронтовата линия с вируса да давш акъли. Колеги които са на първата и най-опасна линия с висок риск от заразяване са подали молба към етичната комисия,а не някой диванен тулуп ръсещ простотии.

Оценка:
-3 +9

103
Този коментар е премахнат от модератор.
333
104 Отговор

До коментар #95 от "Ха ха":


Като не останат лекари, няма да има и българите кой да лекува.

Оценка:
-0 +6

пого
105 Отговор
англия и сащ от днес спряха да правят статистика за уж, заболелите

Оценка:
-1 +2

1-20
106 Отговор
В ИСУЛ масово приемаха за лечение и те пускаха да си ходиш вкъщи. Понеже никой не прави проверки на бялата мафия затова се говори за 6000 хоспитализации дневно. Скоро ще гниеме на леглата в Арена Армееец.

Оценка:
-3 +1

Дръвчо
107 Отговор
Някой преболедувал ще пише ли? До сега не се е случило. А и не съм срещал такъв, и не съм чувал да го има.

Коментиран от #115


Оценка:
-1 +2

108
Този коментар е премахнат от модератор.
ТОЧКАТА
109 Отговор
да се ЗНАЕ че всеки!!!!/даже и модератора/ има около 2 килограма ВИРУСИ ,БАКТЕРИЙ и други микроби в , и по тялото си!!!!ние живеем в СИМБИОЗА с тях и само нарушената защита на организма позволява болестен процес!!!!!твърдя ,че няма умрял от ковида....За доказателство вижте терминологията на съобщенията....най честият израз е ,,умрял с ковид от....,,!!!!!

Оценка:
-0 +1

ТОЧКАТА
110 Отговор
Народ с ракия и чесън въоръжен НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН!!!!!!...личен опит от вирусният прочит.....

Оценка:
-0 +0

Светла
111 Отговор
претоварването на здравната система се получава когато няма достатъчно квалифицирани лекари и легла да обслужват тежко болните. Леките случаи може да си останат вкъщи, но тези при които има усложнения се нуждаят от лекарско наблюдение и то от специалист, защото много хора са си отишли от една страна заради липса апарати, но и заради липса на лекарски щат. Парите не са маловажни, никак даже, но има и други аспекти на проблема, които медиите не коментират, тази статия е чудесен образец за това как се избира само едит аспект на проблема, а другите не се търсят и/или съзнателно се пренебрегват. Шум да има.

Коментиран от #113


Оценка:
-0 +5

Светла
112 Отговор
модератора само ако може да ми каже защо има забрана да публикувам коментари

Оценка:
-0 +3

Велин
113 Отговор

До коментар #111 от "Светла":


Точно!!! Но не пропускайте един нечовешки акт. Бяха отменени(!?!?) плановите операции!!! Има ли статистика колко хора починаха по тази причина!? Ами „карантината” в болниците!? Спирането на приеми на нуждаещи се от изследвания!?!? Колко човека починаха поради закъснели изследвания!? Зная, че пиша „тъпотии” защото никой няма да даде никакъв отговор на тези въпроси!!! Два-три месеца без мерки срещу редица заболявания водят до фатален край ори редица заболявания!!!

Оценка:
-0 +1

Велин
114 Отговор

До коментар #96 от "За глупавата жена с голямата уста":


Смятате ли, че точно маските предпазват!?!?

Оценка:
-0 +0

Наблюдател
115 Отговор

До коментар #107 от "Дръвчо":


Каква е вероятността (на този етап) да срещнеш някой преболедувал, вече е коментирано по-горе. А ако ти се случи, може и да не го разбереш. В такъв случай много по-вероятно е да научиш това, за което питаш, от първо лице.
Не ти го пожелавам!

Оценка:
-0 +3

Човек
116 Отговор
БРАВО! Една обективна информация и отлично написана статия!

Оценка:
-3 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5