Last news in Fakti

23 Юли, 2020 09:53 4 725 24

Д-р Георги Миндов: Стотици болни ходят между нас, РЗИ няма никакъв капацитет

  • д-р георги миндов-
  • коронавирус-
  • covid-19

Броят на заразените с Ковид-19 у нас отново се покачи. Само за последното денонощие са установени 330 новозаразени, има и 8 починали

Д-р Георги Миндов: Стотици болни ходят между нас, РЗИ няма никакъв капацитет - 1

Задъхва ли се здравната система, в кондиция ли са лабораториите да поемат нова вълна и дали масовите събирания на открито могат да блокират здравеопазването?

"Пак има преоценка на мерките, почти всеки ден излизат нови заповеди. В очакване сме на нещо ново. Продължават да ни заливат, в един момент започваме да губим връзката. Трябва да опитаме да ограничим този процес. Десетки и стотици хора ходят болни между нас", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че броят на тестовете продължава да се увеличава и ако започнем да тестуваме всички, в един момент ще излязат 200-300 хил. заразени в един ден.

Д-р Миндов е убеден, че има безсимптомни носители, но не е ясен техният брой у нас. Има кохорта от суперзаразители, които нямат симптоми, но са много склонни да предават вируса. Не знаем кои са тези хора между нас, те са най-опасните, подчерта той.

Медикът обърна внимание на протестите в страната и призова скандиранията да стават с маска на лицето. "Призовавам ги да бъдат с маски ако викат, не спира звука толкова", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Д-р Миндов алармира за проблема с тестуването. При появата на симптомен пациент се оказва, че джипитата не могат да назначат никакъв тест.

"Първо, той не трябва да идва при нас с тези оплаквания, защото в момента, в който излезе положителен, аз съм контактен с него повече от 15 минути - трябва да изляза в карантина, да затворя кабинета. Имат финансови проблеми и не можем ние да назначаваме тест. Трябва да преценя оплакванията ви, да дам направление по близки и да дойде екип в домашни условия. Чака се от 3 до 7 дни", обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Д-р Миндов предупреди, че РЗИ няма никакъв капацитет в момента и не може да обхване контактните лица, камо ли да посещава домашни адреси.

"Няма кой да работи там. Дори директорът на РЗИ в София прави пробонабиране. Той също е лекар, може да го прави. Трябва да е обучен човек, сложна технология е. Фалшиво отрицателните резултати се дължат на неправилно пробовзимане", обяви лекарят.

"Наесен, когато дойде грипът и симптомите се препокрият на 90%, ще трябва да третираме всички под един знаменател. Говори се дали противогрипната ваксина трябва да се слага. Правят се заявки за над 65 г. да се поръча френската ваксина с новите щамове, препоръчва се да се сложи. Всички лица трябва да бъдат обхванати, максимален брой, няма да има за всички. Проблемът ни в София е, че лекарите не правят заявки. Най-малък брой заявки се правят", каза още събеседникът в студиото.

Д-р Миндов потвърди, че хора от всички възрасти боледуват от Ковид-19, дори и бебета. Според него има бум на заразени сред младите заради проведените абитуриентски балове.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 3 Отговор
    14дена на площада и нищо.Затвор за НОЩ.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Просто природен закон

    22 6 Отговор
    1200 лв клинична пътека за настинка. Очаквам в скоро време да стане 2000 лв.

    Коментиран от #22

  • 4 доктор Миндилов

    30 1 Отговор
    За съжаление няма ваксина за простотия!
  • 5 Реалност

    18 3 Отговор
    Още един за затвора!
  • 6 Бялата мафия

    30 4 Отговор
    Ако имаме по 300 000 на ден значи отдавна всички сме го изкарали, за какво са ни мерки тогава псевдо докторче. И като си толкова притеснен и загрижен защо си без маска и защо говориш, нищо няма да ти стане ако научиш жестомимичния език, така опасността според теб ще е нулева...аман от крадци и подлоги!

    Коментиран от #19, #24

  • 7 Тоя изби рибата

    22 3 Отговор
    Взимането на проби от носа и устата било сложна технология:)))))))))
  • 8 вксини

    10 0 Отговор
    Постоянно препоръчват противогрипните ваксини, а като реши човек да си купи, се оказва, че свършили и няма внос! Само една фирма ги внасяла и за да не й останат, поръчва малък брой!

    Коментиран от #16

  • 9 тулуп

    20 3 Отговор
    "Десетки и стотици хора ходят болни между нас." Тоя е поредния, който се опитва да прави внушения и да насажда страх сред хората, явно е от агитката на онези, които предричаха, че "яко ще се мре"! Ако наистина десетки и стотици носители на вируса ходят между нас, значи голяма част от нас отдавна сме се срещнали с вируса.
  • 10 Ииооуу

    18 2 Отговор
    Айде тогава всичко да спре.Абе ей....я кажи за далеч по-сериозни заболявания колко е клиничната пътека?И да, всеки ден се разминаваме и контактуваме с хора носители или болни от какво ли не.И?Стига сте стряскали народа!
  • 11 Ниска топка

    12 2 Отговор
    Поредният манипулатор с жалки опити за всяване на паника. Професионалната му компетентност е под сериозен въпрос, но политическите му амбиции са явни.
  • 12 Ееее

    6 1 Отговор
    200-300хил. за един ден.Тоя чували се какво говори?😂
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мммм

    2 0 Отговор
    Нецензурни думи.Изтрийте ги
  • 16 333

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "вксини":

    По това време няма противогрипни ваксини. В края на лятото, може би.
  • 17 Karosel

    0 1 Отговор
    Две фирми - американска и немска пускат на пазара (през август) ваксина срещу Covid-19 за сумата от 40$ за курс на лечение от две ваксини.
    За реализацията и са били необходими 1млрд.$.САЩ са поръчали вече няколко милиона.

    Коментиран от #20

  • 18 Тити Папазов

    2 2 Отговор
    Българинът е недисциплиниран човек
  • 19 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бялата мафия":

    Къде прочете за 300 000 на ден? Или четеме колко да не е без хич ма важното е да коментираме после.
  • 20 Ковид 20

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Karosel":

    Няма ваксина, яж кисело мляко и кисело зеле.
  • 21 6739

    1 1 Отговор
    Поредната мишка с батерии, този път джипи някакво си там, на което са му натиснали бутона on/off
  • 22 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Просто природен закон":

    Такава настинка да те хване теб и близките ти.
  • 23 сливи и костилки

    0 0 Отговор
    По тая логика ако в кабинета му дойде един без симптоми заразен само с болки в кръста да речем пак трябва този доктор да се самокарантинира. Всъщност след всеки пациент трябва да прави това. Като не ти харесва махай се от здравната система и се преквалифицирай работи друго.Аман от мрънкала.Вместо да плямпа да иде и да измисли ваксина и проблема ще е решен.Тъй де.
  • 24 др Хаус

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бялата мафия":

    Другарю, от тълпата черени потници сигурен съм ,че сред критикарите плямпаджии сред вас няма хора със социално значима професия в която се носи отговорност за живота на много хора. Сигурен съм ,че няма коментиращи злобари от вас които да са летци, авио и жп диспечери, авиомеханици, оператори на ядрени централи,капитани на кораби, машинисти, командири на взводове реално участвали във военни действия, архитекти на мостове и сгради, огнеборци и естествено лекари. Всички тези професии от които зависи животът пряко на други хора .Затова лесно коментирате с вашата ниско отговорна професия от типа ‘шефа ми каза да взема това и да го занеса ей там’ или ‘да напиша ей това’ или ‘да кажа ей онова’ или ‘да свърша работа каквато шефа каза’. Лошо е, че не сте станали лекари. Щото сега щяхме да имаме особено ценни колеги от които да се учим , а населението щеше да има абсолютно безплатна, безсребърна, денонощна квалифицирана здравна помощ и то от безгрешни хора, които няма да имат семейство и почивка, щото ще са 24 часа себеотрицателно в служба на народа без при това и най-малката грешка да допуснат , камо ли да искат заплащане.Май обаче ставате само за това което сте (вие си знаете). Сигурен съм,че не сте взимали по сложни решения от това кухнята дали да е в цвят резеда или охра. Щото ако ви донесат бебе за преглед едва дишащо ще се наакате преди него и ще си забравите и граматиката и анатомията . А ние всеки ден се срещаме с такива случаи. И се справяме трудно, а смърт