Last news in Fakti

25 Април, 2007 00:00 3 537 0

"София ленд" - класика в имотния жанр

  • софия-
  • парка-
  • ленд-
  • продажба-
  • години-
  • банка-
  • паркът-
  • става-
  • собственост-
  • доста-
  • обаче-
  • година-
  • съвет-
  • попови-
  • атракционът-
  • столицата-
  • долара-
  • офертата-
  • общински-
  • срещу-
  • бившата-
  • фирмата-
  • ръководството-
  • бонев-
  • увеселителния-
  • продава-
  • купувач-
  • всъщност-
  • впо
В началото на април увеселителният парк "София ленд" беше обявен за продажба. В офертата, публикувана на интернет страницата на регистрираната преди година консултантска компания "Ен Си Индустрис", дори беше обявено, че евентуалният купувач на парка ще има възможност да го застрои с жилищни или бизнес сгради. Изрично се отбелязваше, че имотът се продава със стартирала процедура за изменение на строителните параметри на прилежащия към него парцел. И се даваха уверения, че параметрите ще бъдат променени до 2-3 месеца. От столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" категорично отхвърлиха версията при тях да е постъпвало искане за промяна в статута на парцела.

Проверка на "Сега" изненадващо установи, че офертата за продажба на увеселителния парк е изчезнала от интернет страницата на консултантската компания. Въпреки неколкократните ни опити да получим отговор по какви причини предложението за продажба е "свалено", управителката на фирмата Нели Беширова отказа коментар поради заетост. Така и не стана ясно дали офертата е оттеглена или пък вече се е намерил купувач на парка. Изявления отказа и управителят на самия атракцион Владимир Бонев. Допреди няколко седмици той отричаше да знае нещо за обявата за продажба и дори твърдеше, че набират персонал за "София ленд". В неофициални разговори посредници коментират, че

за парка се искат 30-32 млн. евро

Според част от тях цената е доста висока, тъй като възможностите за застрояване не са чак толкова големи. Но дори показателите да бяха по-високи, реалната стойност за този парцел е не повече от 20 млн. евро, смятат търговци на имоти. Площта му е 34 880 кв. м. В обявата за продажба беше посочено, че плътността на застрояване е 10%, а предвидените зелени площи - 50%.

Увеселителният парк беше затворен на 16 октомври, но от ръководството на атракциона уверяваха, че напролет той отново ще заработи. Още от есента на миналата година обаче се говори, че паркът затваря врати окончателно, а собственикът на земята - Първа инвестиционна банка (ПИБ), продава терена. Като потенциален купувач се спрягаше бившият концесионер на чистотата в София Румен Гайтански. Твърдеше се, че той ще построи там луксозни жилища и търговски център. Впоследствие самият Гайтански отрече да има интерес към обекта. Фирмата, собственик на "София ленд" - "Комплийд ентертеймънт", всъщност отказва да коментира евентуалната продажба от самото начало. Публична тайна е, че от години паркът работи на загуба, а продажбата му е начин собственикът да изчисти част от проблемите си. Отделен е въпросът как най-големият увеселителен парк на Балканите, който беше толкова хвалена инвестиция, всъщност се оказа просто превъртане на пари на бившата силова групировка СИК.

Схемата е класическа - тегли се кредит от банка и теренът се ипотекира срещу него. После

заемът не се връща, а банката става собственик на земята

и я продава. Парите на инвеститора са "изчистени", тъй като са придобити под формата на банков кредит.

В основата на схемата стоят няколко по-известни персони - близкият до бившата синя лидерка Надежда Михайлова Светлин Нейнски и синовете на изп. директор на бившата силова групировка СИК Димитър Попов - Валентин и Десислав Попови.

От регистрацията на дружеството "София ленд" през лятото на 2002 г. досега то има над 13 съдебни промени, сочат данните от търговския регистър. На няколко пъти е вдиган и капиталът на фирмата. Неколкократно се регистрират прехвърляния на различни проценти в дружеството - както сред собствениците и управляващите, така и сред членовете на управителния съвет. Наред с Нейнски и синовете на Димитър Попов една от ключовите фигури в играта остава Владимир Бонев. Той е популярен с това, че е бил в ръководството на фалиралата Кредитна банка на "Мултигруп", а впоследствие е работил за собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ). От есента на миналата година съдбата му се преплита с тази на Любомир Тодоров, който първоначално учредява фирма "Баранко", чийто управител впоследствие става Бонев. Любопитното е, че Любомир Тодоров е в ръководството на фирми, свързани с ПИБ и с бизнесмена Христо Ковачки.

"София ленд" удря на камък малко след пуска си

Оказва се, че атракционът не може да обслужва заема си, независимо че цените на атракциите и на дневните карти са доста високи. Загубите се трупат лавинообразно. Странното е, че междувременно продължават да се изливат пари. Най-често това става по инициатива на братя Попови през италиански банки.

По-сериозните проблеми с атракциона започват преди около три години, когато имуществото е поставено под запор и тръгва съдебно дело, което трябва да определи кой да стопанисва увеселителния парк занапред. Така кредиторът ПИБ изкупува дяловете на братя Попови (44%), които заминават за Дубай. Сривът на парка обаче като че ли настъпва година по-късно, по време на разделението между основателите на групировката СИК и подялбата на имуществото им. Така един от най-логичните изходи се оказва продажбата на увеселителния парк. Парцелът се намира на атрактивно и доста скъпо място в столицата и ако се застрои с луксозни жилища, надеждите са квадратният метър да бъде продаден поне за над 800-900 евро. С което вероятно би се реализирала заложената още при създаването на парка идея - той да се ликвидира, а парцелът от 35 дка, намиращ се в сърцето на парк, да се продаде срещу доста прилична печалба.

И макар към днешна дата част от столичните общински съветници формално да дават вид, че са против тази порочна схема, сделката беше осъществена именно с тяхната благословия още по времето на предишния общински съвет. Което дава повод на представителите на едно от гражданските сдружения в София да коментират как в основата на цялата тази схема всъщност стоят поредните корупционни практики и нелепите примери за раздаване на скъпи парцели в сърцето на столицата срещу жълти стотинки.

Хронология

Тази есен трябваше да се навършат пет години от откриването на "София ленд". Това надали ще се случи, тъй като атракционът вече не работи и няма изгледи да започне да функционира отново. Сделката за него обаче от самото начало беше определена като една от грандиозните имотни далавери в столицата.

35-те декара, върху които е разположен паркът, допреди четири години бяха общинска собственост. Първоначално става въпрос за публична общинска собственост, която обаче е преобразувана в частна. Така с благословията на тогавашния общински съвет и бившия кмет Стефан Софиянски част от местността Погребите в Борисовата градина се оказва частна собственост. СОС възлага на кмета да продаде земя в един от най-скъпите столични квартали по 15 долара за кв. м. Окончателната сделка за 35-те дка се договаря за 525 000 долара и 42 панелни апартамента в крайни квартали на София за нуждите на общината.

Според официално изнесени данни за изграждането на парка са дадени над 17.5 млн. евро. Към днешна дата атракционът е собственост изцяло на регистрираното във Великобритания дружество "Комплийд ентертеймънт". През четирите години от съществуването си паркът е работил на тотална загуба, като в него са потънали около 40 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА