Last news in Fakti

5 Септември, 2014 20:24 2 509 1

Празни офис площи в източна Европа

  • офис-
  • пазар-
  • цие-
  • colliers

Голяма част от пазарите на недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат ръст в процента на празните офис площи и покачване в излизането на нови офиси през първата половина на настоящата година. Подобна тенденция се наблюдава на пазари като Москва, Санкт Петербург, Варшава и Прага. „С новото строителство от първите месеци на 2014 г. се запазва трендът от 2013 г. – 1.2 млн. кв.м. са офис площите, реализирани само за първото полугодие на тази година, а още 5.7 млн. кв. м. Са в процес на активно изграждане. Няма видими сигнали тенденцията на нарастващо предлагане да отшуми”, коментира Деймиън Харингтън, регионален директор „Проучвания” в Colliers Източна Европа.

Близо 70% от новопостроените офиси в ЦИЕ се намират в Москва и Санкт Петербург. На Варшава се падат 10% от новопостроените в региона офиси. 2% от новите площи се падат на Будапеща.

Повече нови офиси, респективно повече свободни площи. От 11.8% през 2013 г. делът на незаетите офиси през първото полугодие на тази година се повишава на 13.6%. Градовете, в които се наблюдава спад в процента на незаетите площи са Будапеща, Братислава и Букурещ. В периода януари-юни 2014 г. се отчита спад в незаетите офис площи и в София, Загрев, Талин, Рига и Вилнюс.

По отношение динамиката в цените новините идват от София и Белград. Там се отчита поскъпване на офис площите съответно с 8% и 3% за последните 12 месеца. На вторичния пазар също се отчита ръст в наемите. За София той е в рамките на 11%, посочват от Colliers, а за Белград, Талин и Рига той е 7%. Във Вилнюс поскъпването е най-малко – 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без име

    0 0 Отговор
    пишем за източния блок , а показваме летището на Франкфурт
    впечатляващо